ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Μητρώο Αγροτών
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Μητρώο Αγροτών


Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010


Σε μεγάλες φόρμες βλέπω ο κ.Τζαβάρας σήμερα. Πολύ ανεβασμένος. Αλλάξαμε όμως τομέα. Τώρα πάμε στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και φοβάμαι ότι είναι πιο δύσκολος διότι, καλά , με τους εφοπλιστές μπορεί να είναι πολύ καλές οι σχέσεις, εδώ με τους αγρότες δυσκολεύουν τα πράγματα. Και για την ακρίβεια τόσην ώρα που σας άκουγα αναρωτιόμουν: Στους Έλληνες αγρότες αναφέρεται ο κ.Τζαβάρας; Αναφέρεται στον ελλαδικό αγροτικό χώρο; Για άλλη χώρα μιλάει; Αναφέρατε προηγουμένως ότι οι αγρότες σας ομιλούν και διαμαρτύρονται και αναπολούν την περίοδο της ΝΔ. Πού κυκλοφορούν αυτοί οι αγρότες; Σε ποια περιοχή της χώρας; Ξέρετε κ.Τζαβάρα, η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να προσέχουμε, ιδιαίτερα στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, οι οποίες είναι δημόσιες συνεδριάσεις και οι αγρότες συνήθως παρακολουθούν τις συνεδριάσεις μας, γιατί μέχρι πρότινος δεν είχα δει κανέναν έλληνα αγρότη ο οποίος να αισθανόταν ότι το βιοτικό του επίπεδο ανέβηκε κατά την περίοδο της ΝΔ. Δεν είδα κανέναν αγρότη ο οποίος να είχε ψηφίσει τη ΝΔ και στη συνέχεια να ήταν ευχαριστημένος από την πολιτική σας.

Έχω την αίσθηση ότι η ανυπαρξία επιχειρημάτων για μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου, η ανυπαρξία επιχειρημάτων και στρατηγικής της ΝΔ δημιουργεί ένα πεδίο εύκολου λαϊκισμού και εύκολης αντιπαράθεσης γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ ακριβώς την επιχειρηματολογία σας και το αποτέλεσμα και την κατάληξη του συλλογισμού σας. Δηλαδή εσείς τι ακριβώς εννοείτε; Δηλώσατε μόλις προηγουμένως ότι η ΝΔ αντιπαλεύει τις επιδιώξεις της ΠΑΣΕΓΕΣ; Αυτό είπατε; Όχι για να καταλάβουμε. Διότι το είπατε δυο τρεις φορές. Αναφερθήκατε σε αυτό το θέμα ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι δώρο προς την ΠΑΣΕΓΕΣ. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι απολύτως σαφές. Η ΝΔ αμφισβητεί το ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ στην οργάνωση της αγροτικής οικονομίας της χώρας; Προφανώς όχι. Ως εκ τούτου λοιπόν για ποιο λόγο απευθύνεστε προς την κυβέρνηση και λέτε ότι αυτό είναι ένα δώρο προς την ΠΑΣΕΓΕΣ; Από πού σας προκύπτει αυτό;

Επειδή όμως εδώ μπαίνουμε σε μία νέα φάση, σε μία νέα αναδιοργάνωση και όπως σας είπα και το πρωί, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταβατική φάση, τίποτα δεν θα είναι ίδιο σε αυτή τη χώρα, πολλά θα έχουν αλλάξει, ήδη αλλάζουν, και επιπλέον η έννοια του Καλλικράτη, η έννοια της αποκέντρωσης περνάει παντού και θα περάσει παντού, από τον τομέα της υγείας μέχρι τον τομέα της αγροτικής οικονομίας, γι’αυτό το λόγο μην σπεύδετε να ακυρώνετε πρωτοβουλίες, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι θετικές. Γιατί εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει καλόπιστος συνάδελφος της ΝΔ που δεν θα δεχθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει τα πράγματα σε τάξη. Που νοικοκυρεύει. Και μάλιστα αφορά και σε μια υποχρέωση της χώρας το θέμα του μητρώου, ανεξάρτητα του αν σας αρέσει η ορολογία ή όχι. Σημασία έχει ότι με ευθύνη όλων, και κυρίως εκείνων οι οποίοι άσκησαν εξουσία, και της δικής σας παράταξης και της δικής μας, το μητρώο το οποίο αποφασίστηκε να θεσμοθετηθεί το 1995, 15 χρόνια μετά παρέμεινε ανενεργό. Ακυρωμένο στην πράξη. Και αυτός είναι ο λόγος που αμφισβήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως τις προθέσεις μας και την αξιοπιστία της χώρας όσον αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Γι’αυτό επιμένουμε. Εμείς επιμένουμε ότι με τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θέτουμε τα θεμέλια για μία αγροτική πολιτική ανανεωμένη. Για μια αγροτική πολιτική σύγχρονη, αλλά και στιβαρή προετοιμάζοντας τον αγροτικό κόσμο να περάσει σε μία φάση αναδιοργάνωσης και επιτέλους σε μία φάση όπου υπάρχουν προοπτικές. Το μητρώο των αγροτών θα αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο. Και έτσι το αντιλαμβανόμαστε. Ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τον αγροτικό χώρο και βασική προϋπόθεση - και το τονίζω αυτό – για το σχεδιασμό και την άσκηση βασικών εθνικών πολιτικών. Η υπουργός η κ.Μπατζελή υπαινίχθηκε, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν την προκαλέσετε θα σας αναλύσει πολύ περισσότερο, τις προοπτικές οι οποίες διανοίγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναθεώρηση της νέας αγροτικής πολιτικής μετά το 2013. Και είναι απόλυτα βέβαιο ότι εκεί θα διαπιστώσετε, απλώς και μόνο από τις συζητήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του μητρώου αγροτών σήμερα εδώ στην Ελλάδα.
Εμείς θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας έχοντας το μητρώο των αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων να ξέρουμε πώς χρησιμοποιείται η αγροτική γη είτε είναι υψηλής παραγωγικότητας είτε είναι σε ορεινές περιοχές είτε είναι σε πυρόπληκτες περιοχές. Και να είστε απολύτως βέβαιοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα, με την καλύτερη θέληση και την ισχυρότερη πολιτική βούληση, δεν θα μπορέσει να κάνει απολύτως τίποτα εάν δεν γνωρίζει κάθε χρόνο με την δήλωση των ιδίων των αγροτών πώς χρησιμοποιείται η γη τους και πώς χαρτογραφείται. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ασκήσει καμία πολιτική και να ορίσει ζώνες παραγωγής. Καμία. Μην το ψάχνουμε πολύ το θέμα. Και μην το καθυστερούμε. Γιατί με ευθύνη όλων μας και με τέτοιου είδους συζητήσεις που φεύγουν από την ουσία του θέματος καθυστερήσαμε τόσα χρόνια.

Ελπίζουμε ότι με το μητρώο των αγροτών αλλά και το μητρώο των εμπόρων των αγροτικών προϊόντων, και με τα δύο αυτά μητρώα, θα έρθουμε να συνδράμουνε στον τρόπο με τον οποίο διακινείται το προϊόν, αλλά και διαμορφώνονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Και επιπλέον, με το σχέδιο νόμου γίνεται ένα πρώτο βήμα για την στήριξη του εθνικού αγροτικού κτηματολογίου. Δεν ξέρω ποιοι σε αυτή την αίθουσα θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με τη διαμόρφωση ενός αγροτικού κτηματολογίου. Και επειδή δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφωνία ως προς αυτό το στόχο, αφού αυτός είναι ο στόχος, γιατί να μη συμφωνούμε και στα επιμέρους ζητήματα που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις; Εφόσον λοιπόν γίνει η πρώτη καταγραφή το 2011 με την καινούργια ψηφιοποίηση, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο με την σύνταξη ακριβώς του εθνικού αγροτικού κτηματολογίου. Και να πάμε και στον καθορισμό χρήσεων γης. Όσο καθυστερούμε, τόσο δεν θα επιτυγχάνουμε το στόχο.

Αυτή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης. Όμως αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης που είναι μία ζωογόνος προσπάθεια για την αγροτική οικονομία, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνούμε την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας. Όπως δεν πρέπει να ξεχνούμε και την πραγματικότητα που βίωσε η χώρα τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια. Ούτε να μας κάνει να ξεχνούμε και κλείνουμε και τα μάτια στα προβλήματα τα οποία έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα να αντιμετωπίσει. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν εκείνες που οδήγησαν το αγροτικό εισόδημα σε δραματική μείωση την τελευταία πενταετία πριν τις εθνικές εκλογές. Υπάρχει αντίρρηση σε αυτό; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να διαφωνήσει; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπως επίσης η αλήθεια είναι ότι ήταν οι επιλογές της ΝΔ που οδήγησαν στην ασυδοσία της αγοράς. Και η ασυδοσία ήταν αυτή η οποία έπνιξε κατά κύριο λόγο τον αγρότη. Υπάρχει κανείς που μπορεί να διαφωνήσει σε αυτή την πραγματικότητα; Όλοι οι αγρότες το γνωρίζουν. Όλοι οι αγρότες το βίωσαν. Όπως είναι επίσης αλήθεια ότι η καθήλωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της ασυδοσίας της αγοράς. Ναι ή όχι; Τα πάντα όμως, και εδώ είμαι απολύτως βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι, είναι θέμα ορθολογικού σχεδιασμού. Και πάνω απ’όλα είναι θέμα αποφασιστικότητας της ίδιας της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης που θέλει να ασκήσει την πολιτική εξουσία.

Σήμερα λοιπόν που όλοι μας βλέπουμε την οικονομική κρίση να φωλιάζει στην ψυχή του κάθε πολίτη, τώρα καταλαβαίνουμε τι σημασία έχει να υπάρχει πραγματική παραγωγή στη χώρα. Τι σημασία έχει ηπρωτογενής παραγωγή στη χώρα. Και τώρα είμαι απολύτως βέβαιος ότι πολλοί εξ ημών, από όλο τον πολιτικό κόσμο, από όλες τις παρατάξεις, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τα λάθη που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν εγκαταλείψαμε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Εδώ οι ευθύνες είναι πολιτικές, είναι ευθύνες διαχρονικές.

Με το νομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς προχωρούμε στην αποσαφήνιση του επαγγελματία αγρότη. Και όπως με πολύ μεγάλη σαφήνεια ανέλυσαν και ο εισηγητής μας ο κ.Σιδηρόπουλος, αλλά και η Υπουργός η κ.Μπατζελή, μόλις προηγουμένως αυτή η αποσαφήνιση αφορά τις 4 προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά προκειμένου να υπάρχει η αναγνώριση, η αποσαφήνιση του επαγγελματία αγρότη. Πρώτον, να έχει γη. Δεύτερον, να ασχολείται αυτοπροσώπως με το αγροτικό επάγγελμα κατά το 30% της συνολικής ετήσιας απασχόλησής του. Τρίτον, το 35% του συνολικού του εισοδήματος να προέρχεται από αυτή τη δραστηριότητα. Και βεβαίως, τέταρτον, να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Ορισμένοι, κυρίως από τη ΝΔ, θέτουν σε αμφισβήτηση το 35%. Κάποιοι λένε ότι τίθενται φραγμοί στους πραγματικούς αγρότες. Το είπε προηγουμένως ο κ.Τζαβάρας. Κάποιοι άλλοι λένε πως χαλαρώνουμε τα όρια και έτσι περιορίζουμε τις δυνατότητες του πραγματικού αγρότη που πρέπει να έχει πλεονεκτήματα.

Όπως όμως εξελίσσονται τα πράγματα έχει σημασία ότι στη νομοθετική διαδικασία δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη συγκυρία, και να έχουμε και το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον για τις εξελίξεις που έρχονται. Όταν δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα, το τεκμαρτό εισόδημα του αγρότη το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού του εισοδήματος, εάν παραμείνουμε στην υπάρχουσα κατάσταση και στο 50%, στην πραγματικότητα θα έχουμε δρομολογήσει στο άμεσο μέλλον να μείνουν εκτός νυμφώνος ένας μεγάλος αριθμός αγροτών. Και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε η Υπουργός, τα στοιχεία του ΚΥΠΥΟ, εάν πάμε από το 50% στο 35%, δεν θα προσθέσουμε περισσότερα από 10.000 έως 15.000 άτομα σήμερα. Επομένως, δεν μιλάμε για μία μεγάλη διεύρυνση, για έναν διπλασιασμό. Μιλάμε για αύξηση περίπου 5%. Και αυτό το 5% δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τους κλαυθμούς και τους οδυρμούς από την πλευρά της ΝΔ.

Και όσον αφορά την περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του αγροτουρισμού, θεωρώ ότι αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες. Γιατί είναι πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούν και πάλι τους πραγματικούς και κατ’επάγγελμα αγρότες. Και θέλω τέλος να πω ότι και εκείνος ο οποίος μπορεί να κάνει χρήση της γης υψηλής παραγωγικότητας είναι μόνο ο ίδιος, ο κατ’επάγγελμα αγρότης όπως ορίζεται από το μητρώο αγροτών. Επομένως, το επιχείρημα το οποίο ανέφεραν προηγουμένως ορισμένοι εκ των εισηγητών σας, ότι από την πίσω πόρτα προσπαθούμε να βάλουμε επιχειρηματίες στα χωράφια των αγροτών, είναι επιχείρημα έωλο. Δεν στέκει σε καμία περίπτωση. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Θα υπάρξει κατοχύρωση ακριβώς των πραγματικών αγροτών ούτως ώστε να έχουν το πλεονέκτημα να συμμετάσχουν με επωφελείς όρους στον αγροτουρισμό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. 

 

 
Ημ. Έκδοσης:25/08/2010 Share Εκτύπωση
| | |