ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δηλώσεις μετά από τη συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από σχετικό αίτημά της
 
 
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από σχετικό αίτημά της

28/8/2006


ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την Υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη για τα συμπεράσματά της από την επίσκεψή της στη Μέση Ανατολή και τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών όπως επίσης και για την προετοιμασία μας σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Συζητήσαμε όλα τα θέματα. Ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις μας αλλά και τις ανησυχίες μας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Παπανδρέου επίσης υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και ως Κίνημα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στο Ιράν, τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου, για τη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων για την εκεχειρία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις επιφυλάξεις μας. Όσον αφορά τις σαφείς εντολές οι οποίες πρέπει να υπάρχουν στην ειρηνευτική δύναμη και όπως το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα ασάφειες. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται ενεργός ελληνική διπλωματία, ενεργός παρουσία στη Μέση Ανατολή, ουσιαστική προσπάθεια και πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υπάρχουν σαφείς εντολές, σαφείς κατευθύνσεις. Επιπλέον ο ρόλος της Ελλάδας να είναι πάντοτε ρόλος ειρηνοποιού, μιας δύναμης περιφερειακής, η οποία έχει ρόλο, έχει θέσεις, έχει πρωτοβουλίες, έχει την αναγνώριση όλων των λαών της περιοχής.
Έτσι κι αλλιώς η περίοδος είναι κρίσιμη και στη Μέση Ανατολή, πολλά πράγματα αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες. Είναι κρίσιμη η περίοδος για τη σχέση του Ιράν με τη διεθνή Κοινότητα. Όπως ξέρετε μέχρι τις 31 Αυγούστου
υπάρχει το περιθώριο για το αν και κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Ιράν με κάθε τρόπο επηρεάζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Συρία έχει το δικό της ρόλο. Αναμένουμε και από τη διεθνή Κοινότητα και από τη Συρία να συνδράμουν σε μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσέγγιση στο Μεσανατολικό. Γι' αυτό το λόγο ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε και εξήγησε ακριβώς την πρόταση την οποία έχει ο ίδιος κάνει, μια πρωτοβουλία που έχει γίνει αποδεκτή στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για μια περιφερειακή διάσκεψη για την επίλυση του Μεσανατολικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε την κριτική την οποία έχουμε ασκήσει, όσον αφορά το γεγονός ότι καθυστέρησε για την επίσκεψη της Ελληνίδος Υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και για το γεγονός ότι στην επίσκεψή της δεν περιλαμβανόταν η Δαμασκός και η Τεχεράνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν διαφωνείτε με την απόφαση για αποστολή και συμμετοχή της ελληνικής πλευράς...
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εμείς έχουμε πει ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε διαδικασία που προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι μια χώρα που συμμετέχει ενεργά και πρέπει να συμμετέχει ενεργά στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, θέσαμε από την πρώτη στιγμή το θέμα των εγγυήσεων που έπρεπε να υπάρχουν και επισημάναμε τις ασάφειες οι οποίες κατά τη γνώμη μας υπάρχουν όσον αφορά στην εντολή της ειρηνευτικής δύναμης. Και αυτό το επαναλάβαμε και σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση. Εμείς επιμένουμε να εκφράζουμε τις δικές μας θέσεις και την κριτική μας στην κυβέρνηση, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκηθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική. Πάντοτε, σε ένα κλίμα ευπρέπειας, ευγένειας και ουσιαστικής πολιτικής κριτικής και θέσης. Και σ' αυτό το κλίμα εμμένουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μπακογιάννη είπε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με ναυτικές δυνάμεις. Τι απαντήσατε;
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η κα Μπακογιάννη μας ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της δικής της επίσκεψης στη Μέση Ανατολή και ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις δικές μας απόψεις, τις δικές μας θέσεις, τις δικές μας πρωτοβουλίες και βεβαίως τις δικές μας ανησυχίες για μια κατάσταση που είναι πραγματικά περίπλοκη και που απαιτεί, επαναλαμβάνω, διαρκή ενεργό ελληνική παρουσία σε όλα τα επίπεδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και βεβαίως στη Μέση Ανατολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιος δεν κατάλαβε καλά πάντως απ' τους δύο.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή είναι η δική σας εκτίμηση. Εμείς νομίζω ότι εκφράσαμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια τις δικές μας θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μπακογιάννη μας είπε ότι ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι συμφώνησε και συναίνεσε και εσείς μας λέτε τώρα πως υπάρχουν ακόμα ασάφειες και κενά.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επανειλημμένα έχει εκφραστεί ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή και νομίζω ότι όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι αυτός είναι ο τρόπος της δικής του πολιτικής δράσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στα μεγάλα εθνικά θέματα. Για μας η επιδίωξη, η διαρκής επιδίωξη της συναίνεσης είναι σταθερή πολιτική επιλογή. Αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι περιορίζουμε το πεδίο της κριτικής μας και σε καμία περίπτωση ότι συναινούμε για τη συναίνεση. Δεν υπάρχει συναίνεση για τη συναίνεση στην πολιτική. Υπάρχει συναίνεση στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Εμείς εκφράσαμε τις απόψεις μας, εκφράσαμε τις θέσεις μας, εκφράσαμε το πρόγραμμά μας, γιατί περί προγράμματος πρόκειται, για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να λειτουργήσει σ' αυτή την περίπτωση, όπως επίσης εκφράσαμε την ανησυχία μας και την κριτική μας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί η Νέα Δημοκρατία την πολιτική της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εμείς θα επαναλαμβάνουμε ότι αυτή ήταν η θέση μας, όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή είναι η κυβέρνηση η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη των επιλογών της. Εκείνη κυβερνά, δεν κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, ούτε υπάρχει κάποια ιδιόμορφη συγκυβέρνηση στη χώρα. Υπάρχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εκείνη έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις επιλογές της. Ευχαριστώ. 

 

 
Ημ. Έκδοσης:28/08/2006 Share Εκτύπωση
| | |