ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δήλωση σχετικά με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα καύσιμα
 
 
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα καύσιμα

3/1/2007

Οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν ιδιαίτερο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού να κληθεί και να τις παρουσιάσει σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Από πολιτικής απόψεως η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδεικνύει την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης της Ν.Δ. επί τρία χρόνια να εφαρμόσει το Νόμο 3054/2002. Κι αυτό, γιατί ένα μεγάλο μέρος των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιλαμβάνονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί ή αρνείται να εφαρμόσει.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, τα γνωρίζει η αγορά και το σύνολο των καταναλωτών. Ασυδοσία, λαθρεμπόριο, ακρίβεια.
Με εξαίρεση τη πρόταση για τις ρυθμίσεις στους αυτοκινητοδρόμους, οι άλλες προτάσεις έχουν γίνει ήδη αντικείμενο έντονου προβληματισμού και μακρόχρονων συζητήσεων με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.
Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των 8.000 πρατηρίων καυσίμων της χώρας ενώ προϋποθέτει υψηλότατες εγγυήσεις για τη δημόσια ασφάλεια, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών τις νυχτερινές ώρες.
Η προτεινόμενη κατάργηση της δυνατότητας για την επιβολή ανώτατης τιμής καταναλωτή (πλαφόν) στρέφεται ευθέως ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και αποτελεί, στην ουσία, ένα δώρο, της κυβέρνησης προς τους κερδοσκόπους.
Το ΠΑΣΟΚ εδώ και τρία χρόνια με εμπεριστατωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή, έχει υποδείξει το δρόμο για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της προστασίας των καταναλωτών. Μεταξύ αυτών των προτάσεων, η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία με τον ειδικό φόρο του πετρελαίου θέρμανσης. Ένα μέτρο που οδηγεί με αποφασιστικά βήματα στην πάταξη της λαθρεμπορίας και ταυτόχρονα δίνει μια μεγάλη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ αγνόησε αυτές τις προτάσεις, αδιαφόρησε για τις ευεργετικές επιδράσεις που θα είχε η εφαρμογή τους στην οικονομία, επιλέγοντας να ευνοεί επί τρία χρόνια τη κερδοσκοπία εις βάρος των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:03/01/2007 Share Εκτύπωση
| | |