ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να κάνω στην αρχή δύο διευκρινήσεις. Για μην τις αφήνουμε αναπάντητες.
Πρώτον, σχετικά με το ΝΑΤ. Δεν ξέρω αν ήταν 15.000 εκείνοι οι οποίοι μπήκαν το 1982. Εκείνο το οποίο θέλω να υπενθυμίσω στον κ.συνάδελφο, είναι ότι δεν τους έβαλε καμία κυβέρνηση. Τους έβαλε η Βουλή με ομόφωνη απόφασή της. Συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ. Και αποτελούσε τη μεγίστη πολιτική απόφαση της εποχής για την συνταξιοδότηση των πολιτικών προσφύγων. Αυτό βεβαίως , για ορισμένα δεξιά παρακλάδια της ΝΔ , τα οποία παραμένουν ακόμα, δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν ποτέ. Ποτέ δεν μπορούν να παραδεχθούν αυτή την υποχρέωση του ελληνικού κράτους να δώσει σύνταξη στους πολιτικούς πρόσφυγες που σύστημα της χώρας τους έδιωξε.

Δεύτερον. 2008. Η στάση του ΠΑΣΟΚ, η αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Η κριτική μας, η αναφορά στους μασκαράδες της εποχής, που παρέμειναν φυσικά μασκαράδες. Διότι το 2008 απεκαλύφθη ότι εδώ, σ’αυτήν την αίθουσα, η αρμόδια υπουργός παρουσίαζε το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση και ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών διαβεβαίωνε το πανελλήνιο μαζί με τον πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα ήταν 3%. Ότι η Ελλάδα ήταν στον αυτόματο πιλότο της ανάπτυξης. Και ταυτόχρονα ήταν η εποχή εκείνη όπου η κυβέρνηση της ΝΔ έλεγε ότι τώρα που είμαστε σε ανάπτυξη θα δώσουμε την εκ του νόμου προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό σύστημα, την οποία ουδέποτε δώσατε και την οποία στην πραγματικότητα παρακρατήσατε για να οδηγήσετε με επιλογή σας το ασφαλιστικό σύστημα στην κατάρρευση. Αλήθεια, αυτά δεν ήταν πράξεις μασκαράδων; Ήταν ή δεν ήταν; Όπως απεκαλύφθη στη συνέχεια αγαπητέ κ.Κεφαλογιάννη, το έλλειμμα δεν ήταν 3%, αλλά ανέβαινε την ανηφόρα για να φτάσει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , για να σκάσει η βόμβα στα χέρια της με ένα έλλειμμα 12%, το οποίο τέσσερις μήνες μετά όταν η Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία έκανε και τον τελικό έλεγχο των στοιχείων, το έβγαλε 13,7%.

Και σας ακούμε και χτες και σήμερα να εγκαλείτε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί είπε την αλήθεια. Και ερωτώ. Αυτή δεν είναι πολιτική μασκαράδων;

Η ουσία είναι ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα , το οποίο έχει τα χάλια που έχει. Έχει την ανασφάλεια την οποία παρέχει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Σε όλους τους συνταξιούχους
.
Και το ερώτημα είναι, τι είναι αυτό που κάνει η ΝΔ εάν δεν είναι εμπαιγμός του ελληνικού λαού το να έρχεται εδώ σήμερα για να υπερασπιστεί ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο η ίδια τίναξε στον αέρα; Αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Εμπαιγμός του ελληνικού λαού.

Κακά τα ψέματα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σε όποιον τόνο και σε όποιο επίπεδο κρατήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση , η ουσία είναι μία. Ότι γύρω μας υπάρχουν τα συντρίμμια μιας αδιέξοδης , φαύλης , ταξικής και αντιλαϊκής πολιτικής πολλών χρόνων. Γι’αυτό και η απόφαση της κυβέρνησης είναι οριστική και ισχυρή. Αλλάζουμε σελίδα. Γυρίζουμε σελίδα με πλήρη συνείδηση ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο για πισωγυρίσματα. Με πλήρη συνείδηση ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο αποτυχίας. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι αδήριτη αναγκαιότητα της εποχής , ότι είναι κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση η δημιουργία ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος δημόσιου, δίκαιου και καθολικού. Με την εγγύηση της ομαλής ροής των εισφορών , με αποτελεσματική διαχείριση των εσόδων, με ορθολογική και χρηστή διαχείριση των δαπανών. Με πλήρη διαφάνεια για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους. Και γι’αυτό ακριβώς το λόγο ήδη καταθέσαμε την πρόταση στη Βουλή, η οποία υιοθετήθηκε χτες από την επιτροπή για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, και θα συζητηθεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια, για τη δημιουργία της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας έτσι ώστε, όχι μόνο να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, αλλά με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση της εξέλιξης και να προτείνονται όπου υπάρχουν αλλαγές ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλαγές που να ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μπροστά μας έχουμε ένα δίλημμα. Ένα δίλημμα που προκύπτει από την σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Και το δίλημμα είναι, να υποθηκεύσουμε το μέλλον των ασφαλισμένων τις επόμενες δεκαετίες, ναι ή όχι; Πιστεύω ότι στην αίθουσα αυτή κανείς δεν μπορεί να πει ναι, να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Γι’αυτό και ο δρόμος τον οποίο δείχνει η ΝΔ είναι δρόμος όχι μόνο αδιέξοδος , όχι μόνο φαύλος , αλλά είναι δρόμος ο οποίος φέρνει στη μνήμη όλων μας το δρόμο τον οποίο ακολούθησε επί πεντέμισι χρόνια η ΝΔ στην προηγούμενη διακυβέρνησή της. Ένα δρόμο χωρίς αναλογιστικές μελέτες στο ασφαλιστικό. Χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Μοιράζοντας αφειδώς χρήμα από τα δανεικά. Μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις. Και βεβαίως, δημιουργώντας επιπλέον στρεβλώσεις από αυτές που ήδη υπήρχαν, στρεβλώσεις οι οποίες οδήγησαν με μαθηματική βεβαιότητα όπως ήταν αναμενόμενο στην κατάρρευση την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα. Για εμάς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης δεν προσφέρεται για την κατοχύρωση προνομίων. Ιδιαίτερα τώρα που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τη στιγμή που ολόκληρες κοινωνικές ομάδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμία κοινωνική προστασία και ασφάλιση.
Γι’αυτό και επιμένουμε ότι ο ρόλος του κράτους δεν είναι να αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.

Εμείς πιστεύουμε ότι η καρδιά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ενέχει την έννοια της αλληλεγγύης. Ανάμεσα στις γενεές, ανάμεσα στις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Και πιστεύουμε ότι είναι κάτι ισχυρότερο. Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και των κοινωνικών τάξεων.

Γι’αυτό προχωρούμε στις μεγάλες δομικές αλλαγές, γι’αυτό προχωρούμε στη μεταρρύθμιση, γι’αυτό προχωρούμε στις αλλαγές οι οποίες εξασφαλίζουν τα κεφάλαια των ταμείων έτσι ώστε να μπορέσουν καθολικά στο μέλλον να εξυπηρετήσουν τις συντάξεις και προνοιακές υπηρεσίες.

Ακούσαμε όμως σήμερα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ.Σαμαρά, ο οποίος στον ίδιο τόνο με τους βουλευτές της ΝΔ, όχι μόνο έκανε αντιπαράθεση προς την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αλλά κυρίως επεχείρησαν όλοι μαζί να συνεχίσουν την πάγια πολιτική της ΝΔ ενάντια στο Δημόσιο γενικώς. Ενάντια στο κράτος. Ενάντια στις δημόσιες υπηρεσίες. Γι’αυτό επιτρέψτε μου να αποκαταστήσω και εδώ την αλήθεια. Όχι με δικά μας στοιχεία, αλλά με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των υπηρετούντων στον ελληνικό δημόσιο τομέα επί του συνόλου του πληθυσμού της χώρας είναι 9,04%. Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 9,92%. Δηλαδή έχουμε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους ως ποσοστό επί του πληθυσμού από τον κοινοτικό μέσο όρο. Όσον αφορά δε τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, των εν ευρεία εννοία δημοσίων υπαλλήλων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, αυτό είναι περίπου στο 10,8%. Ενώ πρωταθλήτριες στον τομέα αυτό είναι άλλες χώρες, μικρές και μεγάλες, όπως η Δανία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Φιλανδία , όπου οι δαπάνες για το δημόσιο τομέα φτάνουν από το μικρότερο επίπεδο στο 11% με ανώτερο το 17%. Ας αφήσουμε λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τις ιδεοληπτικές κατηγορίες για τον υπερδιπλασιασμό του δημόσιου τομέα ο οποίος δήθεν οδήγησε στην κατάρρευση του ασφαλιστικού. Συζητώντας λοιπόν για υπερδιπλασιασμό του δημόσιου τομέα, στρέφουμε αλλού την προσοχή και όχι στις πραγματικές παθογένειες του συστήματος που οφείλονται στην ανορθολογική κατανομή των υπαλλήλων, στη γραφειοκρατία, στην αδιαφάνεια, στην αναξιοκρατία, στην ετεροαπασχόληση σε σχέση με τις δεξιότητες εκάστου, όπως επίσης και στην αναποτελεσματικότητα.

Δηλαδή στοιχεία και φαινόμενα τα οποία έχουν σχέση με την πολυνομία, με την κακονομία και με την αναπαραγωγή του πολιτικού συστήματος μέσα από τον δημόσιο τομέα. Μην ψάχνετε στο ΠΑΣΟΚ να βρείτε κοινά σημεία με τις διαφορές ΛΑΟΣ με τη ΝΔ ή τα κοινά τους σημεία. Σας διαβεβαιώ ότι για εμάς ο ρόλος του Δημοσίου , αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ρόλος καθοριστικός όσον αφορά την οργάνωση των αγορών και όσον αφορά την κοινωνία του μέλλοντος. Γιατί μόνο μέσω αυτού μπορείς να υπηρετήσεις την έννοια του δημοσίου συμφέροντος. Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί άκουσα τον κ.Σαμαρά να επαναφέρει αυτή την συζήτηση που έχει καθαρά ιδεολογικό χαρακτήρα, και επιτρέψτε μου να πω , στην περίπτωση της ΝΔ και δογματισμό.
Και για να καταλήξω στο ποιο ήταν το δια ταύτα της παρέμβασης του κ.Σαμαρά. Είπε ο κ.Σαμαράς επί λέξει το πρωί, και αυτή η φράση του θα μείνει, θα σχολιαστεί και θα συζητηθεί επί μακρόν : ‘Αν οι εργαζόμενοι έβαζαν τις ασφαλιστικές εισφορές τους στην τράπεζα ως αποταμιεύσεις, θα έπαιρναν πολύ περισσότερα στο τέλος του εργασιακού τους βίου’.

Αυτή ακριβώς η αναφορά του προέδρου της ΝΔ , εκτός του ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκισμού, προδίδει και αποκαλύπτει την άκρως επικίνδυνη πολιτική αντίληψη της ΝΔ για την ασφάλιση.

Κι αυτό διότι, πίσω απ’αυτή την εύπεπτη για τον πολίτη πρόταση, υποκρύπτεται η πραγματική νεοφιλελεύθερη άποψη της δεξιάς για το κοινωνικό κράτος. Γιατί συγκρίνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας με μια ιδιωτική κατάθεση σε τράπεζα. Και δεν αντιλαμβάνεται τη θεμελιώδη διαφορά του δημοσίου συστήματος ασφάλισης με τις ιδιωτικές συναλλαγές.
Αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι η δημόσια ασφάλιση δεν είναι ιδιωτική επένδυση στην οποία διαφημίζονται οι αποδόσεις κεφαλαίου. Είναι συμβόλαιο γενεών. Είναι μηχανισμός αλληλεγγύης γενεών και κοινωνικών τάξεων. Και το χειρότερο όλων είναι ότι ο κ.Σαμαράς και η ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά δεν τα λέει το ΠΑΣΟΚ μόνο. Αυτά τα λέει το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο κατά τα άλλα έχουμε όλοι ορκιστεί να υπηρετούμε.

Γι’αυτό ακριβώς είναι αδόκιμες και επικίνδυνες οι συγκρίσεις αυτές.

Γιατί αποπροσανατολίζουν τον πολίτη. Τον προτρέπουν εμμέσως να μην πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, γιατί είναι πιο συμφέρον να κάνει αποταμιεύσεις στην τράπεζα. Τον αποκόπτουν δηλαδή από το κοινωνικό σύνολο. Από τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε πολίτης για να δρα και να λειτουργεί στο σύνολο της κοινωνίας. Τον στρέφουν ενάντια στην κοινωνική λειτουργία του κράτους. Τον οδηγούν στον ατομισμό και στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφάλισης.

Εκτός εάν αυτός είναι ο στόχος. Και ερωτώ. Μήπως τελικά αυτός είναι ο στόχος και σας βλέπουμε να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση για την διάσωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας; Μήπως τελικά αυτός είναι ο στόχος σας, το πώς θα εξυπηρετήσετε την ιδιωτική ασφάλιση; Γιατί το είδαμε αυτό και κατά την διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης και των μεταρρυθμίσεων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ασφαλιστικής αγοράς. Είδαμε και εκεί τις μεγάλες καθυστερήσεις της ΝΔ στην οργάνωση της εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ την ίδια ώρα απαξίωνε το δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Ποιος ήταν ο στόχος; Προφανής, οφθαλμοφανής από κάθε άποψη. Να αποκοπεί ο πολίτης από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης και η περαιτέρω απαξίωση αυτού του συστήματος.

Λέτε στον κόσμο να κάνει αποταμιεύσεις στην τράπεζα, αλλά όταν οι αποταμιεύσεις που έκανε στον τραπεζικό του λογαριασμό, δεν θα επαρκούν για να νοσηλευθεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τότε ποιος θα τον περιθάλψει;

Γι’αυτό μιλώ για την σημερινή τοποθέτηση του κ.Σαμαρά, γιατί πραγματικά μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, αλλά αισθάνομαι ότι ήταν και αποκαλυπτική. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απάντηση από τη ΝΔ στο ποιος θα προστατεύσει τους ανθρώπους αυτούς που τους συστήνετε τα επιτόκια των τραπεζών αντί για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ποιος θα τους προστατεύσει όταν θα έχουν ανάγκη την κρατική βοήθεια, αλλά δεν θα τους παρασχεθεί τότε γιατί επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν από την κοινωνική ασφάλιση και το Δημόσιο σύστημα; Αυτή την ερώτηση αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω τη ΝΔ να την απαντά, γιατί εμφανίστηκε και ως εναλλακτική πρόταση σήμερα. Και εξηγεί βέβαια το γεγονός, γιατί ο αρχηγός σας απέφυγε να πάρει το λόγο την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση για το ασφαλιστικό των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:14/07/2010 Share Εκτύπωση
| | |