ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
 
 
Ομιλία του Επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

19/03/1999

Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Από το τέλος του ψυχρού πολέμου είδαμε να διαμορφώνεται μία νέα τάξη πραγμάτων. Είδαμε να επικρατεί μία επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Αυτή η προσπάθεια επιβολής της νέας τάξης στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών, προκαλεί εστίες πολέμου και συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε την Τουρκία να επιδιώκει να καταστεί μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σ’αυτήν την πραγματικότητα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Εναν ρόλο που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Που αντιστοιχεί στην πάγια πολιτική της Ελλάδας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνεργασία με όλους τους λαούς της περιοχής μας.

Οι χειρισμοί και η δραματική κατάληξη της υπόθεσης Οτσαλάν δημιούργησε θλίψη και αγανάκτηση στον κόσμο μας, στο λαό μας.

Είναι ανάγκη να χυθεί άπλετο φως σ’αυτήν την υπόθεση. Να λειτουργήσει ουσιαστικά η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που πρότεινε ο Πρωθυπουργός. Το χρωστάμε στο λαό μας. Το χρωστάμε στην ιστορία και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Εχουμε ηθικό χρέος να επιδιώξουμε στην πράξη να δοθεί μιά ευρωπαϊκή και διεθνής διάσταση στο Κουρδικό θέμα. Οχι μόνο με ευχές και δηλώσεις, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από ένα Κίνημα Εθνικοαπελευθερωτικό. Από το ΠΑΚ, το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα. Και είμαστε ένα Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό Κίνημα Γι’αυτό σταθήκαμε πάντα στο πλευρό των λαών όλου του κόσμου που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ είμαστε και θα παραμείνουμε πάντα μπροστά στον αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα, για μιά νέα διεθνή τάξη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη των λαών.

Και βέβαια, αυτές οι αρχές μας συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας μας. Γιατί αποτελούν θεμέλιο της ευρωπαϊκής κοινωνίας που οικοδομούμε. Μιάς Ευρώπης που πρέπει να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων, στο δημοκρατικό έλεγχο της παγκοσμιοποίησης. Μιάς Ευρώπης που πρέπει να είναι χώρος ασύλου για όσους αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Ολοι συμφωνούμε στο στόχο της ισχυρής Ελλάδας.
Αλλά, είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι μόνο η επίτευξη του στόχου της ΟΝΕ καθιστά την Ελλάδα ισχυρή.

Δεν υπάρχει καμμία απολύτως αμφιβολία ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα. Θα ενδυναμώσει τη θέση της χώρας μας, και θα της επιτρέψει να συμμετάσχει ισότιμα στην ευρωπαϊκή πορεία.

Είναι όμως αφέλεια, είναι πολιτικό λάθος, να ξεχνάμε τα ειδικά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Θα πετύχουμε την ένταξη στην ΟΝΕ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει αυτόματα η τουρκική επιθετικότητα και οι προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Κι’ ακόμα, είναι λάθος να εισάγουμε το δίλημμα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας και τον πατριωτικό χαρακτήρα του Κινήματος.

Δεν τίθεται θέμα αν κάποιος είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλο ή αν κάποιος είναι περισσότερο ευρωπαϊστής από τον άλλο.

Είναι θέμα ανάλυσης των εξελίξεων στο γεωπολιτικό μας περίγυρο, διασφάλισης της θέσης της χώρας μας και της προοπτικής του λαού μας.

Το αίτημα για μία πατριωτική πολιτική πηγάζει από τη βαθειά συνείδηση, ότι, ειδικά στην Ελλάδα, η πορεία των εθνικών θεμάτων συνδυάζεται άρρηκτα με μία ευρύτερη στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη και τη συνοχή της κοινωνίας μας, αλλά και με τους διεθνείς συσχετισμούς των δυνάμεων που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι προφανές πως το σταθερό εθνικό και πολιτικό πλαίσιο και η κοινωνική συνοχή αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της συμμετοχής της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Ομως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ούτε μία στιγμή, ότι πάνω και πέρα από τους στόχους της οικονομικής πολιτικής, εκείνο που έχει σημασία για έναν λαό, είναι η εσωτερική του ενότητα και η εθνική του αξιοπρέπεια.

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία και δύναμη το μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, αλλά και αύριο, το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του στην ιστορία, εάν τίθεται σε αμφισβήτση ο κοινωνικός και πατριωτικός του χαρακτήρας. Η συνέχεια, η ενότητα, η προοπτική του ΠΑΣΟΚ εξαρτώνται ακριβώς από αυτήν την παραδοχή. Μιά παραδοχή που προσδιορίζει την πολιτική φυσιογνωμία του Κινήματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

Μιά φυσιογνωμία που αποτέλεσε την εγγύηση της θριαμβευτικής πορείας του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Μία φυσιογνωμία την οποία καθόρισε, και στη συνέχεια περιφρούρησε με την πολιτική του παρουσία, ο ίδιος ο ιδρυτής μας, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ενα ΠΑΣΟΚ μαζικό, λαϊκό, πατριωτικό. Ενα ΠΑΣΟΚ λαογέννητο. Ενα ΠΑΣΟΚ ανατρεπτικό, χωρίς εξαρτήσεις. ΄Η μάλλον, με μία και μοναδική εξάρτηση. Τη στενή σχέση του με το λαό, τη στενή σχέση του με τον απλό πολίτη.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ο σταθερός προσανατολισμός μας. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει άκριτη αποδοχή των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Αντίθετα, σημαίνει δημιουργική παρέμβαση. Σημαίνει ισότιμη συμμετοχή. Σημαίνει διεκδίκηση. Σημαίνει διαρκή αγώνα για μία άλλη Ευρώπη. Για την Ευρώπη των λαών. Γιά μία ευρωπαϊκή κοινωνία με ελευθερία, με δημοκρατία, με κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Η ΟΝΕ αποτελεί μία στρατηγική επιλογή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλά η ΟΝΕ δεν είναι μία νέα ιδεολογία, δεν είναι αυτοσκοπός.

Ο νεοφιλελευθερισμός προωθεί την πλήρη αποκρατικοποίηση και την εκποίηση του εθνικού πλούτου χωρίς διάκριση.

Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός επιζητά την ορθολογική οργάνωση και την προσαρμογή του δημόσιου τομέα στα νέα δεδομένα. Επιδιώκει την κατοχύρωση των υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο νεοφιλελευθερισμός προβάλλει την ελευθερία της αγοράς χωρίς όρια. Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού επιμένουν στη ρύθμιση της αγοράς και στη διαφάνεια. Επιμένουμε στην εφαρμογή των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και στον κοινωνικό έλεγχο.

Ο νεοφιλελευθερισμός χαρακτηρίζει τους άνεργους ως αποτυχημένους και αδιαφορεί. Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη προς όφελος της κοινής ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτή τη διαφορετική αντίληψη καλούμαστε σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του Κινήματός μας, να επιβεβαιώνουμε καθημερινά με την πολιτική μας πράξη.

Σήμερα έχουμε την ευθύνη να προωθήσουμε μία αναπτυξιακή πρόταση που να ανταποκρίνεται στα νέα διεθνή δεδομένα.

Και εδώ η κοινωνική πολιτική είναι αναπόσπαστο στοιχείο της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σήμερα, είναι αναγκαίες πολιτικές που ενισχύουν την ανταγωνιστική βάση της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ολοι αναγνωρίζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις μεγάλες προσπάθειες για τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η ΟΝΕ δεν θα πετύχει χωρίς τη συμφωνία του λαού και της κοινωνίας.

Πίσω από τους οικονομικούς δείκτες και από τους άψυχους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν οι άνθρωποι του μόχθου, ο κόσμος της εργασίας, οι νέοι που αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο. Γι’αυτό και έχουμε υποχρέωση να εγγυηθούμε τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των ωφελημάτων αυτής της πορείας.

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να προβάλουμε ξανά ένα όραμα που θα βασίζεται σε αξίες και θα ανοίγει νέους ορίζοντες για το μέλλον.

Ενα όραμα που θα αναβιώσει την ελπίδα, και θα μετατρέψει τη σημερινή απογοήτευση, την παθητικότητα και την αμφισβήτηση σε μία πραγματική δύναμη της κοινωνικής αλλαγής.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Για ένα αριστερό κίνημα, όπως το ΠΑΣΟΚ, οι ιδέες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, βρίσκονται στην καρδιά της φιλοσοφίας μας.

Σήμερα, το αίτημα για μιά κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Βλέπουμε σ’ολόκληρο το δυτικό κόσμο, να αναπτύσσονται δύο ταχύτητες εντός της κοινωνίας. Αυτών που συμμετέχουν στις οικονομικές και παραγωγικές εξελίξεις και πλουτίζουν από αυτές, και των άλλων που δεν μπορούν να συμμετάσχουν, και μετατρέπονται έτσι σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Και έχουμε τεράστια ευθύνη, το Κίνημα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην επιτρέψουμε το φαινόμενο αυτό να εξαπλωθεί στην Ελλάδα.

Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας Εκπαίδευσης. Ενα υψηλό επίπεδο δημόσιας Υγείας. Μία ανθρώπινη σύνταξη στον απόμαχο της δουλειάς. Ενα δίκτυ προστασίας στον εργαζόμενο που μάχεται για το ψωμί του και την οικογένειά του.

Και πάνω από όλα, είναι ευθύνη μας ως το μεγάλο, λαϊκό, προοδευτικό κίνημα αυτής της χώρας να μην επιτρέψουμε να γίνει η κοινωνία μας μιά κοινωνία εξαθλίωσης και αποκλεισμών.

Μας λένε ορισμένοι, τι προτιμάτε, απασχόληση ή κοινωνική προστασία. Εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτό το δίλημμα. Για μας η οικονομική και κοινωνική δημοκρατία είναι αλληλένδετη με την πολιτική δημοκρατία. Τα κοινωνικά δικαιώματα είναι και θα παραμείνουν ψηλά στο δικό μας αγώνα.

Η πρώτη μας προτεραιότητα, σήμερα, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Της ανεργίας που αυξάνεται συνέχεια και πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους, τους νέους πτυχιούχους και τις γυναίκες.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκφράσει σήμερα με σύγχρονους πολιτικούς όρους μιά πλατιά κοινωνική συμμαχία που να αντιπροσωπεύει τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον άνθρωπο του μόχθου, τον επιστήμονα, τους νέους ανθρώπους.

Μιά κοινωνική συμμαχία που να περιλαμβάνει και να δίνει προοπτική στους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους άνεργους, σε όσους θίγονται άμεσα και περιθωριοποιούνται από τις ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Αυτή η νέα κοινωνική συμμαχία πρέπει να συγκροτηθεί γύρω από το συνολικό σχέδιο για την ελληνική κοινωνία του παρόντος και του μέλλοντος.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ. Να αποκαταστήσουμε τη συνοχή και να διευρύνουμε την κοινωνική μας βάση.

Οχι με μιά αντίληψη ευκαιριακής πολυσυλλεκτικότητας αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά σύνθεσης των επιμέρους προσδοκιών και αναγκών σε μιά συνολική προγραμματική πρόταση ελπίδας και προοπτικής.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Πρέπει να στραφούμε ξανά στην κοινωνία, πρέπει να δώσουμε μιά νέα δυναμική στις πολιτικές μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε το σημερινό πολιτικό κλίμα. Η υποβάθμιση της πραγματικότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, είναι η χειρότερη μορφή ηττοπάθειας.

Και είναι ο καλύτερος δρόμος για να οδηγηθούμε στην ήττα. Και εμείς δεν θέλουμε να περιμένουμε την ήττα.
Εμείς θέλουμε να νικήσουμε στις εκλογές. Θέλουμε να νικήσουμε και στις ευροεκλογές του Ιουνίου και στις εθνικές εκλογές του 2000.

Μα για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ξανακοιτάξουμε στο καθρέπτη της ψυχής μας. Στην πραγματικότητα πρέπει να βρούμε ξανά την ψυχή μας. Να αναλάβουμε ξανά μεγάλες πρωτοβουλίες στην κοινωνία. Να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο τις Αρχές και την Πολιτική μας.

Να επανακαθορίσουμε τις αξίες και τους στόχους μας. Και να αναζητήσουμε τον κοινό πολιτικό παρονομαστή που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και την κοινή πορεία.

Γιατί η ενότητα δεν είναι σύνθημα: δεν είναι μια μεταφυσική έννοια. Εχει ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά και πρέπει να αποδεικνύεται στην καθημερινή μας πράξη και συμπεριφορά.

Είναι η μεγάλη προϋπόθεση για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας σ’αυτήν την περίοδο.

Πρέπει να απομονώσουμε τις λογικές που οδηγούν σε ένα καθαρό μεν αλλά μικρό ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να στρατευθούμε όλοι για να ζωντανέψουμε το μεγάλο, μαζικό και πατριωτικό Κίνημα, Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ώστε να καταστεί ξανά πόλος συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης και της αριστεράς στην πατρίδα μας.

Σήμερα πρέπει να σηματοδοτήσουμε μιά νέα πολιτική πορεία. Να αναδείξουμε τις μεγάλες πολιτικές μας προτεραιότητες για την ανάπτυξη, την κοινή ευρημερία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια του πολίτη, για μιά ισχυρή και περήφανη Ελλάδα που διεκδικεί, συμμετέχει δημιουργικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και είναι σεβαστή από όλους.

Το Συνέδριο πρέπει να δεσμεύσει την κυβέρνηση στον πολιτικό της προσανατολισμό για μιά ουσιαστική στροφή στην κοινωνία, στα καθημερινά προβλήματα του λαού, στις αγωνίες των νέων ανθρώπων.

Μα πάνω από όλα, σ’ενα σαφή πολιτικό προσανατολισμό στα εθνικά μας θέματα, για την Ελλάδα της Ειρήνης. Για την περήφανη Ελλάδα, που προβάλλει θέσεις , που δεν υποχωρεί, που διεκδικεί με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Οχι γενικά και αόριστα για την Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αλλά, για την Ελλάδα που συμμετέχει δημιουργικά στην Ευρώπη των λαών. Για την Ελλάδα που αγωνίζεται για την Ευρώπη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την Ευρώπη των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις αναστροφής του κλίματος, για μιά νέα νικηφόρα πορεία. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ.

Οσοι πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ, όσοι συνασθανόμαστε τον ιστορικό του ρόλο, όσοι γαλουχηθήκαμε με τις αξίες του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και τα οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου, όσοι εργασθήκαμε για τη δημιουργία αυτού του μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, όσοι δώσαμε το παρόν στους μεγάλους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, και, η νέα γενιά, που σε πείσμα των καιρών, θέλει να συνεχίσει την οργανωμένη προσπάθεια για να οικοδομήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον, όλοι εμείς, πρέπει να δώσουμε αποφασιστικά και δημιουργικά το παρόν σ’αυτήν τη νέα πορεία.

Εμπρός λοιπόν σύντροφοι και συντρόφισσες, όλοι μαζί, γιατί οι αγώνες του ΠΑΣΟΚ και του λαού μας για 25 χρόνια πρέπει να δικαιωθούν.

Και εδώ ενώνω τη φωνή μου με τον Πρωθυπουργό. Στο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Γιατί μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να εγγυηθούμε το ΠΑΣΟΚ της Ενότητας και της Προοπτικής.

Γιατί, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να εγγυηθούμε το ΠΑΣΟΚ της ΝΙΚΗΣ και της ΕΛΠΙΔΑΣ.

 

 
Ημ. Έκδοσης:19/03/1999 Share Εκτύπωση Download Αρχείου
| | |