ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
 
 
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

27/11/2006


ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εξετάσαμε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την περίοδο, όπως επίσης και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους για ένα νέο κύκλο βίας και αίματος στην ευρύτερη περιοχή, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα. Είχα την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη και από ελληνικής πλευράς, η ελληνική διπλωματία, η Ελληνική κυβέρνηση να παίξει το ρόλο του περιφερειακού διαμεσολαβητή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία των λαών στην ευρύτερη περιοχή.
Όσον αφορά στην πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων αυτήν την περίοδο γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα η αξιολόγηση του συνόλου της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γίνεται αξιολόγηση της δυνατότητας και της ικανότητας της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρυσι, την προηγούμενη χρονιά όταν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Έθεσα το θέμα να εξετάσει η Ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία όσον αφορά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και κυρίως την εγκατάλειψη του casus belli και την εγκατάλειψη όλων των αμφισβητήσεων από την πλευρά της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Όσον αφορά στο κυπριακό εμείς υποστηρίζουμε πάντα την ανάγκη για την ανάληψη κάθε δυνατής πρωτοβουλίας, με ευελιξία, με διορατικότητα προκειμένου να πετύχουμε μια συνολική επίλυση του κυπριακού.
Και σε αυτήν την κατεύθυνση υποστηρίζουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία. Κάθε πρωτοβουλία, όμως, η οποία θα πρέπει να έχει ένα όριο. Ιδιαίτερα, εκεί που αρχίζει να ικανοποιείται η επιδίωξη της Τουρκίας για την ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.
Και επειδή η Τουρκία επανειλημμένως αναφέρεται στη βούλησή της για την επίλυση του κυπριακού, επεσήμανα το θέμα προς την Ελληνική κυβέρνηση να θέσει δημοσίως και επισήμως το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης του νησιού, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής ως μία ένδειξη καλής θέλησης ενταγμένη στην προσπάθεια για την επανένωση του νησιού βεβαίως και την επανέναρξη των συνομιλιών για την οριστική επίλυση του κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού κεκτημένου.
Με αυτά τα δύο θέματα πιστεύω ότι η Ελλάδα αποκαθιστά τη θέση της στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και κυρίως επαναφέρει τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί με τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και οι οποίες δυστυχώς εγκαταλείφθηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τάσσεστε υπέρ του παγώματος των ευρωτουρκικών σχέσεων εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εμείς είμαστε υπέρ ενός καθαρού μηνύματος προς την Τουρκία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μήνυμα το οποίο θα επαναλαμβάνει την απόφαση των 25 κρατών για να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά από την άλλη πλευρά η ίδια η Ένωση οφείλει να προφυλάξει την αξιοπιστία της και κυρίως να ενισχύσει τη λειτουργία των θεσμικών της οργάνων με τρόπο αυστηρό με τρόπο καθαρό προς όλες τις χώρες οι οποίες είναι υποψήφιες για ένταξη.
Σας υπενθυμίζω δε, ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία η οποία κρίνεται αυτή την περίοδο. Υπάρχει η πορεία της Κροατίας, υπάρχει η προοπτική των άλλων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που ενδιαφέρονται επίσης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον αυτή την περίοδο στο τέλος του έτους στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου το μέγα θέμα το οποίο θα απασχολήσει τους Αρχηγούς των Κρατών και των κυβερνήσεων είναι η προοπτική της διεύρυνσης. Της μεγάλης δηλαδή στρατηγικής επιλογής της Ένωσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει πάντα μια προϋπόθεση. Η ενίσχυση των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, της αξιοπιστίας των ίδιων των θεσμών και βεβαίως η λειτουργία της Ένωσης. Αυτή η αξιοπιστία κρίνεται και θα κριθεί και από τις αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν και στην περίπτωση της Τουρκίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επίσκεψη του Πάπα και οι αντιδράσεις που υπάρχουν επηρεάζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η επίσκεψη του Πάπα. Φυσικά εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου των Εκκλησιών. Οπωσδήποτε αποτελεί μια μεγάλη αναγνώριση του οικουμενικού ρόλου του Πατριαρχείου και βεβαίως αποτελεί μια πολύ μεγάλη και καθαρή απάντηση σε όλους εκείνους τους κύκλους που αμφισβητούν την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.
Βεβαίως από εκεί και πέρα επαφίεται στην Τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την επίσκεψη με τον τρόπο που της αρμόζει και τις τιμές οι οποίες πρέπει να αποδοθούν στον Πάπα, όχι μόνο ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και ως Αρχηγού του Κράτους του Βατικανού.
Επομένως, το διπλωματικό πεδίο μέσα στο οποίο εντάσσεται η επίσκεψη του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία είναι θέμα εξαιρετικής σημασίας, αλλά είναι και ευαίσθητο από διπλωματικής άποψης και γι' αυτό αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

 

 
Ημ. Έκδοσης:27/11/2006 Share Εκτύπωση
| | |