ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δήλωση σχετικά με την σημερινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία
 
 
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την σημερινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία

8/11/2006


Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα προς την Τουρκία.
Απαιτείται πλήρης σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις.
Απαιτείται πλήρης σεβασμός των κρατών μελών της Ένωσης χωρίς εξαιρέσεις.
Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει τώρα την ευκαιρία μέχρι το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής να αποδείξει ότι επιθυμεί τη συνέχεια της ενταξιακής πορείας.
Απαιτούνται έμπρακτες αποδείξεις, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνονται. Σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα αδράνεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, απαιτείται τώρα ενεργός, δημιουργική και αποφασιστική διπλωματία. Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεχωριστή πολιτική αξία, αλλά το νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:08/11/2006 Share Εκτύπωση
| | |