ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δήλωση μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού
 
 
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

29/11/2006


Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ρίγα της Λετονίας, επιβεβαίωσε την κριτική μας για την έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την παθητική αποδοχή των εξελίξεων.
Ανακοινώθηκε ότι, θα κληθεί η ΠΓΔΜ μετά το 2008 να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ.
Τίθεται το ερώτημα :
Ποιες εγγυήσεις έλαβε ο κ. Καραμανλής για τη συμβολή των Σκοπίων στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στο όνομα της χώρας;
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε :
- την άρση των εθνικών περιορισμών για μετακίνηση των στρατευμάτων σε οποιοδήποτε μέρος του Αφγανιστάν, σε περίπτωση ανάγκης.
- τη διάθεση του 40% των δυνάμεων του ελληνικού στρατού ξηράς (40.000 άτομα) και την ετοιμότητα για άμεση αποστολή σε νατοϊκές επιχειρήσεις, όποτε ζητηθεί, του 8% (8.000 άτομα).
- τον αναπροσανατολισμό των αμυντικών μας δαπανών, με βάση τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.
- την κοινή χρηματοδότηση ενός «μεγαλόπνοου» αντιπυραυλικού προγράμματος.
Είναι φανερό ότι, η κυβέρνηση σύρεται από τα γεγονότα και τις αποφάσεις άλλων στα διεθνή θέματα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αρχίσει τις παραχωρήσεις χωρίς διαπραγμάτευση, από το καλοκαίρι του 2004, όταν η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε συμφωνία (MOU), που δίνει μόνιμη άδεια για τη διέλευση ξένων δυνάμεων από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας. Μια συμφωνία, που εκχωρεί στην ουσία μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προτάθηκε στη Βουλή των Ελλήνων με νομοσχέδιο, που συνάντησε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε διεκδικεί, ούτε διαπραγματεύεται για τα εθνικά συμφέροντα.
Αντί για ισχυρή και ενεργό διπλωματία, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ακολουθεί την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» και εξωτερική πολιτική της εθιμοτυπίας.
Ο κ. Καραμανλής για άλλη μια φορά, σε Σύνοδο εξαιρετικής σημασίας, πήγε απροετοίμαστος, παρέμεινε θεατής και αποδέχτηκε τα πάντα. Η τακτική της μη ενασχόλησης για να μην εκτεθεί και η πρακτική της μη διαπραγμάτευσης, δημιουργεί κινδύνους σοβαρής εμπλοκής για τη χώρα.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:29/11/2006 Share Εκτύπωση
| | |