Παρέμβαση Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010
Δεν μπορώ να μην αντιδράσω στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη που ακούσαμε μόλις προηγουμένως και είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Τσίπρας.
Έχω την αίσθηση κ. Πρόεδρε ότι ο Συνασπισμός αναλαμβάνει εργολαβία για την υποστήριξη του δημόσιου τραπεζικού συστήματος. Είναι κι αυτό μια πρόοδος γιατί μέχρι τώρα , στις συζητήσεις τις οποίες ακούγαμε , ήταν συλλήβδην εναντίον του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Γιατί έτσι κι αλλιώς και το ιδιωτικό και το δημόσιο σύστημα λειτουργούσαν υπέρ του καπιταλιστικού συστήματος και άρα εναντίον των συμφερόντων του λαού.
Επαναλαμβάνω ότι καλό είναι να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Η κυβέρνηση δέχθηκε μια πρόταση, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών, από την Τράπεζα Πειραιώς. Τι ακριβώς θα ήθελε ο Συνασπισμός; Να απαντήσει αμέσως « δεν δέχομαι καμία πρόταση»; Όταν η ίδια κυβέρνηση με τη συμφωνία κατά τη γνώμη μου όλων των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου, ενδιαφέρεται και αγωνιά για το πώς θα υπάρχει μια κινητικότητα για την εξέλιξη της οικονομίας μας. Υπάρχει λοιπόν κανείς, ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή όχι με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και την προοπτική, ο οποίος δεν δέχεται ότι αυτή καθεαυτή η κίνηση δημιουργεί μια κινητικότητα στη λιμνάζουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ; Υπάρχει κανείς τουλάχιστον στη διεθνή αγορά ο οποίος να μη βρει ότι γίνεται κάτι θετικό , ότι εν πάση περιπτώσει η οικονομία μπαίνει στο σωστό δρόμο, ότι αρχίζει να καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό αρχίζει να δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες; Ας μείνουμε λοιπόν στα θετικά, ας μην προτρέχουμε, ας μην αναλαμβάνουμε την εργολαβία για τίποτα. Γιατί δε χρειαζόμαστε εργολάβους, οικοδόμους χρειαζόμαστε για τη ανοικοδόμηση, για σωτηρία της χώρας. Αυτό χρειαζόμαστε. Και πέραν αυτού ας σταθούμε σε αυτά που έχουμε μπροστά μας. Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση έχει τις δικές της διαδικασίες, υπάρχουν τα κυβερνητικά όργανα τα οποία πρέπει να συζητήσουν, πρέπει να δρομολογήσουν τις εξελίξεις. Και σε κάθε περίπτωση έχουν την υποχρέωση να ακούσουν οποιουσδήποτε επενδυτές, εγχώριους ή ξένους, και τις προτάσεις τις οποίες καταθέτουν.
|