ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001
 
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & Μ.Μ.Ε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα θα μιλήσουμε μόνο για ένα θέμα. Θα σας κάνω την παρουσίαση του σχεδίου νόμου σχετικά με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών των θαλασσίων ενδομεταφορών.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, είμαστε έτοιμοι και σήμερα μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Την 1η Νοεμβρίου του 2002 ξεκινάει η απελευθέρωση των θαλασσίων μεταφορών, των τακτικών γραμμών που εξυπηρετούν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Οπως γνωρίζετε οι συγκοινωνίες ανάμεσα στα ηπειρωτικά λιμάνια έχουν ήδη απελευθερωθεί. Οταν λέμε ότι απελευθερώνεται η συγκοινωνία, απελευθερώνεται για τα πλοία με σημαία κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και των χωρών "ΕΖΕΣ".

Ο χρόνος απελευθέρωσης ξεκινάει 14 μήνες πριν από εκείνον που έχει τεθεί από τον κανονισμό που προέβλεπε την 1.1.2004. Ξεκινάει για δύο λόγους. Πρώτα από όλα για την έγκαιρη μετάβαση του όλου συστήματος στο νέο θεσμικό πλαίσιο ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004.

Να σας θυμίζω ότι αυτό μας είχε προβληματίσει κι εδώ σε αυτή την αίθουσα πριν από αρκετούς μήνες, δεδομένου ότι αν ξεκινούσαμε την 1.1.2004 η πρώτη εφαρμογή θα γινόταν πάνω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων με τη μεγαλύτερη κίνηση την οποία αναμένουμε γι' αυτή τη δεκαετία τουλάχιστον στα νησιά μας και στα λιμάνια μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ολοένα και περισσότερο αποσαφήνιση της ανάγκης, το ολοένα και περισσότερο εκδηλούμενο αίτημα από τις κοινωνίες, από τους πολίτες, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση των υπηρεσιών οι οποίες προσφέρονται.

Αυτή ακριβώς η απαίτηση των πολιτών, σε ολόκληρη την παράκτια Ελλάδα, αλλά και όλων όσων χρησιμοποιούν την Ακτοπλοΐα, είναι το πλαίσιο το οποίο διέπει το σχέδιο νόμου όσον αφορά τον προσανατολισμό, τις αρχές και την πολιτική του φιλοσοφία.

 

 
Ημ. Έκδοσης:14/02/2001 Share Εκτύπωση Download Αρχείου
| | |