ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δήλωση σχετικά με ομιλία του Φινλανδού πρωθυπουργού Μ. Βανχάνεν στην συνάντηση των Προεδρείων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρ. Υποθέσεων
 
 
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με ομιλία του Φινλανδού πρωθυπουργού Μ. Βανχάνεν στην συνάντηση των Προεδρείων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρ. Υποθέσεων

20/11/2006


Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η Επιτροπή και το Συμβούλιο, έχουν την ευθύνη να αποδείξουν την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να εγγυηθούν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής έννομης τάξης χωρίς εκπτώσεις και διαφορετικές ερμηνείες.
Το μήνυμα προς την Τουρκία, την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πρέπει να είναι καθαρό. Επιθυμούμε την συμμετοχή τους ως πλήρη μέλη της Ένωσης στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρώπη της ειρήνης, της ασφάλειας, της συνεργασίας των λαών.
Είναι ανάγκη όμως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταστήσει σαφές, ότι δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη «αλά καρτ».
Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη όταν το κοινοτικό κεκτημένο εφαρμόζεται άλλοτε μερικώς, άλλοτε στο σύνολό του.
Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη όταν οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων αλληλοαναιρούνται και τίθενται σε διαρκή αμφισβήτηση.
Ιδιαίτερα για την Τουρκία, η Φινλανδική Προεδρία και το Συμβούλιο Υπουργών, πρέπει να απαιτήσουν από την Τουρκική κυβέρνηση πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης χωρίς παρεκκλίσεις. Και επιπλέον να απαιτήσει πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών - μελών της Ένωσης, χωρίς καμία εξαίρεση.
Αναφέρομαι στην επικύρωση και την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με το οποίο επεκτείνεται η Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα 10 νέα κράτη - μέλη.
Υπενθυμίζω ότι, η επικύρωση αυτή αποτελεί αυτόνομη και νομικά δεσμευτική υποχρέωση της Τουρκίας με δεδομένο χρόνο υλοποίησης. Και αυτή η δέσμευση αφορά όλα τα νέα κράτη - μέλη, από την Πολωνία και την Ουγγαρία, μέχρι την Εσθονία και τη Κυπριακή Δημοκρατία.
Καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία της Φινλανδικής Προεδρίας για να δώσει μια νέα ώθηση στην προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Εύχομαι και ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να στεφθεί με επιτυχία. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η πρωτοβουλία δεν πρέπει να συνδέεται με την υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ένωση.
Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Μια λύση η οποία πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στην Συνθήκη της Ε.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο.
Χωρίς καμία αμφιβολία η διεύρυνση είναι επιλογή στρατηγικής σημασίας για την Ένωση. Και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι υπάρχει πάντα η μεγάλη προϋπόθεση. Και αναφέρομαι στην προϋπόθεση της ενδυνάμωσης του θεσμικού οικοδομήματος, της δημοκρατικής λειτουργίας και της αντιπροσώπευσης των πολιτών, της χρηματοδότησης και της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της Ένωσης, της επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου ή στο επόμενο εξάμηνο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 χρόνων της Ένωσης, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με στρατηγικό χαρακτήρα.


 

 

 
Ημ. Έκδοσης:20/11/2006 Share Εκτύπωση
| | |