ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών , στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη.
 
 

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

 

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών , στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη.

 

·        Την Κυριακή είναι ώρα ευθύνης για όλους, η ψήφος του πολίτη είναι η στιγμή που χρησιμοποιεί τη δύναμή του. Και θα ήθελα να θυμίσω κάτι που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Επειδή είναι κρίσιμες οι επιλογές. Όταν είχαμε να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις μας έλεγε πάντοτε: δεν το βάζετε κάτω από το μαξιλάρι σας και να το σκεφτούμε ξανά το πρωί και να αποφασίσουμε; Αυτό λοιπόν λέω στον ελληνικό λαό, στον κάθε Έλληνα πολίτη, αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ας το σκεφτούμε γιατί δεν ψηφίζουμε για το γινάτι μας. Ψηφίζουμε για τη χώρα, για το λαό, για την πατρίδα. 

 

·        Ας είναι αυτοδύναμη η Ελλάδα και ας μην υπάρχουν αυτοδυναμίες στα κόμματα.

 

·        Η κατάσταση είναι έκτακτη για τη χώρα μας, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί να τα λύσει κανένα κόμμα μόνο του.

 

·        Το 2009 όταν εμείς παραλάβαμε την κυβέρνηση μετά την απόδραση της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε 160 βουλευτές και ο κ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής κάλεσε τα κόμματα για συνεργασία. Γιατί; Γιατί διαπιστώναμε ότι το μέγεθος της κρίσης είναι πολύ μεγάλο

 

·        Από τη Δευτέρα και έπειτα η κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας και η έννοια της κυβερνητικής συνεργασίας πρέπει να μπει επιτέλους στην κουλτούρα της ελληνικής πολιτικής ζωής και του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η έννοια της κυβερνητικής συνεργασίας έχει μια βασική προϋπόθεση: προγραμματική συμφωνία, προγραμματικές συγκλίσεις. Πέντε - δέκα εθνικοί στόχοι, τους οποίους συμφωνούν ότι θα υλοποιήσουν απαρέγκλιτα, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές προσεγγίσεις των κομμάτων και ανεξάρτητα από τις άλλες διαφοροποιήσεις που έχουν.

 

 

·        Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας γιατί το αποδείξαμε, μέχρι και αλλαγή του Πρωθυπουργού δεχθήκαμε όταν το ζήτησε ο κ. Σαμαράς προκειμένου να πετύχουμε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.  Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε πάρει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση κ. Παπαδήμου προέκυψε όταν εμείς αποδεχθήκαμε τους δύο όρους του κ. Σαμαρά για συνεργασία: αλλαγή του κ. Παπανδρέου και δεύτερον, εκλογές σε τρεις μήνες. Και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα βεβαίως να ζητούν και οι Ευρωπαίοι αυτομάτως επιστολές από εκείνους οι οποίοι θα είναι στην επόμενη μέρα έχοντας την ευθύνη των μεγάλων κομμάτων.

 

·        Η δικιά μας πρόταση την οποία παρουσιάσαμε ήδη και την έχουμε στο τραπέζι είναι ότι την επόμενη μέρα των εκλογών η κυβέρνηση που θα προκύψει από κάποια κόμματα, αυτά  πρέπει να δεσμευθούν σε 4 - 5 σημεία. Ποια είναι αυτά;  Πρώτον: σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Και αυτό τι σημαίνει; Συνεχής διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, γιατί στις εκλογές δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της χώρας, κρίνεται και το μέλλον της Ελλάδας. Δεύτερον: κοινωνική αλληλεγγύη, δίκτυα κοινωνικής προστασίας και ασφάλεια στους πολίτες γιατί αυτό χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης αυτή τη στιγμή, σε μια περίοδο εξαιρετικής σημασίας για ολόκληρη την χώρα και μεγάλης ανασφάλειας. Τρίτον: ανάπτυξη και αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας. Αντιμετώπιση της ανεργίας χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Και η ανάπτυξη για να υπάρξει χρειάζεται ρευστότητα στην αγορά. Χρειάζεται ισχυρό, υγιές τραπεζικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί τη ρευστότητα. Και αυτό σημαίνει με τη σειρά του ελεγκτικούς μηχανισμούς του τραπεζικού συστήματος ούτως ώστε το κράτος, η πολιτεία να μπορεί να διασφαλίζει τη ρευστότητα. Και τέλος, δημοκρατία. Περισσότερη δημοκρατία, γιατί ακριβώς σε αυτή την περίοδο που είναι η πιο ταραγμένη περίοδος μετά την μεταπολίτευση, χρειάζονται μηχανισμοί, χρειάζονται θεσμοί που τους έχει εμπιστοσύνη ο πολίτης. Δημοκρατικοί θεσμοί, μηχανισμοί και θεσμοί κοινωνικού και δημοκρατικού ελέγχου, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η διαφάνεια.

 

·        Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα οριζόντια περικοπή των μισθών, ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι…

 

·        Όσο φέρνουμε αποτελέσματα και δείχνουμε δείγματα γραφής ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, όσο προχωρούμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και όσο αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, δημιουργικό, λυτρωτικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία, τόσο θα ενισχύεται η διαπραγματευτική βάση της χώρας μας και θα κερδίζει η Ελλάδα σε αξιοπιστία.

 

·        Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει πολλές αδικίες μέσα στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε αυτή την περίοδο για να μπορέσει να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Όμως το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνουμε εμείς, αυτό το οποίο παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, είναι πέραν του μνημονίου. Βεβαίως πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας μας γιατί διαφορετικά θα υπάρχει η καταστροφή.  Αλλά με το μνημόνιο και τις  δεσμεύσεις σε μια έκτακτη κατάσταση δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η πολιτική στην Ελλάδα, ούτε σταμάτησαν οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων.  

 

 

·        Ενας διευθύνων σύμβουλος από εταιρεία δημοσκοπήσεων μου είπε, έχε υπόψη σου ότι την Κυριακή ή θα καταρρεύσει και θα χρεοκοπήσει τελείως όλο το σύστημα των εταιρειών δημοσκόπησης ή θα καταρρεύσει η χώρα. Αν επιβεβαιωθούν αυτά που βρίσκουμε θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στην επόμενη ημέρα, στη διακυβέρνηση της χώρας και γενικότερα θα έχουμε τεράστια αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος.  Εάν δεν γίνει αυτό θα υπάρξει μία κανονική πορεία της χώρας και βεβαίως θα καταρρεύσουν οι εταιρείες μας, μου είπε.

 

·        Ποιον μούντζωναν; Τους εκπροσώπους τους δηλαδή. Εκείνους δηλαδή που ο πολίτης στέλνει ως εκπροσώπους του εκεί.  Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα όλης αυτής της υπόθεσης την οποίαν προβάλανε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με πολύ ελαφρά καρδιά; Ποιο ήταν; Το αποτέλεσμα ήτανε να υπάρξει μία αντίληψη στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει κράτος, ότι δεν υπάρχουν κοινοβουλευτικοί θεσμοί, ότι δεν υπάρχει εντιμότητα στον πολιτικό κόσμο, ότι όλοι ίδιοι είναι,  και εκφασισμός της κοινωνίας, Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο.   Εγώ δεν δέχομαι ότι όλοι είναι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πώς θα γίνει;  Μην αδικούμε τον πολιτικό κόσμο της χώρας και μην αδικούμε τους συναδέλφους μου στη Βουλή γιατί εγώ είδα ανθρώπους σε όλα τα πολιτικά κόμματα οι οποίοι έδωσαν πολύ σκληρές μάχες και για τη διαφάνεια και για την εντιμότητα και για την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και για τα προβλήματα του κόσμου και για τις κοινωνικές ανάγκες.

 

·        Τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της Οικονομικής Αστυνομίας τα έστειλα στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των κομμάτων και στους Υπουργούς Οικονομικών. Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολλοί πολίτες οι οποίοι χρωστούν για χρόνια στο δημόσιο και ταυτόχρονα λειτουργούν με τις επιχειρήσεις τους κανονικά. Αυτοί οι άνθρωποι τι κάνουν; Στην πραγματικότητα ανταγωνίζονται το διπλανό τους που είναι συνεπής με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Ο συνεπής επιχειρηματίας βρίσκεται σε δυσμενή θέση, όπως και ο εργαζόμενος. Σε τρεις μήνες συνελήφθησαν περίπου 140 άνθρωποι οι οποίοι χρωστούσαν πάνω από 500 εκατομμύρια.  Ανάμεσά τους  κάποιος ο οποίος είχε μια επιχείρηση και  χρωστούσε για πάνω από δέκα χρόνια 84 εκατομμύρια στο δημόσιο. Και το ερώτημα το οποίο έθεσα και μάλιστα το διατύπωσα στην επιστολή μου προς τους αρχηγούς των κομμάτων και στον Πρωθυπουργό είναι το εξής: ωραία, αυτά τα δέκα χρόνια αυτός χρωστούσε. Δεν χρωστούσε από την αρχή 84, χρωστούσε ένα, δύο, πέντε, 15, 20, 25. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους πώς του επέτρεπαν να λειτουργεί μέχρι σήμερα χρωστώντας συνεχώς κάθε χρόνο περισσότερα;

 

·        Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ενώ υπάρχουν οι μηχανισμοί του κράτους οι οποίοι κάνουν απολογισμούς, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα κενό, υπάρχει ένα έλλειμμα στη λειτουργία τους. Βλέπει κανείς ότι όχι μόνο ανέχονται τις παράνομες πρακτικές, όχι μόνο υπάρχει μια τρομερή ανοχή σε μια λειτουργία του ανταγωνισμού με τους χειρότερους δυνατούς όρους εις βάρος των υγιών πολιτών, εις βάρος των υγιών επιχειρηματιών, εις βάρος της ίδιας της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει και το νομικό πλαίσιο εκείνο το οποίο αυτομάτως να απαιτεί δήμευση της περιουσίας.

 

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:04/05/2012 Share Εκτύπωση
| | |