
Κατά την παρουσίαση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή (Απρίλιος 2000) και του Προγράμματος Δράσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Μάιος 2000) θέσαμε έξι μεγάλες προτεραιότητες :
- Την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας
- Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Ναυτιλίας
- Την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος
- Την ενίσχυση της απασχόλησης, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και τον εκσυγχρονισμό της ναυτεργατικής νομοθεσίας
- Την κατάρτιση και υλοποίηση Εθνικής και Λιμενικής Πολιτικής
- Την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, από τον Μάϊο του 2000 μέχρι σήμερα προχωρήσαμε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, πολιτικών αποφάσεων και μέτρων.
1. ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
α) Μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων θερινών αναγκών, στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου (12/5/2000)
- Έκτακτη δρομολόγηση εικοσιένα πλοίων για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών, των νησιών.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων για αγορανομικές παραβάσεις και υπεράριθμους επιβάτες με σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σε όλα τα πλοία της Ακτοπλοΐας
β) Αναδιάρθρωση Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΓΕΑΣ) και χορήγηση Αδειών Σκοπιμότητας.
Η οργάνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αφορά άμεσα την κοινωνική συνοχή ιδιαίτερα του νησιωτικού χώρου, την οικονομική ανάπτυξη, την εδαφική συνέχεια της χώρας και την ανάπτυξη του τουρισμού. Γι' αυτούς τους λόγους κρίθηκε αναγκαία η ανασυγκρότηση της ΓΕΑΣ ώστε να υπάρχει διευρυμένη εκπροσώπηση των παραγωγικών τάξεων, των χρηστών και των εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (31/08/2000) ορίσθηκαν τα μέλη της νέας ΓΕΑΣ. Η ΓΕΑΣ με την νέα της σύνθεση έχει συνεδριάσει εννέα φορές και έχει εξετάσει και εγκρίνει όλα τα αιτήματα για άδειες σκοπιμότητας που είχαν υποβληθεί με γνώμονα:
• την μη αποκλειστική εκμετάλλευση γραμμών στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού,
• την προοπτική της απελευθέρωσης των θαλασσίων συγκοινωνιών,
• την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των νησιών,
• την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό του ακτοπλοϊκού στόλου.
γ) Κατάρτιση Σχεδίου Νόμου σχετικά με την «Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών στις Θαλάσσιες Ενδομεταφορές».
Η εξασφάλιση του ελευθέρου και υγιούς ανταγωνισμού, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και η διασφάλιση της τακτικής και απρόσκοπτης σύνδεσης όλων των νησιών μας με την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι οι βασικές κατευθύνσεις του Σχεδίου Νόμου που καταρτίστηκε για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας.
Από το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε μία ευρεία συζήτηση γύρω από το νέο Θεσμικό Πλαίσιο της Ακτοπλοΐας και το Σχέδιο Νόμου που καταρτίστηκε είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης επεξεργασίας. Τον Ιούλιο του 2000 συγκροτήθηκε Επιτροπή Προσωπικοτήτων και Εκπροσώπων των Κοινωνικών και Επαγγελματικών φορέων η οποία ολοκλήρωσε τον Οκτώβρη τις εργασίες της και υπέβαλε το πόρισμά της στον Υπουργό.
Στη βάση αυτού του πορίσματος και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 2000, συγκροτήθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Κων/νου Βολτή η οποία επεξεργάστηκε προσχέδιο Νόμου σχετικά με την «Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών στις Θαλάσσιες Ενδομεταφορές», το οποίο απεστάλη από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στα Πολιτικά Κόμματα και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για ενημέρωση και διατύπωση παρατηρήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Κοινωνικών εταίρων, καταρτίστηκε το Σχέδιο Νόμου, σύμφωνα με το οποίο :