ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας & Κοιν.Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER (11/5) & στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης,τα μέτρα,την ανάγκη της ανάπτυξης
 
 
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER (11/5) και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τα μέτρα, την ανάγκη της ανάπτυξης


Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ:
- ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσιογράφος
- ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ Δημοσιογράφος

Σημεία συνέντευξης:

• Για την Ελλάδα, για τη χώρα μας, που είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να συνεχίσουμε την πορεία στο μέλλον αποφασιστικά, ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε τα δικά μας μέτρα. Μέτρα απολύτως αναγκαία, απολύτως επιβεβλημένα, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τη χρεοκοπία. Μέτρα σκληρά, μέτρα όσο το δυνατόν περισσότερο δίκαια, με κάποιες αδικίες τις οποίες όμως με προτεραιότητα πρέπει να διορθώσουμε με την πρώτη ευκαιρία μόλις ξαναμπεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Από τον Οκτώβριο επιμένω ακριβώς σε αυτό ….. Μέτρα δίκαια και αυστηρά, αλλά μέτρα αναπτυξιακά. Μέτρα τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη και σε κάθε περίπτωση να δώσουν τη δυνατότητα στην αγορά να κινηθεί. Είναι ισχυρή η δέσμευση όλων μας ότι οι προσπάθειες μας θα είναι για να επαναφέρουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και πάντοτε με προτεραιότητα σε αυτούς οι οποίοι σήμερα θίγονται περισσότερο από τους άλλους. Αυτό είναι το κύριο μέλημα, ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης και πάνω σε αυτό τον στόχο θα στρατευθούμε όλοι μας.

• Δίνουμε μια μάχη, μια πολύ σκληρή μάχη για τη χώρα, για το λαό, απέναντι σε πάρα πολύ ισχυρά συμφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο και όπως είδατε μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά ανασφαλές στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια κινούμενη άμμο γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Σε αυτή την περίοδο λοιπόν χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συνοχή όσον αφορά την έκφραση και την υποστήριξη …..

• Από τον περασμένο Οκτώβριο, ίσως ήμουν ο μόνος ο οποίος υποστήριζε αυτό το οποίο έκανε ο Πρωθυπουργός σε διεθνές και σε παγκόσμιο επίπεδο. Να ζητάει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Και εγώ το ίδιο - νομίζω και στο δικό σας δελτίο – υποστήριζα ότι το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο καθαρά δημοσιονομικό πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό.

• Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυβέρνηση 7 μήνες. Και σε αυτούς τους 7 μήνες έχουν έρθει τα πάνω - κάτω. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι εδώ επιχειρήθηκε να καλυφθεί ένα τεράστιο πολιτικό κενό που υπήρχε στην Ε.Ε. Αυτό το οποίο ζητούσε ο κ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο έγινε πραγματικότητα μόλις χθες, και αφού στο μεταξύ χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα ως ένα παράδειγμα εφαρμογής της πιο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα, μέλος της Ε.Ε., από εκείνους οι οποίοι είχαν επωφεληθεί πρώτα από όλα και πάνω από όλα από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και εννοώ τη Γερμανία και τις μεγάλες χώρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλησπερίσουμε τώρα τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κινήματος τον κ. Χρήστο Παπουτσή. Καλησπέρα κ. Υπουργέ.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλησπέρα σας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω την συζήτηση μας ρωτώντας με αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και με τα μέτρα του ασφαλιστικού που είδαμε να ξετυλίγονται τις 2 τελευταίες μέρες, αν έχετε την αίσθηση ότι αυτό είναι ένα πακέτο που μπορεί να το αντέξει ο λαός μας. Αν έχετε την αίσθηση δηλαδή ότι μπορεί η κοινωνία να τα βγάλει πέρα απέναντι σε μια τόσο σφιχτή και σκληρή πολιτική.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μπορούμε κ. Χατζηνικολάου. Μπορούμε, αρκεί να προσπαθήσουμε. Αρκεί να φύγουμε από τη μιζέρια και την απογοήτευση και να μπούμε με αποφασιστικά βήματα και αισιοδοξία στην προσπάθεια. Έχω όμως την αίσθηση και γι' αυτό ανησυχώ (για την κοινωνική ειρήνη) ….
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι και μια άδικη πολιτική όμως σε ορισμένα σημεία κ. Παπουτσή.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Οπωσδήποτε είναι άδικη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή, παράδειγμα λέω τώρα, στη χαμηλή σύνταξη ή στο χαμηλό μισθό, εκεί νιώθουμε όλοι μας ότι εξωθείται ένα κομμάτι συμπολιτών μας προς την ανέχεια και ότι αυτό θα υπονομεύσει την κοινωνική ειρήνη, πράγμα άσχημο για την προσπάθεια που ξεκινάει.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ανησυχώ για την κοινωνική ειρήνη, δεν συμφωνώ όμως με τη φράση «εξωθείται προς την ανέχεια». Το αντίθετο συμβαίνει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς; Όταν τα 700 € γίνονται 600 €;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επιτρέψτε μου. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι πολλές από τις πτυχές των μέτρων αυτών εμπεριέχουν αδικία. Εξάλλου είναι κάτι το οποίο έχουν πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών. Όλοι μας έχουμε τονίσει ότι όλη αυτή η προσπάθεια ήταν μια προσπάθεια για να αποφύγουμε τις μεγάλες αδικίες για να ξεπεράσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Αλλά από την άλλη πλευρά είναι ισχυρή η δέσμευση όλων μας ότι οι προσπάθειες μας θα είναι για να επαναφέρουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και πάντοτε με προτεραιότητα σε αυτούς οι οποίοι σήμερα θίγονται περισσότερο από τους άλλους.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχετε αντιδράσεις για τα μέτρα αυτά;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μα κοιτάξτε, υπάρχει κανείς πολίτης ο οποίος να μην αντιδρά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί για παράδειγμα μου έκανε εντύπωση - εσείς βέβαια λείπατε στο εξωτερικό, στη ψηφοφορία δηλώσατε υπέρ των μέτρων με επιστολή σας- μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι 3 συνάδελφοι σας βουλευτές ψήφισαν παρών, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο. Αποτέλεσε ηχηρή έκπληξη.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είναι μεγάλη η πίεση την οποία δεχόμαστε όλοι μας κ. Χατζηνικολάου και όχι μόνο οι βουλευτές. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως και εσείς οι δημοσιογράφοι, όλοι όσοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αρθρώνουμε δημόσιο λόγο, είμαστε πρόσωπα αναγνωρίσιμα στην κοινωνία, δεχόμαστε πίεση αυτή την περίοδο.
Δεχόμαστε πίεση, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική και ανθρώπινη γιατί ο κόσμος έχει αγωνία, γιατί ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, γιατί ο καθένας έχει το δικό του πρόβλημα της δικής του οικογένειας, του δικού του παιδιού και αυτό εκφράζει. Αυτή η πίεση σε όλους τους συναδέλφους και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλων των πολιτικών κομμάτων, εκφράζεται, εκδηλώνεται και ο καθένας έχει και τις δικές του αντοχές.
Εγώ για παράδειγμα πριν από λίγο καιρό είχα τις δικές μου αντοχές και σε κάποιο σημείο φαίνεται ότι τις ξεπέρασα λέγοντας αυτά τα οποία πίστευα και τα οποία συνεχίζω να πιστεύω φυσικά, κάποιοι άλλοι συνάδελφοι προχθές το εξέφρασαν αυτό με διαφορετικό τρόπο, εκδηλώνοντας ένα «παρών» στην ψηφοφορία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συμφωνείτε με το ότι ετέθησαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδος; Ο κ. Λοβέρδος για παράδειγμα την Κυριακή στη “REAL NEWS” είπε ότι «εγώ θα ήθελα να ξαναενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν θέλω να διαγραφούν από το κόμμα γιατί εξέφρασαν τη γνώμη των πολιτών. Και τα μέτρα είναι πράγματι άδικα σε πολλά σημεία τους, αναγκαστικά άδικα όμως».
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, όλοι θα επιθυμούσαμε το ίδιο και πρώτα από όλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι δίνουμε μια μάχη, μια πολύ σκληρή μάχη για τη χώρα, για το λαό, απέναντι σε πάρα πολύ ισχυρά συμφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο και όπως είδατε μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά ανασφαλές στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια κινούμενη άμμος γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Σε αυτή την περίοδο λοιπόν χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συνοχή όσον αφορά την έκφραση και την υποστήριξη …..
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπουτσή, δεν έχω καταλάβει το εξής μέχρι τώρα. Ψηφίσατε τα μέτρα γιατί θεωρείτε ότι είναι δίκαια και ότι είναι τα σωστά μέτρα για να πάμε σε ανάπτυξη ή για να μην έρθετε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση; Με δεδομένα και τα όσα αρθρώνατε με θάρρος το προηγούμενο διάστημα, γι' αυτό σας ρωτώ.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αναφέρεστε σε μένα προσωπικά;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πρώτα από όλα κ. Παυλόπουλε εγώ θέλω να σας πω ότι μάλλον αισθάνομαι δικαιωμένος, δεδομένου ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, ίσως ήμουν ο μόνος ο οποίος υποστήριζε αυτό το οποίο έκανε ο Πρωθυπουργός σε διεθνές και σε παγκόσμιο επίπεδο. Να ζητάει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Και εγώ το ίδιο - νομίζω και στο δικό σας δελτίο – υποστήριζα ότι το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο καθαρά δημοσιονομικό πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα τα πιστεύετε τα μέτρα.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Άρα πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού γιατί εκεί μας οδήγησε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση είναι επώδυνα μέτρα, είναι μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν αδικίες για ορισμένες κατηγορίες των πολιτών, αλλά ήταν μέτρα απολύτως αναγκαία, απολύτως επιβεβλημένα, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τη χρεοκοπία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αν μου επιτρέπετε κ. Παπουτσή την πίεση δεν τη δέχεστε μόνο γιατί κόψατε μισθούς και συντάξεις, γιατί πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι πληρώνουν.
Δηλαδή ίσως να ήταν λιγότερη η πίεση αν είχαμε δει έναν φοροφυγά να πηγαίνει στη φυλακή, αν είχαμε δει έναν πολιτικό να τιμωρείται. Για παράδειγμα άκουγα γι’ αυτούς τους γιατρούς του Κολωνακίου πριν από 5 μήνες. Μα δεν έχει συλληφθεί κανείς μέχρι τώρα;
Δηλαδή μας είπατε ότι άνθρωποι ήταν φοροφυγάδες και έκτοτε ούτε έναν δεν μας τον έχετε δείξει πόσα πλήρωσε, τι έκανε; Ίσως γι’ αυτό λοιπόν δέχεστε την πίεση, γιατί δεν είναι οριζόντια η πίεση, είναι πάλι στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυβέρνηση κα Μακρή 7 μήνες. Και σε αυτούς τους 7 μήνες έχουν έρθει τα πάνω - κάτω. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι εδώ επιχειρήθηκε να καλυφθεί ένα τεράστιο πολιτικό κενό που υπήρχε στην Ε.Ε.
Αυτό το οποίο ζητούσε ο κ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο έγινε πραγματικότητα μόλις χθες, και αφού στο μεταξύ χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα ως ένα παράδειγμα εφαρμογής της πιο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα, μέλος της Ε.Ε., από εκείνους οι οποίοι είχαν επωφεληθεί πρώτα από όλα και πάνω από όλα από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και εννοώ τη Γερμανία και τις μεγάλες χώρες,
Όμως για εμάς, για την Ελλάδα, για τη χώρα μας, που είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να συνεχίσουμε την πορεία στο μέλλον αποφασιστικά, ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε τα δικά μας μέτρα. Μέτρα σκληρά, μέτρα όσο το δυνατόν περισσότερο δίκαια, με κάποιες αδικίες τις οποίες όμως με προτεραιότητα πρέπει να διορθώσουμε με την πρώτη ευκαιρία μόλις ξαναμπεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Και σας υπενθυμίζω επίσης κ. Παυλόπουλε γιατί άφησα αναπάντητο το ερώτημα σας ….
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αρκεί να δούμε και κανένα αναπτυξιακό μέτρο κ. Παπουτσή γιατί δεν έχουμε δει μέχρι τώρα.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ακριβώς αυτό ήθελα να πω κ. Χατζηνικολάου …..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καθυστερεί χαρακτηριστικά το αρμόδιο Υπουργείο.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτό ακριβώς ήθελα να πω κ. Χατζηνικολάου ολοκληρώνοντας την απάντηση μου στον κ. Παυλόπουλο, ότι από τον Οκτώβριο επιμένω ακριβώς σε αυτό …..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όντως το λέτε από τον Οκτώβριο.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μέτρα δίκαια και αυστηρά, αλλά μέτρα αναπτυξιακά. Μέτρα τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη και σε κάθε περίπτωση να δώσουν τη δυνατότητα στην αγορά να κινηθεί.
Γιατί αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα η ωμή, η σκληρή πραγματικότητα είναι, ότι πέρα από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που τινάχτηκαν στον αέρα, υπάρχουν καταστήματα, υπάρχουν οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες τινάχτηκαν στον αέρα και αυτή τη στιγμή περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τον αναπτυξιακό νόμο και μια μεγαλύτερη ευελιξία από τις Τράπεζες, προκειμένου να μπορέσει να πυροδοτηθεί η λειτουργία της αγοράς και να προχωρήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.
Αυτό είναι το κύριο μέλημα, ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης και πάνω σε αυτό τον στόχο θα στρατευθούμε όλοι μας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:12/05/2010 Share Εκτύπωση
| | |