ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης και τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης και τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων


 
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε,

Τελικά, φαίνεται εν μέσω θέρους η πολιτική υποκρισία ζει και βασιλεύει. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά εκείνους οι οποίοι προσποιούνται ότι δεν κατάλαβαν τίποτα. Και δεν μπορώ να χαρακτηρίσω επίσης εκείνους οι οποίοι δήθεν ενδιαφέρονται για την κατάσταση στο χώρο της υγείας. Εκείνους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια και την τιμωρία των ενόχων, όπου έχουμε πιστοποιημένα σκάνδαλα, και την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το γεγονός ότι γίνεται, λέει, διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη ρύθμιση των χρεών.

Και επειδή αυτή η υποκρισία κάποτε πρέπει να τελειώνει, εγώ θέλω να καλέσω τους αγαπητούς συναδέλφους να μας πουν ακριβώς, διότι οφείλουν να έχουν υπολογίσει, ποιο είναι το κόστος της μη ρύθμισης. Ποιο είναι το κέρδος υπέρ του δημοσίου συμφέροντος; Τι σημαίνει μη ρύθμιση; Και τι ακριβώς σημαίνει για το δημόσιο συμφέρον; Τι σημαίνει για τα κρατικά νοσοκομεία, για το ΕΣΥ; Και αφού μας πουν αυτό, να μας πουν και ποιο θα είναι το κέρδος σε αυτή την περίπτωση της μη ρύθμισης των χρεών για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, για τον ιδιωτικό χώρο της υγείας. Για να τελειώνει αυτή η παραφιλολογία. Γιατί έχω την αίσθηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι γύρω από την υπόθεση «ρύθμιση των χρεών» παίζουμε τις κουμπάρες. Και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίζουμε τις κουμπάρες.

Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Εάν θέλετε τόσο απροκάλυπτα να σταθείτε υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτικών κλινικών και του ιδιωτικού τομέα της υγείας, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, κάντε το. Σας προκαλώ να μας πείτε ποιο είναι το κόστος της μη ρύθμισης, σημαίνει κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων, ναι ή όχι; Σημαίνει πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ, σημαίνει ότι βάζετε πλάτη στα ιδιωτικά συμφέροντα; Αυτό σημαίνει, και σημαίνει πρακτικά αυτό που σας λέω. Και η αντίδραση σας αυτό ακριβώς δείχνει, δείχνει ότι επιδιώκετε με κάθε τρόπο την απαξίωση του ΕΣΥ και τη δημιουργία υπερκερδών για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Αυτό ακριβώς πράττετε.

Δεύτερον, όσο αφορά τον κ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Καρατζαφέρης υιοθετεί τα πάντα. Θεωρεί όλα όσα ακούγονται στο διεθνές στερέωμα ως δεδομένα. Ασκεί πολιτική επί αυτών που υιοθετεί ο ίδιος και τα θεωρεί δεδομένα, απαξιώνει τις εξεταστικές διαδικασίες της Βουλής, αμφισβητεί την εντιμότητα και βεβαίως την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, και έτσι αισθάνεται δικαιωμένος. Κατέρχεται μετά από το βήμα απολύτως ικανοποιημένος γιατί πέτυχε το στόχο του, που είναι σταθερά ο ίδιος, η απαξίωση του Κοινοβουλίου, η απαξίωση της πολιτικής, η απαξίωση των κομμάτων και βεβαίως εκ των πραγμάτων η απαξίωση της Κυβέρνησης, την πολιτική της οποίας θα ήθελε κατά τα άλλα να στηρίξει.

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με την υποκρισία. Και όσο αφορά τη ΝΔ, νομίζω ότι κάποτε πρέπει και εσείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να βάλετε ένα τέλος σε αυτό το οποίο επιχειρείτε συστηματικά τους τελευταίους 9 μήνες που βρίσκεστε την αντιπολίτευση, όπου προσποιήστε ότι δεν γνωρίζετε τίποτα για το έγκλημα, τίποτα δεν ξέρετε. Και επιπλέον, τον τελευταίο καιρό, αποθρασυνόμενοι, κάνετε και κάτι άλλο, καπηλεύεστε την ανθρώπινη αγωνία. Και το κάνετε επίσης με συστηματικό τρόπο, ενώ όλος ο ελληνικός λαός γνώρισε, γνωρίζει, βιώνει σήμερα την εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια.

Έχω παρατηρήσει, δε, έκπληκτος το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της ΝΔ για την υπόθεση της ΑΣΠΙΣ, και προσωπικά ο κ. Μαρκόπουλος, λάβρος, όταν ανέρχεται στο βήμα, επιτίθεται στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ επί πεντέμισι χρόνια. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον Τοτό, ο οποίος λέει στον οδηγό του αυτοκινήτου «έλα, έλα πίσω», και μόλις πάει το αυτοκίνητο πίσω και τρακάρει του λέει, «έλα, βλάκα, να δεις τι έκανες». Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι κάνετε. Σας είχα θέσει ένα ερώτημα στο οποίο δεν πήρα ποτέ απάντηση, ακριβώς για το θέμα του ομίλου ΑΣΠΙΣ στην προηγούμενη συζήτηση. Θα το επαναφέρω γιατί κάποτε πραγματικά πρέπει να τελειώνουμε:

Το υπηρεσιακό έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 685 από το ΔΕΚ Αθηνών το οποίο έφτασε την 10η Φεβρουαρίου 2005 στις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή στη ΦΑΕΕ Αθηνών, στην ΔΟΥ Γλυφάδας και Κηφισιάς, τι έλεγε; Εις απάντηση μάλλον των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει για τον έλεγχο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, οι υπηρεσίες βρήκαν ότι ήταν εκτεθειμένη η ασφαλιστική εταιρία. Τι λέει το έγγραφο αυτό; Κατόπιν προφορικής συνεννόησης με τον αρμόδιο υφυπουργό σταματάμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων τις οποίες θα είχε ο κ. Ψωμιάδης, το 2005; Έκτοτε, μέχρι σήμερα η ΝΔ η οποία έκανε πλάτες για να δημιουργηθεί ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο εις βάρος της ζωής των ανθρώπων έρχεται σήμερα και παριστάνει τον τιμητή. Κάπου πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Τη στιγμή που προσπαθούμε να βάλουμε τάξη και την ημέρα που ο υπουργός, ακριβώς αποδεχόμενος τα αιτήματα όλων των συναδέλφων όλων των πτερύγων της Βουλής, μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας την οποία έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε δημοσιονομική στενότητα, ότι η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, στην πιο δύσκολη περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης, ο υπουργός εξάντλησε κάθε δυνατότητα προκειμένου να καλύψει τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι επένδυσαν στην ΑΣΠΙΣ το βιος τους και τις οικονομίες μιας ζωής. Και έρχεται σήμερα και το κάνει και αυτό στα όρια –σας το λέω εγώ- της νομιμότητας της συμφωνίας με το μνημόνιο. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ακουστούν δημοσιονομιστικές φωνές από την πλευρά της ΝΔ και θα ρωτούν: «αυτό που εγγράφεται; Στο έλλειμμα ή όχι στο έλλειμμα;» σπεύδω να το πω γιατί γνωρίζω ακριβώς την πρακτική της ΝΔ, αυτό πράττουν, πιέζουν και μετά λένε ότι αυξάνονται τα ελλείμματα. Από πού θα εγγραφούν, λοιπόν, οι πιστώσεις αυτές;

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση σήμερα παίρνει την πολιτική ευθύνη και δηλώνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει εκείνους οι οποίοι δεν θα καλυφθούν από τον ανάδοχο. Όμως, στέκομαι σε αυτό το θέμα «ανάδοχος». Τι είδους παιχνίδι είναι αυτό; Σε ποιους κάνουμε πλάτες για να αγοράσουν μισοτιμής; Πως προεξοφλούμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάδοχος; Τι είδους σύστημα είναι αυτό το οποίο παίζει η ΝΔ; Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για πολλά χρόνια στο χώρο της υγείας γενικότερα, στο χώρο του ασφαλιστικού συστήματος, αφεθήκατε να παίζετε μόνοι σας, με δική μας ευθύνη, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ κυρίως, όχι όμως στο θέμα ΑΣΠΙΣ. Ειδικά στο θέμα της ΑΣΠΙΣ εδώ και 6 χρόνια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνοι οι οποίοι θέτουν το θέμα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί οι οποίοι ανέδειξαν αυτό το σκάνδαλο και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί οι οποίοι έκαναν ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Καστανίδη, για το ποια είναι η αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο αφορά το γεγονός ότι ο κ. Ψωμιάδης κυκλοφορεί ελεύθερος. Από πού και ως που λοιπόν εσείς νομιμοποιείστε σήμερα και επιτίθεστε εναντίον του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν έκανε πλάτες στην υπόθεση Ψωμιάδη ή η κυβέρνηση επέδειξε αμέλεια, όταν από την πρώτη στιγμή ήταν η κυβέρνηση εκείνη η οποία δημιούργησε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας κάθε δυνατή νέα συνθήκη προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

Μιλάμε για τα «φιλέτα», έχουν πουληθεί λέει τα «ασφαλιστικά φιλέτα» ο κ. Μαρκόπουλος. Τώρα ποιος θα τα πάρει; …..Νομίζω ότι υπάρχει κάποια σύγχυση, είναι άλλο πράγμα η δημιουργία νέων θεσμών στα πλαίσια της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς και άλλο πράγμα η ρύθμιση που αφορά την περίπτωση ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Κάνετε μεγάλο λάθος και τόση ώρα που σας παρακολουθώ επιχειρείτε με συστηματικό τρόπο να δημιουργήσετε σύγχυση στην αίθουσα, εάν δεν έχετε εσείς ο ίδιος. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν έχετε σύγχυση γιατί γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα, για αυτό και σας αποδίδω σκοπιμότητα.

Το μοναδικό συμφέρον που υπηρετεί η κυβέρνηση σήμερα είναι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Αν γνωρίζετε, τότε έχετε σκοπιμότητα. Αν δεν γνωρίζετε τότε λυπάμαι πάρα πολύ. Επαναλαμβάνω, γνωρίζετε; Αν γνωρίζετε, τοτε ξέρετε πολύ καλά τις διαστάσεις αυτού του σκανδάλου που ήταν ένα σκάνδαλο ενδονεοδημοκρατικό από την αρχή ως το τέλος, από τους πρωταγωνιστές μέχρι τους διαχειριστές. Και αν πράγματι ήταν αληθή όλα αυτά τα οποία λέγατε τότε θα χαιρόμουν πάρα πολύ αν υπήρχε μια εξεταστική επιτροπή για να δούμε ακριβώς πως διενεργήθηκαν οι έλεγχοι γύρω από αυτή την υπόθεση.

Όμως, έτσι και αλλιώς επειδή η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ένα ζήτημα αρχής για τη νέα οικονομία την οποία δημιουργούμε στη χώρα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αγοράς, αυτά είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν. Και θα συζητηθούν όχι μόνο οι ελλείψεις στον τομέα της εποπτείας, αλλά και η υπολειτουργία των υπαρχόντων εποπτικών θεσμών σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της οικονομίας στα πλαίσια της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

Δεν ξέρω που ακριβώς βρίσκεται η υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Καρατζαφέρης. Ένα είναι βέβαιο, ότι η πρόταση για την εξεταστική επιτροπή είναι κατατεθειμένη στη Βουλή και περιμένει να πάρει τη σειρά της. Εξάλλου, δεν κατάλαβα γιατί σήμερα ο κ. Καρατζαφέρης είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την επίσπευση αυτής της συζήτησης, όταν ήταν εκείνος ο οποίος λάβρος επιτίθετο εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που είχε την πρόθεση να ξεκινήσει με πρώτη την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.

Τώρα, λοιπόν, αυτή η χρονική στιγμή φτάνει, γιατί λήγουν οι άλλες εξεταστικές επιτροπές και έρχεται η εξεταστική για την οικονομία και τότε θα συζητήσουμε για το πώς λειτούργησαν οι εποπτικοί μηχανισμοί της αγοράς, και στον ασφαλιστικό τομέα, και στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα των ασφαλιστικών ταμείων. Το σκάνδαλο των ομολόγων ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά το θέμα της λειτουργίας των εποπτικών μηχανισμών του κράτους είναι θέμα ανοιχτό το οποίο θα συζητηθεί με κάθε ευθύνη και με πολύ μετριοπάθεια, αλλά οπωσδήποτε με μία δέσμευση: Όλη η αλήθεια στο φώς.

Μέχρι τότε ας βοηθήσουμε τουλάχιστον στα θετικά αυτής της προσπάθειας, σε αυτά που εκ των πραγμάτων πρέπει να συμφωνήσουμε. Διότι, όσο κι αν φωνάζει ο κ. Μαρκόπουλος, όσο κι αν διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι της ΝΔ μία είναι η ουσία. Έχω την αίσθηση ότι και η ΝΔ, όπως και τα άλλα κόμματα, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να βάλουμε τάξη και ότι πρέπει να υπάρξει εποπτεία παντού, και στον ασφαλιστικό τομέα και στις τράπεζες και στην αγορά. Και σε αυτή την κατεύθυνση τουλάχιστον η δική μας κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη και στρατευμένη.

Ευχαριστώ πολύ.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:22/07/2010 Share Εκτύπωση
| | |