ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή στα εγκαίνια της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Κολιάτσου
 
 
Ομιλία του Επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή στα εγκαίνια της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Κολιάτσου

23/10/1998

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,
Φίλοι και Φίλες,

Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, μαζί με παλιούς φίλους και συντρόφους, εδώ στην γειτονιά που μεγάλωσα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα εγκαινιάζουμε την νέα Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ της πλατείας Κολιάτσου, την Τοπική Οργάνωση που και εγώ είμαι μέλος. Σε μία περίοδο που οι πολίτες αποστασιοποιούνται από τα κόμματα και την οργανωμένη πολιτική δράση, το άνοιγμα μίας νέας τοπικής οργάνωσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Σηματοδοτεί μία μεγάλη πρόκληση.

Να ξαναδώσουμε μία νέα δυναμική στην πολιτική συμμετοχή και δράση. Να ξαναδούμε τις οργανώσεις μας, το ρόλο τους σε σχέση με τα νέα κοινωνικά δεδομένα, αλλά και σε σχέση με τις εξελίξεις του μέλλοντος.

Οι οργανώσεις μας πρέπει να ξαναγίνουν ζωντανά πολιτικά κύτταρα, να συνδέουν το κόμμα με την κοινωνία. Να αφουγκράζονται καθημερινά τον παλμό του λαού. Και να επιμένουν στο να υπηρετούν μία πολιτική που θα είναι πιό κοντά στον πολίτη, στις αγωνίες του, στις ελπίδες του.

Ζούμε σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών, που πραγματοποιούνται με καταπληκτική ταχύτητα. Γι’αυτό ο πολιτικός λόγος συχνά βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις εξελίξεις. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τους πολιτικούς και τα κόμματα. Η ραγδαία ανάπτυξη της επικοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθιστά αναγκαία την κατοχύρωση του ρόλου, και την διασφάλιση της αυτονομίας των κομμάτων στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ιδεολογικό αφοπλισμό. Αντίθετα, πρέπει να αναζητήσουμε νέες μεθόδους πολιτικής δράσης. Να ενισχύσουμε και να δώσουμε νέο περιεχόμενο στην Δημοκρατία και την λαϊκή συμμετοχή.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Υπάρχουν αξίες και οράματα. Υπάρχουν στόχοι και επιλογές. Η πολιτική μας πρόταση πρέπει να εμπνέει και να κινητοποιεί τον λαό. Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και της εποχής μας.

Αλλά αυτή μας η αναζήτηση θα πρέπει να βασίζεται στις αξίες, για τις οποίες αγωνισθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Στις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που παραμένουν, πάντα η πυξίδα μας, και οριοθετούν την πορεία μας.

Καλούμαστε συχνά να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα. Και κυρίως όταν μας καλούν να αναδείξουμε την διαφορά ανάμεσα στην συντηρητική πολιτική και την προοδευτική πρόταση. Αλλά, βασικά το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό των θέσεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή για ένα νέο φιλελευθερισμό με αριστερή νομιμοποίηση.

Ε, λοιπόν και εμείς τους απαντάμε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις εξελίξεις ως μονόδρομο, που καθιστά στρατηγικό στόχο την ίδια τη διαδικασία της προσαρμογής. Γιατί αυτό στην πράξη θα ακύρωνε την ίδια την ουσία της πολιτικής. Θα την καθιστούσε απλή διαχείριση και μάλιστα κοντόθωρη. Και αυτή ακριβώς είναι σήμερα η συντηρητική προσέγγιση των εξελίξεων.

Οι τομές όμως, και οι μεταρρυθμίσεις, δεν γίνοται από διαχειριστές. Απαιτούν σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις και την κινητοποίηση της κοινωνίας.

Η προοδευτική πολιτική σήμερα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να διευρύνει τα περιθώρια. Να ανοίγει νέους δρόμους. Να συμβάλει στο δημοκρατικό έλεγχο και την ουσιαστική επιρροή των εξελίξεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο σταθερός προσανατολισμός μας. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει άκριτη αποδοχή των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Αντίθετα, σημαίνει δημιουργική παρέμβαση. Σημαίνει ισότιμη συμμετοχή και διεκδίκηση. Σημαίνει αγώνα για μία άλλη Ευρώπη. Για την Ευρώπη των λαών. Για μία ευρωπαϊκή κοινωνία με ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Η πορεία για την ΟΝΕ αποτελεί μία στρατηγική επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Η ΟΝΕ δεν είναι ούτε ιδεολογία ούτε αυτοσκοπός. Είναι ένα μέσο που θα επιτρέψει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ αποτελεί μία εθνική επιλογή, γιατί διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Σίγουρα, πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Και ας είμαστε ειλικρινείς, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτές οι αλλαγές όμως θα έχουν κόστος. Κι’αυτό θα πρέπει να μοιρασθεί δίκαια ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί, δεν πρέπει να επιβαρυνθούν αποκλειστικά και μόνον οι εργαζόμενοι, είτε με την απώλεια θέσεων εργασίας είτε με την συρρίκνωση των μισθών.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να βοηθήσουμε τον εμπορικό κόσμο.
Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που να επιτρέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Και όλα αυτά για να δώσουμε μία νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα η αντιμετώπιση της ανεργίας. Γιατί η ανεργία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

Μας λένε ορισμένοι τί προτιμάτε απασχόληση ή κοινωνική προστασία. Εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτό το δίλημμα. Γιατί ο στόχος μας, ο στόχος ενός Σοσιαλιστικού Κινήματος είναι διπλός. Η οικονομική ανάπτυξη και η κοινή ευημερία.
Γι’αυτό και πρέπει να κατοχυρώσουμε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας που θα σέβεται τις κοινωνικές κατακτήσεις και θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους.

Για μας, η οικονομική και κοινωνική δημοκρατία είναι αλληλένδετη με την πολιτική δημοκρατία. Τα κοινωνικά δικαιώματα είναι υψηλά στη σημαία μας.

Οπωσδήποτε ζούμε σε μία νέα εποχή. Υπάρχουν νέες συνθήκες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία και την υγεία, για την ποιότητα ζωής στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Κέντρο του αγώνα μας ήταν και παραμένει ο άνθρωπος, ο συνειδητός πολίτης. Η δημοκρατία για να επιβιώσει χρειάζεται δημοκράτες, ενεργούς πολίτες που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους.

Εμείς δεν θέλουμε τον πολίτη παρατηρητή των πολιτικών εξελίξεων. Δεν αποδεχόμαστε ότι η πολιτική λειτουργία εξαντλείται στην πολιτική επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις.

Δεν αποδεχόμαστε το πολιτικό κόμμα να εξελίσσεται σε διαφημιστική εταιρεία. Και, ούτε θεωρούμε ότι είναι αναβάθμιση της πολιτικής ζωής η μετατροπή του ενεργού πολίτη σε τηλεθεατή πολιτικών talk show.

Φίλες και Φίλοι,

Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε πολλές απόψεις γύρω από το μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Γνωρίσαμε τη δυσαρέσκεια ενός μεγάλου τμήματος του λαού απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και πρακτικές.

Τώρα είναι η δύσκολη ώρα του απολογισμού και των πολιτικών συμπερασμάτων. Μία διαδικασία που πρέπει να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει τώρα να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, να προσδιορίσουμε τα βηματά μας στο μέλλον.

Γιατί, τα σημάδια ήσαν φανερά από καιρό. Δυστυχώς όμως όσοι τα επισημάναμε, όχι μόνο δεν εισακουσθήκαμε, αλλά κατηγορηθήκαμε.

Σήμερα, πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών μας, στις προσδοκίες της κοινωνίας. Γιατί, αλλιώς είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευθούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
Και αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει πάνω από όλα είναι η σχέση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ με το λαό. Γιατί σήμερα, το ΠΑΣΟΚ δείχνει αδυναμία να εκφράσει πολιτικά και με σύγχρονους όρους όλο το φάσμα των κοινωνικών δυνάμεων που συγκροτούν το πλειοψηφικό ρεύμα που το στήριξε.

Γι’αυτό πρέπει να στραφούμε με προσοχή και ευθύνη ξανά στην κοινωνία. Να πιάσουμε ξανά τον παλμό του λαού. Να αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί δύναμη προόδου και αλλαγής.

Να σκύψουμε ξανά στον κόσμο μας, να τον πείσουμε να συνεχίσει να μας εμπιστεύεται. Να παραμείνει μαζί μας, στο πλευρό της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, αυτό που προέχει για όλους μας είναι το συμφέρον της χώρας. Είναι η πολιτική σταθερότητα και η συνέχεια της προσπάθειας για την ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Είναι η συνέχεια της προσπάθειας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει την εντολή του λαού. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα κριθεί από το έργο της στο τέλος της τετραετίας.

Προϋπόθεση όμως για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου και την μελλοντική μας πορεία είναι η ενότητα και η συνοχή του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Η ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Δεν αρκεί όμως να λέμε ωραία λόγια για το μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ. Πρέπει ταυτόχρονα να το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να δίνει την εικόνα ενός διχασμένου κόμματος. Να σταματήσουν επιτέλους οι διακρίσεις και οι χαρακτηρισμοί. Να σταματήσει το ταμπέλωμα και η καταγγελία της διαφορετικής άποψης.

Αυτές οι λογικές αποδυνάμωσαν το ΠΑΣΟΚ. Έπληξαν την πολυσυλεκτικότητα και τον ριζοσπαστισμό του. Αυτές οι πρακτικές πίκραναν τα μέλη μας και απογοήτευσαν τον κόσμο μας.

Σήμερα, πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί για μία νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον. Η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της. Αλλά, θα πρέπει ταυτόχρονα να δώσουμε μία νέα πνοή στην οργανωμένη δράση μας.

Να σταματήσει επιτέλους η απραξία των οργανώσεων μας. Η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε ως μηχανισμός ούτε ως πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Να φέρουμε ξανά την πολιτική συζήτηση στις οργανώσεις μας. Να αναβαθμίσουμε την πολιτική λειτουργία μας.

Σε πείσμα όσων μιλούν για κρίση της πολιτικής, για ισοπέδωση των ιδεών και των αξιών. Σε πείσμα μίας γκρίζας πραγματικότητας, εμείς αντιστεκόμαστε στην αλλοτρίωση και την αδιαφορία.

Εμείς πιστεύουμε στην σημασία και στην δύναμη της οργανωμένης πολιτικής δράσης. Μιάς δράσης όμως που εμπνέεται από ιδέες, που προσανατολίζεται σε σταθερούς πολιτικούς στόχους. Μιάς δράσης που χειραφετεί τον πολίτη και κάνει καθημερινή πράξη τη λαϊκή συμμετοχή.

Και αυτή, σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες, είναι η μεγάλη πολιτική υποθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου πίστεψε στον οργανωμένο πολιτικό αγώνα, και αγωνίσθηκε για την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που μας άφησε. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το μεγάλο αυτό κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της χώρας μας. Το μεγάλο πατριωτικό, λαϊκό κίνημα που σφράγισε την εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας.

Χρέος όλων μας είναι να διαφυλάξουμε και να περιφρουρίσουμε την ενότητα και την προοπτική της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ το μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ.

Ένα ευρωπαϊκό κόμμα, που αγωνίζεται για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρώπη. Αλλά ταυτόχρονα, με τις άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις, αγωνίζεται για την Ευρώπη της ανάπτυξης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινής ευημερίας.

Ένα δημοκρατικό κόμμα, που αγωνίζεται για την αυτονομία της πολιτικής από κάθε είδους συμφέροντα, που πιστεύει στην λαϊκή συμμετοχή και στον ενεργό πολίτη.

Ένα πατριωτικό κόμμα, που αγωνίζεται για την ειρήνη και την συνεργασία των λαών, αλλά επιμένει στην σθεναρή προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ένα μεγάλο, μαζικό κόμμα, ανοικτό στα νέα ρεύματα σκέψης που βασίζεται στην οργανωμένη συλλογική δράση και στην ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.

Σήμερα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και αυτό αφορά όλα τα μέλη και τα στελέχη μας σε όλα τα επίπεδα. Όλους όσους αγωνισθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια για την οικοδόμηση του ΠΑΣΟΚ. Όλους όσους έχουμε εργασθεί για την δημιουργία ενός μεγάλου και μαζικού κινήματος. Αφορά όλα τα μέλη και τα στελέχη μας.

Πρέπει να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το ΠΑΣΟΚ της ενότητας, του κοινού οράματος, και των κοινών στόχων.

Η ενότητα όμως δε διασφαλίζεται μέσα από προσωπικές συμμαχίες και ευκαιριακούς συσχετισμούς. Η ενότητα πρέπει να βασίζεται σε μια βαθύτερη και ουσιαστική πολιτική διεργασία. Σε μια κοινή πολιτική δέσμευση για την πορεία μας στο μέλλον.

Και η ευθύνη της ενότητας αφορά όλους μας. Πολύ περισσότερο όμως αφορά την ηγεσία του κινήματος, που έχει την μεγαλύτερη ευθύνη και την πρωτοβουλία για να διασφαλίσει την προοπτική του Κινήματος. Και γι’αυτό θα κριθεί. Και θα κριθεί όχι μόνο από τους λόγους, αλλά και από τις πράξεις, και κυρίως από τα αποτελέσματα των πράξεων της.

Στην πορεία προς το Συνέδριο πρέπει να καλέσουμε όλους, όλα τα μέλη και τα στελέχη μας να συμμετάσχουν δημιουργικά σ’αυτή την προσπάθεια. Να φέρουμε πίσω όλους όσους έχουν απομακρυνθεί, όσους έχουν αποστασιοποιηθεί.

Να στρατευθούμε όλοι για την επιτυχία του Συνεδρίου. Να συμβάλουμε όλοι δημιουργικά για ένα μαζικό, ανοικτό και δημοκρατικό Συνέδριο. Να συμμετάσχουμε στο διάλογο που θα αναπτυχθεί με τις θέσεις και τις απόψεις μας.

Γιατί αυτή είναι η γοητεία της δημοκρατίας και της πολιτικής συμμετοχής. Να προσπαθείς κάθε φορά να προωθείς τις θέσεις, τις ιδέες, τις απόψεις σου.

Να επιδιώκεις κάθε φορά, μέσα από την ανάδειξη των ιδεών και τον διάλογο, να γίνονται οι απόψεις σου περισσότερο αποδεκτές, μέσα από την διαμόρφωση μίας νέας πολιτική πλειοψηφίας.

Ας εγκαταλείψουμε λοιπόν τις στείρες αντιπαραθέσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι για τον πολίτη, για αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν δεν υπάρχει ελαφρυντικό. Όλοι μαζί θα κριθούμε, όλοι μαζί είμαστε υπεύθυνοι για την πορεία του Κινήματος.

Η τοπική μας οργάνωση ξεκινάει την λειτουργία της σε μία κρίσιμη στιγμή για το κίνημα. Σας εύχομαι καλή και δημιουργική δουλειά σ’αυτή τη μεγάλη και κοινή μας προσπάθεια. Στον κοινό μας αγώνα, για τις κοινές μας αξίες. Για ένα μεγάλο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ φορέα ελπίδας και συσπείρωσης του λαού μας.

 

 
Ημ. Έκδοσης:23/10/1998 Share Εκτύπωση
| | |