ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δήλωση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
 
 
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

29/11/2006

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης, οφείλουν να καταστήσουν το μήνυμα προς την Τουρκία σαφέστερο και συγκεκριμένο.
Απαιτείται επιβεβαίωση της αξιοπιστίας των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, όσον αφορά στη συνέπειά τους στην υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, με την προϋπόθεση του σεβασμού της Συνθήκης της ΕΕ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.
Απαιτείται δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Ένωση. Ιδιαίτερα, για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης προς τα 10 νέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαιτούνται εγγυήσεις για την πρόοδο στις σχέσεις καλής γειτονίας της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να ζητήσει :
Πρώτον, ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την άρση του casus belli και την εγκατάλειψη της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Δεύτερον, την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Ως, μία δεσμευτική πολιτική απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και του κοινοτικού κεκτημένου.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά την εγκατάλειψη των προϋποθέσεων και των χρονοδιαγραμμάτων του Ελσίνκι, έχει τώρα την ευκαιρία να επαναφέρει τα θέματα αυτά στο νομικά δεσμευτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:29/11/2006 Share Εκτύπωση
| | |