Ομιλία Χρήστου Παπουτσή στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στην ενότητα με θέμα: Καταστατικό
5/06/2005
Συντρόφισσες και σύντροφοι, θα μου επιτρέψτε να χρησιμοποιήσω ορισμένες σημειώσεις, γιατί αν μιλήσω από στήθους, αν μιλήσω από καρδιάς, τότε θα χρειαστεί πολύ ώρα να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ, για το κόμμά μας, γιατί για τους περισσότερους από εμάς το κόμμά μας, το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μέρος της ζωής μας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, μ' αυτό το συνέδριο γυρνάμε σελίδα και προχωράμε μπροστά. Ανοίγουμε νέους δρόμους μαζί με τις πιο υγιείς και τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτή όμως η νέα προσπάθεια χρειάζεται τη συμβολή όλων. Χρειάζεται την στράτευση όλων των στελεχών της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, όλων εκείνων που προέρχονται από τους διάφορους χώρους της αριστεράς, του κέντρου, όλων εκείνων που συμφωνούν μαζί μας, ότι η Ελλάδα του μέλλοντος, η αυριανή ελληνική κοινωνία χρειάζεται τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών της, χρειάζεται καθαρούς προσανατολισμούς, χρειάζεται ανανέωση στην κυρίαρχη ιδεολογία.
Αλλά, υπάρχει πάντοτε το αλλά, το μεγάλο αλλά που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, γιατί πρέπει να κρατάμε πάντοτε σταθερές τις αξίες με τις οποίες δώσαμε τόσους αγώνες τα προηγούμενα. Και αυτές είναι οι αξίες που προσδιορίζουν και την ταυτότητα του πολιτικού μας αγώνα και σ' αυτή τη νέα εποχή.
Ποιες είναι αυτές, δεν τις ξεχνούμε ποτέ. Η ειρήνη, η ελευθερία, η ανθρωπιά. Ανοιχτή και πολυπολιτισμική κοινωνία με συνοχή, με αλληλεγγύη, με κοινωνική δικαιοσύνη, υπευθυνότητα του πολίτη, εθελοντισμός, προστασία του περιβάλλοντος, ισχυρό κοινωνικό κράτος, πνευματικός, πολιτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικές ελευθερίες, σεβασμός στη διαφορετικότητα.
Μα πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα δημοκρατία, διαρκής προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη, για τον υγιή ανταγωνισμό, για το δικαίωμα των πολιτών στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, γιατί για την υγεία είμαστε όλοι ίσοι και έχουμε δικαίωμα όλοι σ' αυτή τη ζωή και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή.
Διαρκής προσπάθεια για την πρόοδο για την κοινωνική ευημερία, για την περιφερειακή αποκέντρωση, μα πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα ο άνθρωπος. Πρώτα ο άνθρωπος, πρώτα ο πολίτης. Αυτή είναι η ταυτότητα που θέλουμε να δώσουμε στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Και αυτή η ταυτότητα αντικατοπτρίζεται στο προοίμιο και στα πρώτα άρθρα του καταστατικού με το οποίο συζητάμε σήμερα και σε λίγες ώρες θα κληθούμε να το εγκρίνουμε.
Πιστεύουμε σε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, που κάνει ρήξη με την αλαζονεία, την υπεροψία, τον αυταρχισμό, αλλά και τον δογματισμό, που ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο.
Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη για την κοινωνία και τις νεότερες γενιές να μην φοβηθούμε τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αντίθετα μάλιστα μαζί με όλους τους συντρόφους, με όλες τις δυνάμεις, με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο να δώσουμε τον αγώνα για το δημοκρατικό έλεγχο της παγκοσμιοποίησης για να προωθήσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση που αναφέρθηκε και ο Πρόεδρός μας.
Στα μεγάλα πολιτικά θέματα της εποχής, στα μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα που τίθενται, που αναδεικνύει η ίδια η ζωή και η ίδια η εποχή μας, όπως η βιοτεχνολογία, η γενετική μηχανική, στα ερωτήματα της βιοηθικής πρέπει να είναι πάντοτε ο στόχος μας και να είναι η δημοκρατική παράταξη εκείνη που θα δίνει τις απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα από τη θέση της εξουσίας.
Και όχι να αφήνουμε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις στην οικονομία της αγοράς και τις πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της δεξιάς για να δώσουν εκείνες αυτές τις απαντήσεις.
Εμείς πιστεύουμε, ότι η δημοκρατία μας πρέπει να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο και ότι οι εξουσίες πρέπει να αποκεντρώνονται ολοένα και περισσότερο, να πηγαίνουν πιο κοντά στον πολίτη.
Η νέα εποχή, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η εποχή των ενεργών πολιτών, είναι η εποχή των θεσμών συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου, είναι η εποχή της συναπόφασης και της συνευθύνης, είναι η εποχή μιας νέας συλλογικότητας.
Για μας η δημοκρατία δεν είναι απλά μια εγκαθίδρυση νέων θεσμών και νέων κανόνων, απαιτεί πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα ενεργούς και πληροφορημένους πολίτες. Για να μπορεί ο πολίτης να γνωρίζει το πώς κινούνται οι εξελίξεις, για να μπορεί ο αγρότης για παράδειγμα να γνωρίζει τι σημαίνει νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται.
Γιατί χωρίς την ενημέρωση των πολιτών, τότε η δημοκρατία μας είναι προσχηματική. Γι' αυτό εμείς ενθαρρύνουμε και κινητοποιούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν, να αμφισβητούν, να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, σ' αυτή την προσπάθεια που έγινε όλους αυτούς τους μήνες για το καταστατικό, έγινε μια τεράστια και πρωτόγνωρη προσπάθεια. Και θέλω να συγχαρώ από το βήμα αυτό για τη δουλειά τους, τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον Κώστα Ποτόπουλο και το Δημήτρη Στεφάνου για την σύνθεση των απόψεων που πραγματοποίησαν.
Κι εγώ προσωπικά νιώθω ικανοποίηση που ορισμένες από τις προτάσεις μου έγιναν αποδεκτές ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την περιφερειακή οργάνωση και κυρίως η περιφερειακή οργάνωση να κατοχυρώνεται μέσα από τη λειτουργία του περιφερειακού συνεδρίου. Αλλά δεν νιώθω ικανοποίηση για την συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης, να μειωθεί ο ρόλος της νομαρχιακής οργάνωσης που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διάσπαση της συνοχής της βάσης και των επιπέδων οργάνωσης και την μείωση της αποτελεσματικής παρέμβασης στην κοινωνία.
Γι' αυτό και επιμένω, ότι στη νομαρχιακή επιτροπή θα πρέπει να εκλέγονται τρία έως πέντε μέλη με καθολική μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των μελών, δύο εκ των οποίων τουλάχιστον να είναι διαφορετικού φύλου και εξ αυτών, απ' αυτά τα τρία έως πέντε μέλη, να εκλέγεται ο γραμματέας, ο συντονισμός, όπως θα τον πούμε, από το σύνολο της νομαρχιακής επιτροπής.
Και θα ήθελα να παρακαλέσω τους συντρόφους κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών να ξανά σκεφτούν αυτή την πρόταση ως μία συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα και σε άλλες που έχουν ακουστεί.
Όπως επίσης και τελειώνω, θέλω να επιμείνω να διαγραφεί από το άρθρο 4, παρ. 9 η αναφορά, ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση ως πρόκληση για την ευημερία των λαών και για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την κοινωνική δικαιοσύνη, πέραν του ότι είναι ελλιπής, πέραν του ότι είναι λαθεμένη η προσέγγιση, δεν αφορά το καταστατικό ενός σοσιαλιστικού κόμματος.
Και όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση γενικά, αυτή επαρκώς αντιμετωπίζεται στο κείμενο των πολιτικών θέσεων. Δεν χρειάζεται όμως στο καταστατικό.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, μ' αυτό το συνέδριο τολμάμε το καινούργιο, ανατρέπουμε τα δεδομένα, εγκαταλείπουμε τις δογματικές αντιλήψεις του παρελθόντος, εγκαταλείπουμε τις λογικές του κυβερνητισμού, των μηχανισμών της εξουσίας και των συσχετισμών μέσα στο κίνημα και προχωράμε μπροστά με την απόφαση να φέρουμε τα πάνω - κάτω εάν χρειαστεί, να συγκρουστούμε εκεί που υπάρχει αντίσταση γι' αυτή την εξέλιξη για να ανοίγουμε διαρκώς καινούργιους δρόμους προς την ελληνική κοινωνία.
Και να ανοίγουμε διαρκώς το δρόμο στις νεότερες γενιές, τους νέους άνδρες και στις νέες γυναίκες για να έρχονται στην πολιτική, για να έρχονται στο προσκήνιο, για να ανεβαίνουν και στα κομματικά μας όργανα σε πιο ψηλά επίπεδα, γιατί ένα κόμμα που δεν στρέφεται πάντοτε το βλέμμα του προς τα πίσω και να κοιτάει αν έρχονται νεότερες γενιές, τότε δεν έχει μέλλον.
Και αυτό το ΠΑΣΟΚ, αυτό το κόμμά μας από την ίδρυσή του, από το 1974 μέχρι σήμερα πάντοτε έδινε τον πρώτο λόγο στη νέα γενιά, γιατί αυτή ήταν η παρακαταθήκη, ήταν η υποθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου που σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου την κάνει πράξη φέρνοντας μπροστά τις νέες γενιές και ανοίγοντας το δρόμο για την κοινωνία του μέλλοντος.
Σας ευχαριστώ και δώστε την ψήφο σας στους νέους ανθρώπους, δώστε την ψήφο σας στις νέες γυναίκες και σ' εκείνους τους παλιότερους, τους περισσότερους που έχουν φρέσκιες και νέες ιδέες. Να είστε καλά. |