ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Παρέμβαση Χρήστου Παπουτσή,Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου & Γραμματέα της Κοινοβ. Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή σχετικά με την αποχώρηση της ΝΔ από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου
 
 
Παρέμβαση Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή σχετικά με την αποχώρηση της ΝΔ από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου


Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά την δήλωση της ΝΔ για την αποχώρηση από την προανακριτική επιτροπή του Βατοπεδίου, η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τον κοινοβουλευτισμό. Και όχι μόνο δυσάρεστη, αλλά και επιζήμια. Κι αυτό διότι η ΝΔ, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα αξιωματική αντιπολίτευση, για μία ακόμη φορά αποφάσισε να συνταχθεί με όσους απαξιώνουν συστηματικά το πολιτικό σύστημα και το κοινοβούλιο συλλήβδην και να τους προσφέρει επιχειρήματα.

Για μία ακόμη φορά, η ΝΔ αποσύρει τους βουλευτές της από μία κοινοβουλευτική διαδικασία υψίστης σπουδαιότητας και εφαρμόζει την πολιτική ‘φυγής εις τας ρήτρας’. Επί της ουσίας όμως πρόκειται περί ομολογίας απόλυτης ενοχής. Και αναρωτιέμαι μετά από αυτή την απόφαση: Πόσο πιο κάτω μπορεί να φτάσει η ΝΔ, αυτή η παράταξη η οποία κυβερνούσε τη χώρα μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή; Δυστυχώς στα μάτια όλων των πολιτών η πτώση της ΝΔ και κυρίως το αξιακό της πλαίσιο, είναι ελεύθερη πτώση.

Ο κ.Σαμαράς φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του κ. Καραμανλή. Μπροστά στα δύσκολα διέταξε και αυτός σε άτακτη φυγή τους βουλευτές του για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Για να μην αποκαλυφθεί ποιος έπαιζε τον παπά στην αυλή του Μαξίμου… Επέλεξαν να το βάλουν στα πόδια γιατί φοβήθηκαν την αποκάλυψη της αλήθειας.

Δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως αποδεικνύεται, στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο ιερός όρκος της σιωπής δένει σφιχτά τη νέα με την παλιά ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιον κοροϊδεύει η «νέα» Νέα Δημοκρατία; Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι τόσο παλιά όσο και οι τακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή φέρνοντας την Ελλάδα χρόνια πίσω.
Μήπως και ο κ. Σαμαράς δεν καταλαβαίνει τίποτα όπως και ο κ. Καραμανλής;
Τόσο αποφασισμένος ήταν ο κ. Σαμαράς να γυρίσει σελίδα;
Γιατί σήμερα δέχεται τη συγκάλυψη; Τον κρατούν από κάπου; Του επέβαλε ο κ.Καραμανλής αυτή τη νέα διαταγή προς τους βουλευτές για την αποχώρηση από την προανακριτική επιτροπή; Γιατί η «νέα» ΝΔ σήμερα προτίμησε για ακόμη μία φορά την κάλυψη από την αποκάλυψη, όπως και η παλιά ΝΔ;

Τώρα πια, όμως, η βύθιση στην πολιτική απαξία ανήκει εξ ολοκλήρου στην παράταξη της ΝΔ. Αυτή η ατιμωτική απόφαση για την παράταξή σας είναι όλη δική σας. Η διάχυση της πολιτικής ευθύνης γίνεται προς ολόκληρη την παράταξη της ΝΔ και κάθε βουλευτή ξεχωριστά.

Είναι προφανές πια ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει άλλο να βλέπει να σφίγγει ο κλοιός γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είχε θεοποιήσει στο παρελθόν. Και την ώρα που η Δικαιοσύνη έχει ήδη «στριμώξει» τα μη πολιτικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο σκάνδαλο, εσείς λέτε ότι δεν αντέχετε να στριμωχτούν και τα πολιτικά πρόσωπα.

Όλα αυτά όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ένα πράγμα αποδεικνύουν. Ότι η ΝΔ δεν έμαθε τίποτα απολύτως από τη Δημοκρατία. Δεν έμαθε ποτέ να σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και εν προκειμένω τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεν θέλει κοινοβουλευτικό έλεγχο γιατί δεν τον αντέχει.

Και δεν διδάχθηκε τίποτε από τη διαδικασία των εκλογών. Γιατί γνωρίζετε όλοι ότι το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών ήταν ένα ράπισμα του ελληνικού λαού προς τη ΝΔ, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγήσατε τη χώρα και επιπλέον στο μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Και ήταν ταυτόχρονα και εντολή του ελληνικού λαού προς ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ευτυχώς παραμένουν συνεπή σ’ αυτή την εντολή, να στείλουν στη Δικαιοσύνη αυτούς που ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον.

Εσείς, το μήνυμα δεν το λάβατε και συνεχίζετε τις «business as usual». Εμείς, όμως, αυτή την εντολή τη σεβόμαστε και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

Θέλω να ελπίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι της προανακριτικής επιτροπής του Βατοπεδίου θα συνεχίσουν με την ίδια υπευθυνότητα και την ίδια συνέπεια τη διερεύνηση της αλήθειας γι’ αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και ελπίζω ότι, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, η ΝΔ θα αποκηρύξει τη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της περί οριστικής αποχώρησης από την Επιτροπή και θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.


Δεύτερη παρέμβαση

Κύριε Πρόεδρε,

Δεδομένου ότι με όλη την ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, στην πραγματικότητα προσπάθησε να αντικρούσει τα δικά μου επιχειρήματα, θέλω να πω ότι στην πραγματικότητα όλα αυτά τα οποία είπε ο κύριος Τζαβάρας είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Είναι η ομολογία της πλήρους ενοχής της παράταξης, η πλήρης προσχώρηση της λογικής, της αντίληψης και των επιχειρημάτων της «νέας» ΝΔ του κ. Σαμαρά, στα επιχειρήματα και τις θέσεις της παλιάς ΝΔ του κ. Καραμανλή. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Από κει και πέρα νομίζω ότι ο ελληνικός λαός κρίνει, αξιολογεί και θα γράψει με μελανά γράμματα στην πολιτική ιστορία του τόπου τη σημερινή απόφαση της ΝΔ.

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:31/08/2010 Share Εκτύπωση
| | |