ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, για την οικονομία, τις προσπάθειες της κυβέρνησης και την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, για την οικονομία, τις προσπάθειες της κυβέρνησης και την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μόλις προηγουμένως ακούσαμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ να αναφέρεται σε εκείνους οι οποίοι συκοφάντησαν τη χώρα και στην πραγματικότητα άνοιξαν το δρόμο για την αναξιοπιστία της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές. Δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο. Η απάντηση λοιπόν κύριε Τζαβάρα είναι ότι εκείνοι οι οποίοι συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τη χώρα είναι εκείνοι οι οποίοι κυβέρνησαν με ψέματα, εκείνοι που οδήγησαν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και τον λαό σε αδιέξοδα. Και αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση Καραμανλή. Μην το ξεχνάτε.

Έρχομαι στη σημερινή παρέμβαση του κυρίου Πλακιωτάκη, του εισηγητή της ΝΔ όσον αφορά στο νομοσχέδιο, την οποία άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει να σας ευχηθώ πρώτα απ’ όλα κύριε Πλακιωτάκη καλό αγώνα στη νέα προσπάθεια την οποία αναλαμβάνετε να εκπροσωπήσετε τη ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές της Κρήτης. Και θέλω να σας πω ότι προσωπικά σας έχω μια εκτίμηση. Νέος πολιτικός, καθαρός λόγος. Σήμερα όμως με απογοητεύσατε. Και με απογοητεύσατε για ποιο λόγο; Γιατί σας άκουσα να επιχειρηματολογείτε, δεν θέλω να σας προσβάλλω, αλλά ειλικρινά θα σας ζήλευε ο καλύτερος συνήγορος των εταιρειών που θα διεκδικούσαν να έρθουν στην Ελλάδα για να αναλάβουν δρομολόγια κρουαζιέρας. Με πολύ εμπεριστατωμένο λόγο οφείλω να πω, αλλά σας διαβεβαιώ, ο καλύτερος συνήγορος αυτών των επιχειρήσεων δεν θα έβρισκε άλλα επιχειρήματα πέραν αυτών τα οποία εσείς αξιοποιήσατε.

Μας είπατε ότι είσαστε υπέρ της απελευθέρωσης. Σας υπενθυμίζω ότι ο Κανονισμός 3577 υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών το 1992, επί κυβερνήσεως ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλη Παυλίδη. Η Κυβέρνηση λοιπόν της ΝΔ, η οποία ήταν υπέρ της απελευθέρωσης, ζήτησε και απαίτησε, θέτοντας μάλιστα τότε και veto στη διαδικασία του Συμβουλίου, έντεκα χρόνια προσαρμογής για την Ελλάδα. Αφού λοιπόν ήσασταν υπέρ της απελευθέρωσης, γιατί ζητήσατε έντεκα χρόνια προσαρμογής στην Ελλάδα; Για να προστατέψετε προφανώς την ελληνική κρουαζιέρα. Την προστατέψατε; Είναι το ερώτημα. Εξαφανίστηκε, είναι η απάντηση. Δεν υπάρχει ελληνική κρουαζιέρα. Δεν υπάρχει ελληνόκτητος στόλος πλοίων κρουαζιέρας σήμερα στην Ελλάδα.

Υπάρχουν πέντε πλοία του ομίλου Louis, κυπριακών συμφερόντων. Με 348 εργαζόμενους ναυτικούς, σε θέσεις που δεν δημιουργήσατε εσείς, όπως είπατε σήμερα κύριε Πλακιωτάκη, αλλά που έτσι κι αλλιώς απασχολούσε η εταιρεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σας είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Η καθυστέρηση στην απελευθέρωση των θαλασσίων μεταφορών, όχι της αγοράς όπως πιστεύετε εσείς, επί έντεκα χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα ακριβώς να πριμοδοτήσει εκείνα τα συμφέροντα τα οποία λειτούργησαν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Και μάλιστα με έναν Κανονισμό, σε αυτό αναφέρθηκα και χθες αναλυτικά, ο οποίος είναι από τους λίγους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης του στο εθνικό δίκαιο επιτρέπει στο κράτος να λειτουργεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Είναι ελάχιστοι αυτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας εξ αυτών είναι και ο 3577.

Όσον αφορά στο μέλλον της κρουαζιέρας. Η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, η πολιτική επιλογή που κατά τη γνώμη μου όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να στηρίξουν στην Ελλάδα, είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ισχυρή ανταγωνίστρια χώρα στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Με αφετήριους λιμένες. Όχι γενικά και αόριστα. Όχι νομοθεσία για την αρπαχτή, όπως αυτό το οποίο είπατε εσείς, να επιτρέψουμε στις εταιρείες να έρχονται, να κάνουν δυο τρεις γύρους και να φεύγουν. Αλλά να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο τέτοιο ώστε όσοι θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα και να συμμετάσχουν στον θαλάσσιο τουρισμό να δημιουργήσουν υποδομές. Να ενισχύσουν την παρουσία τους εδώ με προσωπικό, με εργαζόμενους, με σταθερά δρομολόγια, ούτως ώστε το κράτος να είναι σε θέση να λειτουργήσει συνδυασμένες μεταφορές, δηλαδή να λειτουργήσει τα αεροδρόμια του και στο κέντρο και στην περιφέρεια, και τα μικρά και τα μεγάλα, να λειτουργήσει η πολιτική του τουρισμού μας και ταυτόχρονα η πολιτική μας όσον αφορά στον Πολιτισμό. Να εξασφαλίσουμε με δύο λόγια δηλαδή, ότι θα αξιοποιήσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό, το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας να συνδυάζει τουριστικές υποδομές, πλούσιο πολιτισμό και ιστορία. Μοναδική περίπτωση θα έλεγα, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά ακριβώς τα πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό δηλαδή με το σχεδιασμό της κρουαζιέρας και με τις άλλες χώρες της Μεσογείου, θα μπορούσαμε κάλλιστα να εκμεταλλευθούμε, όχι μόνο για τα ελληνικά νησιά, αλλά για το σύνολο των κρατών της Μεσογείου.

Και τέλος, επειδή τελικά πολλή συζήτηση γίνεται, και η μόνη κριτική στην οποία έχει εστιάσει ο ΛΑΟΣ αλλά και η ΝΔ αφορά στη σύμβαση. Γιατί να υπάρχει σύμβαση; Γιατί να μην είναι, για να το πω με απλά λόγια, όπως ακριβώς το εννοείτε, ανεξέλεγκτα; Γιατί να μην είναι ξέφραγο αμπέλι; Γιατί αυτό μας λέτε. Γιατί να μην έρχεται ο καθένας και να κάνει κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά; Μας λέτε κιόλας και ρωτάτε την κυρία Υπουργό επιμόνως, «πέστε μας μία άλλη χώρα στην οποία ισχύουν αυτά». Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο ολόκληρο που να έχει πολυνησία, που να έχει δηλαδή τόσο μεγάλο νησιωτικό χώρο. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην οποία ο νησιωτικός χώρος αυτός να είναι κατοικήσιμος. Να ζουν δηλαδή οικογένειες, πολίτες, να υπάρχει κόσμος, λαός, να υπάρχει κοινωνία, η οποία ζει από τον τουρισμό, η οποία ζει από την ακτοπλοΐα, ζει από την κρουαζιέρα. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη τέτοια χώρα. Και δεν υπάρχει χώρα που θα διακινδύνευε η κρουαζιέρα να λειτουργήσει ως ακτοπλοΐα. Γι’ αυτό χρειάζονται οι συμβάσεις. Και χρειάζονται για ποιο λόγο; Για να υπάρχει σταθερό πλαίσιο, από τη μία πλευρά, όσον αφορά στις ίδιες τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του θαλασσίου τουρισμού και από την άλλη πλευρά να υπάρχει η ελάχιστη δυνατότητα διασφάλισης από την πλευρά της πολιτείας του δημοσίου συμφέροντος. Λογική την οποία, όχι απλώς επιτρέπει, αλλά υποστηρίζει ο Κανονισμός της ΕΕ, τον οποίο ενσωματώνουμε με τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Δύο λόγια κύριε Πρόεδρε όσον αφορά την εξαιρετική παρέμβαση προηγουμένως του Υπουργού Οικονομικών. Θέλω να πω ότι ο Υπουργός Οικονομικών με πολλή μετριοπάθεια, με πολύ καθαρό λόγο έθεσε τέρμα στα σενάρια τα οποία τόσο καιρό διακινούνται, κυρίως από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, όσον αφορά τα φημολογούμενα νέα μέτρα. Εξήγησε με πολύ καθαρό λόγο τι ακριβώς συμβαίνει. Ποια είναι η πραγματικότητα. Αυτή την οποία επιμόνως θέλετε να αγνοείτε. Γιατί επιμόνως θέλετε να κάνετε πολιτική παίζοντας με τον πόνο και την αγωνία του κόσμου. Με τον πόνο και την αγωνία κάθε ελληνικής οικογένειας η οποία στενάζει αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να βοηθήσει και να μετάσχει στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να βγούμε από την κρίση. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Βεβαίως και έχουμε προβλήματα. Και βεβαίως και τα προβλήματα μπορεί να είναι και πιο μεγάλα τους επόμενους μήνες. Αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι η προσπάθεια αυτή της Κυβέρνησης θα συνεχιστεί και θα συνεχιστεί με απόλυτο τρόπο. Και θα συνεχιστεί σε ποια κατεύθυνση; Στην κατεύθυνση της ορθολογικοποίησης της χρήσης των δημοσίων οικονομικών. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη και ταυτόχρονα να λειτουργήσει η αγορά.

Γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πόσο προσωπικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι συνάδελφοι από τη Συμπολίτευση επιμένουν σε αυτή την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση δηλαδή της χρηματοδότησης της διαδικασίας της ανάπτυξης. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο μείζων στόχος, ο μεγάλος στόχος, η μεγάλη επιλογή και ταυτόχρονα η μεγάλη υποχρέωση όλων μας είναι πρώτα απ’ όλα να βγει η χώρα μας από την κρίση.

Δεύτερον, να εγγυηθούμε την προοπτική της Ελλάδος, την προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, τη συνοχή της κοινωνίας, την αλληλεγγύη στην κοινωνία, με ανάπτυξη και πρόοδο. Εμείς θέλουμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα στον ελληνικό λαό, θέλουμε να ξαναφέρουμε την προοπτική και την αισιοδοξία. Γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας. Γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε να διερευνούμε λύσεις και προοπτικές που θα απαλύνουν το βαρύ φορτίο και τον πόνο του κόσμου. Σας είπε μόλις προηγουμένως ο κύριος Υπουργός ότι όλη αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, δεν είναι νέα μέτρα, αλλά είναι η προσπάθεια, η ισχυρή και μόνιμη προσπάθεια για να μπορέσουμε με κάθε τρόπο να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Και αυτή θα είναι μόνιμη προσπάθεια της Κυβέρνησης. Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν, και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μην είναι πάνω από τα προβλήματα, καθημερινά, σταθερά, μόνιμα, να βρίσκει νέες διεξόδους ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας, με τις αντοχές των μικρομεσαίων, με τις αντοχές της αγοράς, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Ένα θέλω να πω και να κλείσω. Ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο προσπάθεια της Κυβέρνησης, αφορά όλους μας. Αφορά όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Αφορά τους πάντες. Όλο τον ελληνικό λαό. Είναι προσπάθεια όλων. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν αρκεί μόνο η ενεργός προσπάθεια της Κυβέρνησης, δεν αρκεί μόνο η διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας, δεν αρκεί ούτε καν ο αυστηρός έλεγχος της εξουσίας από τη Βουλή, από τα πολιτικά κόμματα, από τους ίδιους τους πολίτες, ο οποίος είναι αναγκαίος. Απαιτείται και η συμμετοχή των πολιτών. Γιατί ένα είναι βέβαιο. Ότι μετά το τέλος της κρίσης, το οποίο ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στην τριετία ή και νωρίτερα, αν μπορέσουμε, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν. Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Θα έχουμε μπροστά μας μια νέα Ελλάδα. Και θέλουμε αυτή η Ελλάδα να οργανωθεί σε σύγχρονες βάσεις. Σε νέες βάσεις. Αυτό απαιτεί μία νέα αντίληψη. Μία νέα κουλτούρα. Μία νέα αντίληψη για την οργάνωση της κοινωνίας του μέλλοντος. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν συμβάλλουν καθόλου εκείνοι οι οποίοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επιχειρούν να γεμίσουν την ψυχή του Έλληνα με απαισιοδοξία. Που επιχειρούν με κάθε τρόπο να στερήσουν την ελπίδα από τη νέα γενιά για το αύριο. Αντίθετα μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά, όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης των πολιτών, δίνουν δύναμη στον πολίτη για να συμμετάσχει και να αγωνιστεί. Όσοι μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά δεν ωραιοποιούν τα πράγματα. Όσοι μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας , αλλά ανοίγουν δρόμους για αισιοδοξία και ελπίδα στο μέλλον. Αυτό κάνει η κυβέρνηση. Και θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους, και στους συναδέλφους όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά κυρίως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αυτή την περίοδο που είναι πράγματι ένα μεταίχμιο της προσπάθειας, γιατί φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από την πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα πρέπει αυτά τα αποτελέσματα να επενδυθούν και να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, με τα μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, τώρα λοιπόν χρειάζεται η συνέπεια όλων όσον αφορά την υποστήριξη της προσπάθειας του ελληνικού λαού και την ενίσχυση της αισιοδοξίας του.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:25/08/2010 Share Εκτύπωση
| | |