ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της ενσωμάτωσης των Οδηγιών 2007/64/ΕΚ, 2007/44/ΕΚ και 2010/16/ΕΕ στην ελληνική έννομη τάξη
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της ενσωμάτωσης των Οδηγιών 2007/64/ΕΚ, 2007/44/ΕΚ και 2010/16/ΕΕ στην ελληνική έννομη τάξη
 


Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010


Κύριε Πρόεδρε,

Έχω εντυπωσιαστεί. Λυπάμαι γιατί τόση ώρα μιλάμε για ένα θέμα το οποίο αφορά έναν κοινό τόπο όλων των πολιτικών κομμάτων, δηλαδή τρεις οδηγίες, για τις οποίες απ’ ότι αντιλήφθηκα από τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικολόπουλο, έχει πει ότι συμφωνεί και ακούω τον αγαπητό και προσωπικό μου φίλο και εξαιρετικό Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος λέει ότι συμφωνεί επί των οδηγιών, αλλά καταψηφίζει το άρθρο 93, το οποίο όμως στο μεταξύ τροποποιήθηκε. Αυτά επί της ουσίας του νομοσχεδίου.

Και καθ’ όλο το χρόνο τον οποίο αγόρευσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση δέχθηκε μία επίθεση εφ’ όλης της ύλης για όλα τα θέματα, τα οποία έχουν απασχολήσει τη δημόσια ζωή τον τελευταίο χρόνο. Όχι εννέα μήνες, χρόνο. Ίσως και περισσότερο από ένα χρόνο, γιατί η υπόθεση με την COSCO, στην οποία είχε την πρωτοβουλία ο κ. Κεφαλογιάννης είναι τουλάχιστο δύο χρόνια πριν.

Ακούγαμε λοιπόν, τόση ώρα μια επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης με έναν τρόπο επιθετικό, λες και δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση πριν από εννέα μήνες, λες και δεν έχει απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση την οποία παρέδωσε τη χώρα, λες και δεν είναι απολύτως λογικό το γεγονός ότι υπάρχουν στη νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με νέους ανθρώπους, νέους Υπουργούς, δυσλειτουργίες, μεγάλη αγωνία, κούραση, επιμονή και ενδεχομένως και λάθη. Αλλά πού όμως; Σε μία μάχη η οποία είναι καθημερινή, είναι εκ του συστάδην μάχη, είναι σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς, όχι μόνο εντός της χώρας για την ανόρθωση της οικονομίας, αλλά και σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό το οποίο γνωρίσαμε στα προηγούμενα χρόνια, ασταθές, ασαφές, απροσδιόριστο όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την οικονομία.

Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο περίφημος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, στον οποίο αναφέρεστε τόσο συχνά, δεν υπήρχε πριν από μερικούς μήνες, γιατί δεν προεβλέπετο από τη Συνθήκη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Γιατί χρειάστηκαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις με πρώτα απ' όλα το δικό μας Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, προκειμένου να πειστούν οι εταίροι μας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή από τον Οκτώβριο μέχρι το Φεβρουάριο-Μάρτιο, προκειμένου να αποδεχθούν τη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού.

Επιπλέον, αυτή η ιστορία με το μνημόνιο στο οποίο έρχεται και ξαναέρχεται η συζήτηση μέσα στην Αίθουσα, αλλά και στην Επιτροπή, κάποτε πρέπει να σταματήσει. Το μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο. Ασφυκτικό μεν, πλαίσιο δε. Είναι μία δέσμη πολιτικών δεσμεύσεων. Περί αυτού πρόκειται. Δεν είναι ούτε το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο, ούτε είναι το απόλυτο πλαίσιο μέσα στο οποίο δεν μπορεί να κινηθεί διαφορετικά η χώρα.

Είναι μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που δημιουργήσατε, κύριε συνάδελφε της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι μέσα στην 3η Σεπτέμβρη. Είναι μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία και έχετε την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό.

Ούτε μπορούμε να ακούμε συνεχώς τις αναφορές για το χρέος, για τα ελλείμματα, ποιος τα δημιούργησε την προηγούμενη εικοσαετία. Εύκολο το παιχνίδι στο παρελθόν. Το στοίχημα του μέλλοντος πώς θα κερδίσουμε. Το στοίχημα του παρόντος. Πώς θα διασφαλίσουμε τις ζωές των πολιτών, τις οποίες εσείς θέσατε σε αμφισβήτηση. Το μέλλον των ανθρώπων που εσείς θέσατε σε αμφισβήτηση. Την αγωνία που γεμίσατε την ελληνική οικογένεια, κάθε ελληνική οικογένεια, γιατί δεν υπάρχει οικογένεια είτε είναι στα υψηλότερα εισοδήματα είτε στα χαμηλότερα εισοδήματα που να έχει απόλυτη βεβαιότητα για το μέλλον. Κανένας. Αυτό δεν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς αυτή την αγωνία, όμως, διαχειριζόμαστε. Και τη διαχειριζόμαστε με περισσή ευθύνη και υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Σε μια δημόσια διοίκηση η οποία ήταν πλήρως διαλυμένη, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς ακινητοποιημένους, κομματικοποιημένους, σε μια κοινωνία η οποία προσπαθούσε να λειτουργήσει μέσα από τις ευκαιρίες τις οποίες παρείχε ακριβώς αυτή η ακινητοποίηση της δημόσιας μηχανής και αυτό δημιουργούσε βεβαίως νέες κουλτούρες, κουλτούρες του ευκαιριακού κέρδους, του ωχαδερφισμού, του ατομικισμού. Σε όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες.

Αυτές τις ευθύνες, αν τις έχει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, να το συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε, όλοι όμως, ο καθένας από την πλευρά του. Και η Αριστερά μαζί. Όχι η Αριστερά απ’ έξω. Όλοι μαζί. Αλλά όχι ξαφνικά να εμφανίζεται και η Νέα Δημοκρατία σήμερα, εννέα μήνες μετά τη διαπίστωση αυτής της κατάστασης ως ο κατήγορος για την οικονομία της χώρας.

Ας σταθούμε επιτέλους και στα θετικά. Τι κάνει σήμερα το σημερινό νομοσχέδιο; Ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία τρεις Κοινοτικές Οδηγίες, οι οποίες αφορούν την εσωτερική αγορά. Δηλαδή, είμαστε σε μία φάση όπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια καθυστερούμε να ενσωματώσουμε στην ελληνική νομοθεσία πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν πήγα για πρώτη φορά, νεαρός Ευρωβουλευτής, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το 1984, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν κάτι το διαδεδομένο. Εδώ ακόμη δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει εδώ, γιατί το τραπεζικό σύστημα, για να πω την αλήθεια, είναι αυτό το οποίο δεν ενδιαφέρεται. Όμως, εδώ η Οδηγία δημιουργεί αυτό ακριβώς. Δημιουργεί νέους κανόνες, δημιουργεί εποπτικούς μηχανισμούς, δημιουργεί νέες λειτουργίες: οι διασυνοριακές συναλλαγές είναι τακτοποίηση της οικονομικής λειτουργίας. Η αγορά των υπηρεσιών -μία αγορά η οποία είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη- ακριβώς αυτό πράττει.

Και αντί σε αυτές τις κατευθύνσεις όλοι, από κοινού, να επισημάνουμε τα θετικά, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σαν κοινωνία, σαν αγορά, σαν οικονομία, χρησιμοποιούμε τον κοινοβουλευτικό χρόνο, προκειμένου να κάνουμε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.

Σας ευχαριστώ.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:05/07/2010 Share Εκτύπωση
| | |