ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ
 
 
Ομιλία του Επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

8 & 9/01/1999
Σύντροφοι και συντρόφισσες

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι σαφής. Αποσαφήνιση της ιδεολογικής ταυτότητάς και της κοινωνικής αναφοράς μας. Διατύπωση μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρότασης για την ελληνική κοινωνία στον 21ο αιώνα, ενός οράματος για την Ελλάδα και τον ελληνισμό στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο που διαμορφώνεται. Προσαρμογή της πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας μας ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και στις νέες προκλήσεις.

Αυτή η βαθειά ιδεολογική και πολιτική διεργασία, είναι η προϋπόθεση που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τη νικηφόρα πορεία του στο μέλλον. Να συνεχίσει σ’αυτή την κρίσιμη φάση, για το μέλλον του τόπου και του λαού μας να έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Σήμερα, πρέπει να σταθούμε με ειλικρίνεια και να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα. Ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ ακούγεται στεγνός και δεν εμπνέει. Η πολιτική δράση μας έχει χάσει τα ιδεολογικά της χαρακτηριστικά. Η συνοχή της κοινωνικής μας βάσης που παραδοσιακά μας στήριξε, έχει εξασθενήσει.

Η αναγκαία διαδικασία ανανέωσης πολιτικού λόγου και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, εξαντλήθηκε μέχρι σήμερα σε συνθήματα και αυθαίρετους διαχωρισμούς ανάμεσα στο παλιό και το νέο, το σύγχρονο και το οπισθοδρομικό. Αυτή η πολιτική πρακτική επέτεινε την ιδεολογική σύγχιση, δεν επέτρεψε την ανάπτυξη μίας ουσιαστικής ιδεολογικής και πολιτικής συζήτησης και κατέληξε να χαράξει διαχωριστικές γραμμές μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή εικόνα ενός διχασμένου κόμματος σε επίπεδο οργάνωσης και σε επίπεδο κοινωνικής βάσης.

Μιλήσαμε πολλές φορές για επανίδρυση, ριζική ανανέωση, πολιτική ανοικτών θυρών. Ολες όμως αυτές οι απόπειρες, πάντα κατέληγαν στο φαινόμενο που ζούμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια των ομαδικών εγγράφων για την ευκαιριακή υποστήριξη συσχετισμών και προσώπων.

Δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την οργανωτική παρακμή γιατί δείξαμε αδυναμία στο να προχωρήσουμε σε μία νέα ιδεολογική έκφραση, σε μία νέα πολιτική σύνθεση και στην οικοδόμηση μίας νέας Ενότητας. Γιατί βιαστήκαμε να αποδεχθούμε το τέλος των οραμάτων και αρκεστήκαμε στον πολιτικό πραγματισμό. Γιατί δεν κατορθώσαμε να αναδείξουμε με πειστικό τρόπο την ιδεολογική και πολιτική διαφορά του σύγχρονου δημοκρατικού σοσιαλιστικού λόγου. Σήμερα πρέπει να μετεξελίξουμε το ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο φορέα δημοκρατικού σοσιαλισμού που θα διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια, την πολιτική ανανέωση, την ιδεολογική ενότητα και την πολιτική σύνθεση.

Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαπενταετία ήσαν μεγάλες. Σ’αυτές συνέβαλε και η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε νέες και δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις, και έδωσε την ευκαιρία σε κοινωνικές ομάδες που ήσαν ως τότε στο περιθώριο να αναπτυχθούν.

Το ΠΑΣΟΚ ήδη από τη δεκαετία του ’70 είχαμε αναλύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας που δεν επέτρεπαν την συγκρότηση ενός καθαρά ταξικού – εργατικού σοσιαλιστικού κόμματος, και είχαμε προσδιορίσει την στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, μία κοινωνική συμμαχία που έδωσε πολιτική έκφραση και προοπτική στους μη προνομιούχους.
Η ανάλυσή μας αυτή απεδείχθη επιτυχής αλλά και πρωτοποριακή. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υποχρεώνουν τα κόμματα της Αριστεράς να ξεφύγουν από μία στενή ταξική αναφορά, δεδομένης της κινητικότητας, της μεταβατικότητας και των ασαφών ορίων ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα, και να επιδιώκουν να εκφράσουν ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες με προοδευτική κατεύθυνση.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκφράσει σήμερα με σύγχρονους πολιτικούς όρους μία πλατειά κοινωνική συμμαχία που να εκφράζει τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον άνθρωπο του μόχθου, τον επιστήμονα, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τους νέους ανθρώπους. Μία κοινωνική συμμαχία που να περιλαμβάνει και να δίνει προοπτική στους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους ανέργους, σε όσους θίγονται άμεσα και περιθωριοποιούνται από τις ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Αυτή η νέα κοινωνική συμμαχία πρέπει να συγκροτηθεί γύρω από ένα συνολικό σχέδιο για την ελληνική κοινωνία του παρόντος και του μέλλοντος. Αυτή η κοινωνική συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που κατανοούν ότι η επιτυχία της αναπτυξιακής προσπάθειας προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή και δίκαιη κατανομή των βαρών και των οφελημάτων.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ. Να αποκαταστήσει την συνοχή και να διευρύνει την κοινωνική βάση του. Οχι με μία αντίληψη αθροιστικής και ευκαιριακής πολυσυλλεκτικότητας, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά σύνθεσης των επιμέρους προσδοκιών και αναγκών σε μία συνολική προγραμματική πρόταση ελπίδας και προοπτικής.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι να συνεχίσει να είναι ένα Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα που έχει την ικανότητα και την υπευθυνότητα να ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας, διατηρώντας αμείωτη τη δυναμική της κοινωνικής αλλαγής και απελευθέρωσης, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της διεύρυνσης της λαϊκής συμμετοχής, και της διασφάλισης της αυτονομίας της πολιτικής.

Να συνεχίσει να είναι το κίνημα που προασπίζεται με σθένος τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το Κίνημα που κατοχυρώνει αποφασιστικά τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη μέσα από διεκδίκηση και δημιουργική συμμετοχή. Να συνεχίσει να είναι το Κίνημα που μπορεί να εκφράσει του το νέο κοινωνικό ριζοσπαστισμό που αναπτύσσεται, τις προσδοκίες και τα όνειρα της νέας γενιάς της πατρίδας μας.

Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ εξ αρχής ήταν η μαζικότητα και η λαϊκότητά του. Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξουν κόμματα με τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ’70 καθώς τα κοινωνικά δεδομένα είναι διαφορετικά. Δεν μπορούμε όμως και να αποδεχθούμε την μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα παραγόντων, πολιτικών και διοικητικών στελεχών, σε ένα κόμμα αγνώστων εγγεγραμένων μελών. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία ενός κινήματος του δημοκρατικού σοσιαλισμού που είναι ανοικτό στην κοινωνία αλλά πιστεύει στη δύναμη και τη σημασία της οργανωμένης πολιτικής δράσης.

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα από την πολιτική του λειτουργία και την οργανωτική δομή του, να δώσει μία νέα δυναμική στον πολιτικό προβληματισμό, στην οργανωμένη πολιτική δράση με την έννοια της διεύρυνσης της λαϊκής συμμετοχής, της αναβάθμισης των αντιπροσωπευτικών θεσμών, της ενδυνάμωσης της άμεσης εμπλοκής του πολίτη σε τοπικές και περιφερειακές διαδικασίες.

Ενας σύγχρονος φορέας του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν μπορεί να δεχθεί την αποστασιοποίηση και την αποξένωση του πολίτη από τις πολιτικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να αποδεχθεί την μετατροπή του πολιτικού λόγου σε πολιτική διαφήμιση και να εξαντλεί την πολιτική και κοινωνική ανάλυση στις δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, πρέπει να παρέχει στον πολίτη τα εφόδια και τα μέσα για να αντισταθεί και να συνεχίσει να είναι το υποκείμενο των εξελίξεων. Ενα σύγχρονος φορέας του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού πρέπει να κάνει τον πολίτη να αισθανθεί ότι η συμμετοχή στην συλλογική δράση του δίνει τη δύναμη να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του και να καθορίσει το μέλλον του τόπου του.

Στο κατώφλι του νέου αιώνα πρέπει να δώσουμε μία νέα πνοή στο όραμά μας, μία νέα ορμή στην πολιτική μας και μία νέα δυναμική στην οργανωμένη λετουργία μας.
Προϋπόθεση όμως για όλα αυτά είναι η ενότητα του Κινήματος.

Αλλά η ενότητα δεν εξαντλείται σε μία γενικόλογη προγραμματική συμφωνία. Δεν διασφαλίζεται μέσα από συμφωνίες κορυφής και την απλή συνύπαρξη πολιτικών στελεχών, γιά την νομή και την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας.

Η ενότητα, πρέπει να έχει ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Να επιτρέπει τη συνέχεια και την ανανέωση. Να διασφαλίζει τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη γιά την υλοποίηση ενός κοινά διατυπωμένου και κοινά αποδεκτού πλαισίου στόχων και πολιτικών.

Η ενότητα είναι η κοινή μας ευθύνη απέναντι στην ιστορία του Κινήματος, στη δημοκρατική παράταξη, στο λαό που μας εμπιστεύθηκε. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα σ’αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Η ενότητα του Κινήματος πρέπει να σφυρηλατηθεί μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο, τις καθαρές θέσεις και τους κοινά αποδεκτούς και σαφείς όρους διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Γιατί η ενότητα είναι η εγγύηση για την κοινή μας πορεία αλλά και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον.

 

 
Ημ. Έκδοσης:08/01/1999 Share Εκτύπωση
| | |