ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δηλώσεις για τις αντιδράσεις Αμερικανών παραγόντων για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τις αντιδράσεις όσον αφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία
 
 
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για τις αντιδράσεις Αμερικανών παραγόντων για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τις αντιδράσεις όσον αφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία

9/11/2006


-Για τις δηλώσεις των Αμερικανών διπλωματών και του State Department σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη:
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο καταρχάς σχετικά με τη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω απ' τις δηλώσεις των Αμερικανών διπλωματών και του State Department σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη πολιτεία, μ' ένα ισχυρό δημοκρατικό πολίτευμα και θεσμούς που εγγυώνται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των μουσουλμανικών μειονοτήτων που ζουν στη Θράκη, των μόνων μειονοτήτων που αναγνωρίζονται απ' τη διεθνή έννομη τάξη και τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Πέραν αυτών οποιεσδήποτε άλλες ερμηνείες απ' όπου και αν γίνονται, πρέπει να απαντώνται. Να απαντώνται μ' ένα καθαρό και σαφές μήνυμα απ' την Ελληνική Κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί την οποιαδήποτε παραποίηση της διεθνούς νομιμότητας.

-Για τις αντιδράσεις του Κ. Καραμανλή, του Ρ. Τ. Ερντογάν και Ευρωπαίων πολιτικών, όσον αφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία:
Το δεύτερο σχόλιο αφορά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν, του κ. Καραμανλή και Ευρωπαίων πολιτικών όσον αφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Εμείς εκτιμούμε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα κείμενο με σημαντική πολιτική αξία. Φυσικά, οι αποφάσεις θα ληφθούν το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής, αλλά μέχρι τότε νομίζω ότι το μήνυμα προς την Τουρκία είναι καθαρό.
Εάν η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θέλει να συνεχίσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, θα πρέπει να επιδείξει τον απαραίτητο σεβασμό τόσο στην ευρωπαϊκή νομιμότητα, στις ευρωπαϊκές συνθήκες, στο κοινοτικό κεκτημένο χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, όσο επίσης και προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Και αναφέρομαι φυσικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε και τις πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας και τις κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα αυτή να συνεχίσουν τον ευρωπαϊκό τους ρόλο, να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να ενσωματώσουν το κοινοτικό κεκτημένο στην εθνική τους νομοθεσία, να βαδίσουμε όλοι μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης το δρόμο του μέλλοντος.
Αλλά απ' την άλλη πλευρά θα πρέπει και εκείνοι να αντιληφθούν ότι αυτό δεν αποτελεί αδυναμία ούτε της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδος. Το αντίθετο μάλιστα. Δηλώνει μια ισχυρή πολιτική βούληση, μια ισχυρή θέληση, προκειμένου να συνδράμουμε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Τουρκία.
Και σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση θέλουμε να καλέσουμε τόσο την ελληνική κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις πρωτοβουλίες της και τα περιθώρια για δημιουργικές παρεμβάσεις, όσο επίσης και όλους εκείνους που θέλουν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, με νέες θετικές πρωτοβουλίες όπως αυτή της Φινλαδικής Προεδρίας.
Αλλά πάντοτε να μη ξεχνάμε ότι σε όλα υπάρχει ένα όριο. Η καλή θέληση, η ευελιξία, οι θετικές πρωτοβουλίες έχουν ως όριο εκεί που αρχίζει να ικανοποιείται η επιδίωξη ορισμένων που επιθυμούν την de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου. Αυτό το όριο δεν μπορεί να το υπερβεί κανείς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:09/11/2006 Share Εκτύπωση
| | |