ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση & λήψη απόφασης της πρότασης Σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπήςγια τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ
στη Βουλή (28/6) κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης της πρότασης Σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για όλους μας. Σήμερα, ακούσαμε τους συναδέλφους μας να εκφράζονται –και κυρίως οι συνάδελφοι, οι οποίοι αναφέρονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής- επί μακρόν και με πολύ πόνο.

Έχω την αίσθηση ότι όλους μας άγγιξαν οι ομιλίες τους. Εγώ θέλω να σταθώ στην πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Άκουσα από πολλούς –και από τους ίδιους, αλλά και από όλους τους συναδέλφους στην Αίθουσα που έλαβαν το λόγο- να αναφέρονται στη λέξη «παραπομπή».

Θέλω να πω ευθύς εξ αρχής ότι αυτή η λέξη μάς οδηγεί σε λάθος συμπέρασμα και θα οδηγήσει και σε λάθος κίνηση την ψήφο μας. Η λέξη «παραπομπή» με την ποινική έννοια έχει να κάνει με την ενέργεια εκείνη του εισαγγελέα ή ενός δικαστικού συμβουλίου ή ενός συλλογικού οργάνου στην προκειμένη περίπτωση, με την οποία ένα πρόσωπο παύει να είναι ερευνώμενο, παύει να είναι αντικείμενο έρευνας και καθίσταται κατηγορούμενος ενώπιον δικαστηρίου. Αυτή είναι η ερμηνεία, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Δεν είμαστε σε αυτή την περίπτωση σήμερα. Σήμερα είμαστε σε άλλη φάση. Είμαστε στην περίπτωση του άρθρου 86 του Συντάγματος παράγραφος 3 εδάφιο β’. Το στάδιο αυτό προβλέπει τη δυνατότητα της Βουλής να αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία τη συγκρότηση μιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για πιθανές ποινικές ευθύνες.

Εκεί ακριβώς στο εδάφιο γ’ του ιδίου άρθρου περιγράφεται και η συνέχεια, ότι το πόρισμα αυτής της επιτροπής –εφόσον η Βουλή το αποφασίσει- θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, η οποία τότε –και εφόσον έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για ποινικά αδικήματα- θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη δίωξης.

Επομένως, η άσκηση δίωξης από τη Βουλή γίνεται χρονικά, όταν η ειδική επιτροπή που θα συσταθεί σήμερα –εφόσον το αποφασίσει το Σώμα- φέρει το πόρισμά της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εκεί θα αποφασιστεί -και όχι σήμερα- η άσκηση ή μη ποινικής δίωξης. Επίσης, εκεί θα κριθεί από την ίδια τη Βουλή, ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί και ποια όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Καταλαβαίνω, βεβαίως, τους συναδέλφους που χρησιμοποίησαν τόσο χρόνο να μιλήσουν επί της ουσίας για όλα τα θέματα, αλλά αυτά δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής συζήτησης.

Η σημερινή συζήτηση έχει ένα και μόνο στόχο. Κρίνει η Βουλή, ναι ή όχι, ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών από τις πράξεις, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι αυταπόδεικτες και έχουν προσβάλλει το δημόσιο συμφέρον; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα. Όλα τα υπόλοιπα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα είμαστε ξανά εδώ να τα συζητήσουμε.

Όμως, στη μνήμη όλων μας και κυρίως των συναδέλφων που θήτευσαν και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, παραμένει πάντοτε η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην Αίθουσα την 24η Οκτωβρίου του 2008, όταν γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα για τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό. Έτσι θα μείνει στην ιστορία ως η «μαύρη Παρασκευή» στα κοινοβουλευτικά μας ήθη.

Είναι η μέρα όπου η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή με απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής απαγόρευσε ξαφνικά από τους Βουλευτές της πλειοψηφίας την εποχή εκείνη, να ψηφίσουν για το αν θα έπρεπε ή όχι να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Υπουργών της.
Επρόκειτο για μία ωμή παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Οι εκλογές που ακολούθησαν το 2009, ήταν και αυτές μέρος του ευρύτερου σχεδίου που είχε ως στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου δια της παραγραφής των ευθυνών των Υπουργών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και στις δύο μακρές διαδικασίες, οι οποίες ακολούθησαν και πραγματοποιήθηκαν στις Εξεταστικές Επιτροπές, σε όλες τις συζητήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα αυτή, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν υπάρχει κανένας συνάδελφος σε αυτήν εδώ την Αίθουσα -και κανένας από όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης- ο οποίος να μπορεί να δεχθεί ότι δύο εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας, δύο καλόγεροι του Αγίου Όρους σε συνεργασία με κάποιους διοικητικούς υπαλλήλους, κάπου σε άγνωστες διοικήσεις, σε άγνωστες διοικητικές υπηρεσίες, δημιούργησαν και εκτέλεσαν ένα τόσο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να μην δεχθεί ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης την εποχή εκείνη- οι εκπρόσωποι μάλιστα εκείνοι οι οποίοι κυβερνούσαν τη χώρα με τη σημαία του νόμιμου και του ηθικού- απέδειξαν ότι τελικά η μοναδική σχέση που είχαν με την ηθική, ήταν η σχέση του ηθικού αυτουργού.

Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι μπορούσαν οι δύο παπάδες με μηχανορραφίες να δημιουργήσουν ολόκληρο αυτό το σχέδιο, το οποίο εκτελέστηκε, χωρίς να έχουν συνεργούς με πραγματική εξουσία. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Γι’ αυτό έχει δίκιο ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε προηγουμένως ακριβώς σ' αυτό το θέμα. Δεν μπορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να έχει δημιουργηθεί όλη αυτή η ιστορία χωρίς κεντρικό συντονισμό. Κάποιος ή κάποιοι με εξουσία, με κομβικό κυβερνητικό ρόλο, κατάφεραν να παραλύσουν κάθε δημοκρατική άμυνα του κράτους. Κατάφεραν να παραλύσουν όλους τους θεσμούς με πραγματική εξουσία, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοσύνης.

Θα σας υπενθυμίσω τις πρακτικές του κ. Σανιδά, οι οποίες και αυτές εντάσσονταν στο ευρύτερο σχέδιο συγκάλυψης και ποδηγέτησης της δικαιοσύνης. Η ουσία είναι μία, ότι με απόλυτο τρόπο εμποδίστηκαν δικαστικοί λειτουργοί για να κάνουν τη δουλειά τους. Και το ερώτημα φυσικά παραμένει. Ποιος ενεθάρρυνε τον κ. Σανιδά; Ποιος του έδωσε αυτόν τον αέρα να προχωρήσει σε αυτές τις πρακτικές την εποχή εκείνη;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι το Βατοπέδιο ήταν και είναι ένα διαπιστωμένο και εν πολλοίς ομολογημένο σκάνδαλο.
Είναι ένα σκάνδαλο το οποίο θεμελιώθηκε κατ’ αρχήν με απόλυτη σαφήνεια ως προς το αντικειμενικό σκέλος των αδικημάτων, των εγκλημάτων που έχουν συντελεστεί, όχι από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τον ίδιο τον κ. Σανιδά, από τον ίδιο, δηλαδή, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σας θυμίζω ότι ο ίδιος ήταν εκείνος ο οποίος προχώρησε στην αντικειμενική αναγνώριση αυτού του σκανδάλου και βεβαίως, στους περίφημους σχολιασμούς περί των παραπλανηθέντων Υπουργών, σχολιασμούς φυσικά τους οποίους δεν είχε καν δικαίωμα να κάνει.

Όπως θα διαπιστώσατε, όμως, σήμερα, ουδείς εκ των Υπουργών οι οποίοι αναφέρθηκαν αμέσως ή εμμέσως στην υπόθεση, αποδέχονται την παραπλάνηση. Αντίθετα, όλοι -το ακούσατε όλοι σας- αναφέρθηκαν στη νομιμότητα των πράξεών τους. Και ερωτάται κανείς: Ο κ. Σανιδάς, ο οποίος διαπιστώνει ότι υπήρξαν κακουργηματικές πράξεις, όπου παραπλανήθηκαν οι Υπουργοί, ήταν στη σωστή κατεύθυνση και έκανε τη σωστή διαπίστωση ή οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δηλώνουν ότι είχαν νόμιμες πράξεις, ότι όλες οι πράξεις τους ήταν στα πλαίσια της νομιμότητας και ότι, βεβαίως, λειτούργησαν με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις αποφάσεις των γνωμοδοτικών οργάνων;

Η ουσία, όμως, είναι μία, αυτή την οποία πολύ γλαφυρά σε μία συνεδρίαση παρουσίασε ο συνάδελφος, ο κ. Μάκης Γιακουμάτος, ο οποίος τι μας είπε; «Ήταν τέτοια η κατάσταση» -το είπε εδώ, στην Αίθουσα, από το Βήμα της Βουλής- «που εγώ είχα πάρει εντολή επί τρία χρόνια να εργάζομαι για να μετακομίσει το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Ολυμπιακό Χωριό και ξαφνικά έμαθα από τις εφημερίδες ότι αυτό το ακίνητο είχε γίνει αντικείμενο ανταλλαγών με τη Βιστωνίδα».

Αυτή ήταν η κατάσταση της περιόδου εκείνης. Και το ερώτημα είναι: Αυτή την κατάσταση, την οποία περιέγραψε ο κ. Σανιδάς με τον τρόπο με τον οποίο την περιέγραψε, ο αρμόδιος Υφυπουργός, και όταν ο αρμόδιος που έχει ένα από τα αντικείμενα των ανταλλαγών, δηλώνει αυτά τα οποία δηλώνει, δεν υπάρχει πουθενά κάποιος δόλος, δεν υπάρχει κάποια ευθύνη;

Άκουσα προηγουμένως τον κ. Μαρκογιαννάκη και πολλούς άλλους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ροές των χρημάτων και μάλιστα, κατηγόρησαν την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί, λέει, «δεν έχει δώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων».

Από ό,τι άκουσα, από τον Πρόεδρο της Βουλής, σήμερα ήδη ήρθε στη Βουλή το πόρισμα των ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών και θα το αξιολογήσουν οι συνάδελφοι της Επιτροπής.
Όμως, η ουσία είναι μία. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία ασχολείτο επισταμένως με τη διερεύνηση αυτού του μεγάλου σκανδάλου -αν δεν ήταν κάτι διαφορετικό- ποιες έρευνες έκανε όσον αφορά τις ροές των χρημάτων; Ποιες έρευνες έκανε στην προκειμένη περίπτωση, για να διαπιστώσει αν υπήρξε «μαύρο πολιτικό χρήμα»; Ή μήπως ήταν μία εργώδης προσπάθεια ακριβώς για τη συγκάλυψη των συγκεκριμένων -επικίνδυνων, θα σας πω εγώ- ροών του χρήματος προς άγνωστες κατευθύνσεις;

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε εντολή να φύγει από την Αίθουσα αυτή πριν ψηφίσουν οι συνάδελφοι την περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών και μετά προκηρύχθηκαν οι εκλογές, σε όλους μας μάς θέτει το ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί, εάν υπήρχε κάποιος σχεδιασμός, σκοπιμότητα και επιπλέον, αν κάποιος ήξερε κάτι περισσότερο από όλα αυτά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα πολλούς να αναφέρονται στις προηγούμενες πράξεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στη σημερινή Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, στις ευθύνες του σημερινού Υπουργού Οικονομικών και πάει λέγοντας. Και τι δεν θυμηθήκατε; Πού δεν ανατρέξατε;
Η ουσία είναι μία, ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου μετά το 2004 αφορά την αναγνώριση δικαιωμάτων της Μονής εις βάρος του δημοσίου. Είναι το πρώτο σκάνδαλο.

Και το δεύτερο σκάνδαλο αφορά μετά το 2005, τις αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις, το απίστευτο γαϊτανάκι των ανταλλαγών, με τις υποεκτιμήσεις, τις υπερεκτιμήσεις και συνολικά όλη αυτή τη διακίνηση του πακτωλού των χρημάτων, στις οποίες διακινήσεις όλως τυχαίως εμπλέκονται χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες -ιδιωτικές τράπεζες, φυσικά- διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι αρθρώνουν, μάλιστα, τον τελευταίο καιρό και δημόσιο λόγο εις βάρος του πολιτικού συστήματος, απαξιώνοντας συλλήβδην όλο το πολιτικό σύστημα και ενδιαφερόμενοι, προφανώς, να αναλάβουν τις ευθύνες του τόπου. Πολύς κόσμος έχει εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση.

Εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ να δεχθώ ότι για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία υπήρξε παραίτηση δυο Αντιεισαγγελέων ακριβώς γιατί ήθελαν να ασκήσουν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή, έγινε τυχαία, ότι έγινε με τον «αυτόματο πιλότο», ότι δεν υπήρξε σοβαρή κεντρική παρέμβαση από την πλευρά της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να το δεχθώ. Δεν το δέχομαι. Και πιστεύω ότι πρέπει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση. Γι’ αυτό και πρέπει να κληθούν όλοι να πάρουν θέση.

Η σημερινή πρόταση για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ, είναι μια πράξη ευθύνης, γιατί δεν μπορεί να «βυθίζεται» ο ελληνικός λαός συνεχώς στην πολιτική απαξία και την κρίση και είναι πράξη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και σε τελευταία ανάλυση, πράξη προάσπισης του ιδίου του πολίτη.

Επίσης, σε καμία περίπτωση για εμάς δεν είναι προσπάθεια στοχοποίησης και ενοχοποίησης προσώπων, γιατί εμείς δεν θέλουμε να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου. Εκείνο, όμως, το οποίο θέλουμε -αυτό το οποίο έχουμε δεσμευθεί- είναι να υπάρξουν εγγυήσεις και διαδικασίες διαφάνειας και να τελειώσει, πλέον, το καθεστώς της ατιμωρησίας. Θέλουμε να ελεγχθεί εάν η αυταπόδεικτη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση του Βατοπεδίου συνδέεται με τέλεση ποινικών αδικημάτων, εάν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και αν υπήρξε ηθική αυτουργία. Αυτός είναι ο στόχος της Ειδικής Επιτροπής.

Προσωπικά, εύχομαι να μην αποδειχθεί κάτι τέτοιο για τους συναδέλφους. Αλλά, η Βουλή έχει υποχρέωση και ευθύνη όλα αυτά να τα διερευνήσει και μόνο η Βουλή μπορεί να τα αξιολογήσει ο κάθε συνάδελφος ξεχωριστά, αλλά πάνω από όλα –επιτρέψτε μου να το πω- οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί την προηγούμενη φορά, όταν η Βουλή έφτασε ακριβώς στο «κατώφλι» της περαιτέρω διερεύνησης, κάποιοι αποφάσισαν να μην προχωρήσει η Βουλή.

Επομένως, το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ήταν να διαχυθεί η ευθύνη σε ολόκληρη την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά, στον καθένα από εσάς.
Σήμερα είναι η ώρα για να έρθει η αλήθεια στο φως. Και για να έρθει η αλήθεια στο φως αυτό προϋποθέτει όχι μόνο διαδικασίες αυστηρής υπευθυνότητας, αλλά διαδικασίες, οι οποίες προάγουν τον κοινοβουλευτισμό και διαβεβαιώνουν όλους μας ότι η αλήθεια θα προχωρήσει.

Ευχαριστώ πολύ.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:29/06/2010 Share Εκτύπωση
| | |