ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δήλωση για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για συμμετοχή της Ελλάδας στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο
 
 
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο

21/8/2006


Προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία το γεγονός της εσπευσμένης σύγκλισης και της απόφασης που έλαβε, σήμερα, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο ΚΥΣΕΑ, σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν δεν έχει ακόμα αποφασισθεί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι όροι εμπλοκής της δύναμης. Ενώ εξακολουθούν να παραμένουν πολλές «γκρίζες περιοχές» στο ψήφισμα 1701 του Σ.Α., όπως από την αρχή είχε επισημάνει το ΠΑΣΟΚ και διαπιστώνει καθημερινά η διεθνής κοινότητα.
Μέχρι σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, αρνείται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις πραγματικές ερμηνείες και τα ερωτήματα που τίθενται από τις ασάφειες της απόφασης του Σ.Α.
Παρά την προσπάθεια των αρμόδιων υπουργών και του κυβερνητικού εκπροσώπου να περιορίσουν την σημασία της απόφασης, τοποθετώντας την σε ένα πλαίσιο αδιευκρίνιστων υποθέσεων, καθώς και τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την διαδικασία υλοποίησης του σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ και τις δεσμεύσεις που έχει ή πρόκειται να αναλάβει, τα βασικά ερωτήματα που θέτει κάθε καλόπιστος πολίτης είναι:

Τι εξυπηρετεί αυτή η κυβερνητική σπουδή και προθυμία;
Σε ποια ελληνική στρατηγική εντάσσεται μια τέτοια απόφαση;
Σε ποιο πλαίσιο επιχειρησιακής ευθύνης του ΟΗΕ, με ποιο ρόλο και ποιες εντολές, εντάσσεται η διάθεση της φρεγάτας και του προσωπικού της;
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά «η Κυβέρνηση των Προθύμων» είτε βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση είτε αποκρύβει από τον Ελληνικό λαό μονομερείς δεσμεύσεις εκτός πλαισίου του ΟΗΕ.
Σχετικά εξάλλου με την επίσκεψη της ΥΠΕΞ κας Μπακογιάννη στην περιοχή θέλουμε να επισημάνουμε τον ιδιαίτερα πρόχειρο και επιλεκτικό ως προς τις συναντήσεις, τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε.
Εάν στόχος του ταξιδιού, όπως υποστηρίζει η κα Μπακογιάννη, είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας και ενημέρωση ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Σ.Α. του ΟΗΕ, τότε θα όφειλε να συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της το σύνολο των παραγόντων που διαμορφώνουν τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να συνομιλεί και να έχει επαφές με όλες τις χώρες και τις πολιτικές ηγεσίες της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς ή μονομερείς προσεγγίσεις.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., η κυβέρνηση των μειωμένων προσδοκιών, οφείλει να προσπαθήσει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της προεδρίας του Σ.Α. σε μια κρίσιμη περίοδο διεθνώς.

 

 
Ημ. Έκδοσης:21/08/2006 Share Εκτύπωση
| | |