ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για τα Αγροτικά.
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για τα Αγροτικά.

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Ακούσαμε καλά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ότι ήταν λέει ελπίδα η πολιτική της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο; Ακούσαμε καλά; Σωστά άκουσα; Αυτό δεν είπατε; Είπατε ότι ήταν ελπίδα η πολιτική της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο. Πώς γίνεται και απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, ο κάθε αγρότης είδε ότι αυτά τα χρόνια ήταν πεντέμισι χαμένα χρόνια για τη ΝΔ; Πώς έγινε και παρά αυτές τις ελπίδες δεν είδε κανένας αγρότης – ούτε ένας – το εισόδημά του να αυξάνεται; Η θέση του στην κοινωνία να βελτιώνεται; Ούτε ένας αγρότης. Να αυξάνονται οι τιμές του προϊόντος του.

Φρούδες ήταν οι ελπίδες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άνθρακες ο θησαυρός. Κι όχι μόνο άνθρακες ο θησαυρός, αλλά και καμμένη γη. Αυτή την οποία αφήσατε πίσω σας. Και δυστυχώς είναι η γη από την οποία περίμενε ο έλληνας αγρότης που πράγματι είχε, όπως έχει πάντοτε, ο κάθε αγρότης που σκοτώνεται καθημερινώς, την ελπίδα για το καλύτερο.

Όμως, φοβάμαι ότι παρ’όλα αυτά παραμένετε και αμετανόητοι. Διαβάζοντας το κείμενο της επερώτησής σας, πέραν του γεγονότος ότι πριν από 2 μήνες απαντήθηκε από την κυβέρνηση η ίδια ερώτηση υπό το γενικό τίτλο ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής’, βρίσκει κανείς πέρα από τους νέους αγρότες, στους οποίους φαινομενικά αναφέρεται η επερώτηση, θέματα δασικά, στα οποία υπάρχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τη ΝΔ, παραδοσιακά από την εποχή του κ.Μητσοτάκη. Οι δασικές εκτάσεις ήταν ένα από τα αγαπημένα πεδία άσκησης πολιτικής. Βρίσκουμε θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία, περιβαλλοντικά ζητήματα, περιοχές NATURA, διαχείριση υδάτων, επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής, θέματα υγείας. Δηλαδή όλα στο μίξερ. Όπως αντιλαμβανόσασταν την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, φοβάμαι ότι έτσι αντιλαμβάνεστε και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δυστυχώς, όμως για το κοινοβούλιο, γιατί έτσι υποβαθμίζετε και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που μπορείτε και έχετε κάθε δικαίωμα να ασκείτε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Χωρίς εξειδίκευση, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις.
 
Όπως ακριβώς πολιτευθήκατε στην κυβέρνηση, έτσι πολιτεύεστε και στην αντιπολίτευση.
Άκουσα πολύ μεγάλη αγωνία. Τι θα γίνει με το μέλλον. Και ορισμένοι εκ των συναδέλφων της ΝΔ επέμεναν να υποστηρίζουν ότι η πολιτική της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης ήταν αυτή, η οποία έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του μέλλοντος. Και ερωτώ συγκεκριμένα. Ήταν οι εξισωτικές αποζημιώσεις και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στις οποίες αναφέρθηκε και η κ.Υπουργός, πράγματι θεμέλια για την ανάπτυξη της υπαίθρου; Ήταν η καλύτερη αξιοποίηση για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της χώρας; Υπήρχε πουθενά επιλογή ανακατανομής; Όχι. Δεν υπήρχε. Υπήρχε αντίθετα η ψευδαίσθηση, την οποία καλλιεργούσατε παντού σε όλο τον κόσμο, ότι έρχεται ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής’, το οποίο θα δώσει λύση σε όλα τα ζητήματα. Και βέβαια, σε όλα τα ζητήματα περιελήφθησαν και όλες οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, οι πελατειακές σχέσεις τις οποίες αναπτύξατε με συγκεκριμένους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι έτσι, ένα αγροτικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, στην πραγματικότητα συνεθλίβη μέσα από τις διαδικασίες τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ., τις διαδικασίες δηλαδή πελατειακών σχέσεων και ρουσφετολογικών ρυθμίσεων.

Το αντίθετο ακριβώς αποτελεί τη βασική επιλογή της δικής μας κυβέρνησης. Γιατί, όχι μόνο η ανακατανομή παίρνει σάρκα και οστά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ένας επαναπροσανατολισμός της παραγωγικής διαδικασίας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Ένας επαναπροσανατολισμός εξαιρετικά αναγκαίος για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ούτε λοιπόν διατομεακές συνεργασίες, ούτε εύνοια σε ημετέρους, ούτε διευθετήσεις στους φίλους μας, αποτελούν τα στοιχεία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Το αντίθετο. Ουσιαστικός σχεδιασμός. Σταθερή προσήλωση στις βασικές αρχές και προτεραιότητες της αγροτικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση μελετάει προσεκτικά τις παρεμβάσεις της και τις αναθεωρήσεις όλων των ατάκτως ερριμένων υποσχέσεων της ΝΔ. Γιατί εδώ έχετε δίκιο. Εδώ θα σας δικαιώσω. Όχι εσείς. Αλλά ο κόσμος έχει δίκιο. Ο κόσμος ο οποίος σας πίστεψε, ο οποίος έκανε τον προγραμματισμό του, που επένδυσε στην ελπίδα ότι θα προωθούσατε δύο – τρία πράγματα. Αλλά εδώ η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, προκειμένου να εντάξει τις ελπίδες του κάθε αγρότη σε ένα συνολικό σχεδιασμό, θα είναι υποχρεωμένη να κάνει αναθεωρήσεις.

Έτσι, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εγώ θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο εκείνο το οποίο κάνει η κυβέρνηση. Να σταματήσει άμεσα τα ζημιογόνα και σκανδαλώδη προγράμματα ΑΓΡΟΓΗ και τα Τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης που δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Εξάλλου δεν είδα κανέναν από σας σήμερα να θυμάται ότι αυτά τα δύο προγράμματα ήταν βασικά στοιχεία της ‘ελπιδοφόρας’ κατά τα άλλα πολιτικής της ΝΔ στον αγροτικό τομέα. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να δώσουμε τα χρήματα στους αγρότες με τρόπο αντικειμενικό, ισότιμο, χωρίς διακρίσεις και ρουσφετολογικές ρυθμίσεις. Και χαίρομαι διότι για μία ακόμη φορά η υπουργός η κ.Μπατζελή τόνισε ότι όλοι όσοι θέλουν πραγματικά να είναι αγρότες και να ασκούν αυτό το επάγγελμα θα βοηθηθούν. Αυτή είναι και η πεμπτουσία της πολιτικής μας. Όσοι, αντιθέτως, το είδαν ως ευκαιρία, ως πάρεργο, ως μία ευκαιριακή ενασχόληση προκειμένου να πλουτίσουν με εύκολο χρήμα, να είσαστε βέβαιοι ότι θα απογοητευθούν.

Και θέλω να πω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι όλοι οι γνωρίζοντες και παροικούντες την Ιερουσαλήμ αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα πεδίο σύγκρουσης πολύ μεγάλων συμφερόντων, παρ’όλα αυτά, αξίζει συγχαρητηρίων γιατί έχει προχωρήσει σε ελέγχους και έχει εντοπίσει εκατοντάδες παραγωγούς που εισέπρατταν παράνομα επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν.

Και θα ήθελα κάποια στιγμή να υπάρξει και κάποια διαδικασία. Ακόμη και έλεγχος της κάθε αντιπολίτευσης, η οποία απέρχεται από την εξουσία. Γιατί ο έλεγχος πρέπει να είναι διαρκής. Αλήθεια, αυτοί οι οποίοι εισέπρατταν παράνομα, στο όνομα ποιας νομιμότητας το έπρατταν; Στο όνομα ποιας πολιτικής; Ποιος θα μας δώσει απάντηση; Οι πρώην υπουργοί της ΝΔ; Οι υπηρεσίες; Ποιος ακριβώς; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτούς τους ανθρώπους που θα υποχρεωθούν, που θα τους ζητηθεί όπως είπε πριν και η κ.Υπουργός, να επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα; Εάν όμως δεν τα επιστρέψουν, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία πρέπει να τα πληρώσει η χώρα. Και το ερώτημα είναι ποιος θα πάρει την ευθύνη για αυτά τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν ως πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτού του είδους τις παρανομίες; Όπως επίσης ποιος θα πληρώσει και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πρόστιμα της ευρωπαϊκής επιτροπής όσον αφορά στο άλλο τεράστιο θέμα για τα 500 εκατομμύρια του κ.Χατζηγάκη; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα αυτά; Με τούτα και με κείνα και με τέτοιου είδους διευκολύνσεις και διευθετήσεις φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και γι’αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ο πολιτικός λόγος της ΝΔ να είναι μετριοπαθής. Και να είναι μετριοπαθής μετά λόγου γνώσεως και συνειδήσεως για το ποιος φέρει την ευθύνη.

Σας ευχαριστώ πολύ.


 

 

 
Ημ. Έκδοσης:26/04/2010 Share Εκτύπωση
| | |