ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή(27/7) για την τρομοκρατία και τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ,
στη Βουλή(27/7) για την τρομοκρατία και τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θέλω και εγώ να συμφωνήσω με την επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, του κ. Μαρκόπουλου σχετικά με τα νέα μηνύματα που έρχονται από τον χώρο της τρομοκρατίας. Και θέλω να πω με πολύ καθαρό τρόπο ότι η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Αλλά αντίθετα η δημοκρατία ενισχύεται μέσα από την συλλογική προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών, μέσα από την συλλογική προσπάθεια του λαού, μέσα από την ενότητα και την αλληλεγγύη της κοινωνίας ακόμα και στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Έναν αγώνα που θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα και με επιτυχία.
 
Όσον αφορά τη θέση της Ν.Δ. για το νομοσχέδιο θέλω να σταθώ σε μια αντίφαση, ανάμεσα στην ανάγκη που αισθάνθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων είναι εξαιρετικά χρήσιμο, εξαιρετικά σημαντικό, απολύτως αναγκαίο για την σημερινή πραγματικότητα, αλλά από την άλλη πλευρά να αμφισβητήσει την ουσία και τη δικαιολογητική βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, η οποία αφορά την πιστοληπτική επέκταση. Λέγοντας ότι δεν υπάρχει πιστοληπτική επέκταση άρα το θέμα μας είναι η πολιτική της κυβέρνησης σήμερα, η οποία εξασθενεί το εισόδημα των εργαζομένων, το εισόδημα των δανειοληπτών και των καταναλωτών και έτσι, γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει υπερχρέωση.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η πιστοληπτική επέκταση, όπως αποδεικνύεται από όλες τις έρευνες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Οικονομικό Επιμελητήριο, το οποίο μάλιστα εξέδωσε μια εξαιρετική έκθεση για τα Τραπεζικά συστήματα και την τραπεζική κατάσταση στην Ελλάδα, ακριβώς πιστοποιεί την συνεχή αύξηση της πιστοληπτικής επέκτασης από το 2002 μέχρι το 2009, σταθερά και αδιαλείπτως. Και μάλιστα επιβεβαιώνει αυτά τα οποία αναφέρουν στην εισηγητική και την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ότι η υπερχρέωση αφορά κυρίως τα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας η τα πολύ μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Όμως η ουσία είναι ότι αυτή η πιστοληπτική επέκταση βρίσκει σήμερα τους πολίτες πράγματι εξασθενημένους και όχι μόνο αυτό αλλά οι πολίτες καλούνται να συνεισφέρουν στην μεγάλη εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία μας οδήγησε η Ν.Δ. Σε εφαρμογή δηλαδή των δεσμεύσεων της χώρας για την έξοδο από την κρίση. Όμως θα ήταν υποκρισία και εδώ θέλω να σταθώ, θα ήταν υποκρισία από την Ν.Δ. να επιμένει σε αυτό το σημείο ξεχνώντας ότι η ίδια με την πολιτική της εξασθένησε το εισόδημα των Ελλήνων από το 2004 μέχρι σήμερα με σταθερή βάση και με συγκεκριμένες επιλογές. Επιλογές οι οποίες οδήγησαν στην πλήρη εξασθένηση των εργαζομένων, στην πλήρη εξασθένηση μεγάλου ποσοστού του ελληνικού λαού και ήδη τα φαινόμενα της υπερχρέωσης και του υπερδανεισμού αλλά ταυτόχρονα και των καθυστερήσεων πληρωμών ήταν φαινόμενα τα οποία ήταν πάρα πολύ καθαρά ήδη από την περίοδο της Ν.Δ. Σας υπενθυμίζω ότι αυξήσατε τους συντελεστές του ΦΠΑ, αυξήσατε πέντε φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην βενζίνη, αυξήσατε τρείς φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα, αυξήσατε δύο φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά, αυξήσατε δύο φορές τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, δύο φορές τα τέλη συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας, επιβάλλατε 12% φόρο στα καρτοκινητά, επιβάλλατε εισφορά στους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 60.000€, επιβάλλατε εφάπαξ εισφορά 10% της αντικειμενικής αξίας, αυξήσατε 2 φορές τις αντικειμενικές αξίες στα εντός σχεδίου ακίνητα, αυξήσατε 2 φορές τις αντικειμενικές αξίες και στα εκτός σχεδίου ακίνητα και εδώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 300%. Αυξήσατε έως 179% το ελάχιστο κόστος κατασκευής των οικοδομών και επιβάλλατε ΦΠΑ με συντελεστή 19% στις νεόδμητες οικοδομές.

Υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε ότι όλες αυτές τις αυξήσεις στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως, που ήταν το έργο της Ν.Δ. προφανώς τις πλήρωσαν οι δανειολήπτες. Εκείνοι οι οποίοι ήταν εκ των πραγμάτων οι δυνητικοί πελάτες των τραπεζών ή οι πελάτες των τραπεζών και οι οποίοι ακριβώς βρέθηκαν στην κατάσταση πλήρους αδυναμίας. Γι’ αυτό τον λόγο καλοδεχούμενη η συνεισφορά της ΝΔ και η συμμετοχή και η υποστήριξη του νομοσχεδίου, αλλά να συνεννοούμαστε σε πραγματική βάση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο η κοινωνία προοδεύει και προχωράει μπροστά, όσο τα δεδομένα αλλάζουν, τόσο αλλάζουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το χρέος της πολιτείας, η οποία πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά ώστε να εντοπίζει τα προβλήματα έγκαιρα πριν αυτά εξελιχθούν σε μάστιγα και άμεσα, χωρίς καθυστέρηση να προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση τους.

Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα η κυβέρνηση με την νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού, της κας. Κατσέλη. Και αν υπήρχαν οι καθυστερήσεις μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση ούτε η μείωση της πολιτικής βούλησης, την οποία είχε η κα. Υπουργός από την πρώτη στιγμή ούτε της κυβέρνησης, η οποία έτσι και αλλιώς από την εποχή της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και την σχετική πρόταση νόμου. Όμως σε περίοδο κρίσης, σε περίοδο μεγάλης ανασφάλειας, η οποία ανασφάλεια μη γελιόμαστε, επηρεάζει και το τραπεζικό σύστημα, θέλαμε με κάθε τρόπο να επιτευχθούν οι απαραίτητες ισορροπίες έτσι ώστε να μπορέσει αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο να ψηφιστεί αλλά και να υλοποιηθεί από το τραπεζικό σύστημα προς όφελος των πολιτών. Γι ’αυτό όλες αυτές οι διεργασίες, οι διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις, οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί και η συναίνεση της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των φορέων, πράγμα το οποίο επετεύχθη και να ιδού τώρα ενώπιον σας ένα νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά δίνει μια μεγάλη ανάσα στους πολίτες.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι συμφωνούμε, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία ότι η υπερχρέωση είναι κοινωνικό πρόβλημα. Και μάλιστα τείνει να γίνει ένα από μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Οι υπερχρεωμένοι πολίτες ζουν μόνιμα υπό το καθεστώς φόβου ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να τα χάσουν όλα και να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικογένειας τους ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Και αυτό δε δημιουργεί μόνο οικονομικά αποτελέσματα. Δημιουργεί ψυχολογικές επιπτώσεις στο άτομο αλλά και στην κοινωνία στην συνέχεια και αυτό επιδρά στο κοινωνικό σώμα παράγοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πολιτικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν μπορεί να κλείσει παρά μόνο με τη βοήθεια της πολιτείας, του κράτους. Και αν θέλουμε σήμερα να λέμε ότι διαθέτουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου οφείλουμε να φροντίσουμε και να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα ευκαιρία απαλλαγμένοι από τα χρέη τους ώστε να μπορέσουν, να προσπαθήσουν να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός που υπηρετεί το παρόν σχέδιο νόμου. Ένα σχέδιο νόμου που έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στην ελληνική έννομη τάξη για την προστασία του υπερχρεωμένου καταναλωτή. Και πρέπει να σας πω ότι έχουμε αργήσει. Είμαστε εμείς και η Ιταλία οι μόνες χώρες που δεν έχουν την αντίστοιχη νομοθεσία.

Γι΄ αυτό λοιπόν η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου προχωρά στην υλοποίηση αυτής, μιας εκ των σημαντικότερων δεσμεύσεων μας, από την περίοδο της αντιπολίτευσης που το προωθήσαμε με διαβούλευση και με τις Ενώσεις των καταναλωτών αλλά και με τους συναδέλφους εδώ στο κοινοβούλιο, από όλες τις πολιτικές πτέρυγες.

Το νομοσχέδιο δίνει μία ρεαλιστική προοπτική απεγκλωβισμού από τα χρέη σε όλους τους υπερχρεωμένους πολίτες. Στόχος μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας για να επανενταχθεί ο υπερχρεωμένος πολίτης στην οικονομική και κοινωνική ζωή και να επανάκτησει την οικονομική ελευθερία που συνεπάγεται η εξάλειψη των χρεών που αδυνατεί να αποπληρώσει. Όπως επίσης θεωρούμε ότι χωρίς τα ανυπέρβλητα βάρη του παρελθόντος, με τη δυνατότητα απαλλαγής από υποχρεώσεις μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν και οι πιστωτές και ως εκ τούτου να δοθεί η ευκαιρία να κινηθεί χρήμα στην αγορά. Πλέον, θα μπορούν και τα φυσικά πρόσωπα να κηρύσσουν πτώχευση. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει, σε καμία περίπτωση, όπως άκουσα ορισμένους συναδέλφους της αντιπολίτευσης ότι αυτό είναι εμπαιγμός, δημιουργείτε την ελπίδα ότι θα χαρίσετε τα χρέη. Όχι δεν είναι έτσι. Δεν χαρίζουμε χρέη γενικά και αόριστα. Γίνεται ένας διακανονισμός των χρεών μέσα από κανόνες και ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο. Ερχόμαστε να βοηθήσουμε αυτόν που δεν πλήρωνε επειδή αδυνατούσε να πληρώσει όχι εκείνον που δεν πλήρωνε από επιλογή. Στόχος μας είναι ο ουσιαστικά αποπροσανατολισμένος καταναλωτής να μετατραπεί σε συνεπή. Γιατί πολλοί έχουν οδηγηθεί στην υπερχρέωση λόγω των παραπλανητικών διαφημίσεων και των επιθετικών στρατηγικών πώλησης τραπεζικών προϊόντων από τις τράπεζες. Και βεβαίως στη διόγκωση του προβλήματος έχουν οδηγήσει οι αδιαφανείς και καταχρηστικοί όροι στις τραπεζικές συμβάσεις, όπως επίσης και τα υψηλά επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών.

Αναφέρομαι στα επιτόκια που διαμορφώνονται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Eυρωζώνης, με την διαφορά των επιτοκίων να ξεπερνάει ακόμη και τις 2,5 μονάδες στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης. Περιμένουμε, κυρία υπουργέ, το επόμενο σχέδιο νόμου σας προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να διασφαλιστούν οι συμπολίτες μας από τέτοιου είδους πρακτικές. Γιατί ο ρόλος της πολιτείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο κατασταλτικός, αλλά και προληπτικός ιδιαίτερα σε μια αγορά όπως είναι η τραπεζική, η οποία αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Και είναι εξίσου σημαντικό να φροντίσουμε ώστε να μην έχουμε άλλους υπερχρεωμένους καταναλωτές και τράπεζες που λειτουργούν χωρίς όρια.
Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε μια νέα πνοή στους πολίτες και την αγορά. Εμείς δεν σκοπεύουμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον του Έλληνα.
Αντίθετα βάζουμε τα θεμέλια για μια υγιή πορεία, μια δυνατή Ελλάδα και έναν Έλληνα που θα έχει ξανακερδίσει την περηφάνια και το χαμόγελό του. 

 

 
Ημ. Έκδοσης:28/07/2010 Share Εκτύπωση
| | |