ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δήλωση για την άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν ελλιμενισμό κυπριακού πλοίου σε τουρκικό λιμάνι
 
 
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν ελλιμενισμό κυπριακού πλοίου σε τουρκικό λιμάνι


23/2/2006


Το επεισόδιο με την άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν ελλιμενισμό κυπριακού πλοίου σε τουρκικό λιμάνι, αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη. Αποκαλύπτει επίσης τις επιπτώσεις των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Καραμανλή στα εθνικά μας θέματα για τις οποίες είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως τον προηγούμενο χρόνο.

Για μια ακόμη φορά υπενθυμίζουμε ότι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε τις δυο μεγάλες και ιστορικές ευκαιρίες που είχε για να θέσει το σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πορευθεί η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με σαφείς δεσμεύσεις, με εγγυήσεις, με χρονοδιαγράμματα. Και ιδού τα αποτελέσματα.

Όπως είχαμε τονίσει και προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή, με αυτή την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας θα βρισκόμαστε συνεχώς μεταξύ υποχωρήσεων και εντάσεων. Και υπάρχει ο κίνδυνος για συνεχείς εμπλοκές και αμφισβητήσεις της ευρωπαϊκής νομιμότητας, που θα δημιουργούν αυτές τις εντάσεις.
Χθες, η νέα Υπουργός Εξωτερικών, η κα Μπακογιάννη, είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Έθεσε αυτό το σοβαρό θέμα της άρνησης ελλιμενισμού των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια;
Πότε ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση για το συμβάν;

Τι κινήσεις έκανε για να αποτρέψει αυτό το συμβάν και βεβαίως τι κινήσεις έκανε αμέσως μετά όταν έγιναν αυτές οι εξελίξεις;
Και βέβαια υπάρχει ένα ερώτημα: Τι προτίθεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση να πράξει;

Η κα Μπακογιάννη οφείλει να θέσει αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών τις επόμενες ημέρες. Και χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις, χρειαζόμαστε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά μας, διαφορετικά τα σχόλια και οι ανακοινώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην πραγματικότητα υπηρετούν επικοινωνιακούς σχεδιασμούς, επικοινωνιακούς στόχους για εσωτερική κατανάλωση και μόνο.

Για μια ακόμη φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τα κράτη μέλη χωρίς παρεκκλίσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει με κατηγορηματικό τρόπο να αρνηθεί την προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει την υλοποίηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων με τη de facto αναγνώριση των κατεχόμενων στην Κύπρο.

Κι όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να ξεφύγουμε επιτέλους από την ακινησία. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει με συνέπεια να ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των ευρωπαϊκών Συνθηκών και του Κοινοτικού κεκτημένου. Και σ' αυτές τις προσπάθειες θα πρέπει να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να κατοχυρωθούν η πλήρης συμβατότητα της λύσης με το Κοινοτικό κεκτημένο και οι απαραίτητες εγγυήσεις για την εφαρμογή της.

Σε όλα αυτά τα θέματα, περιμένουμε σαφείς απαντήσεις από την κα Μπακογιάννη για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει η όποια ένδειξη για να αλλάξει πολιτική η Νέα Δημοκρατία. Γιατί μέχρι τώρα, η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η πολιτική που οδήγησε την Ελλάδα στο περιθώριο των εξελίξεων και τα εθνικά μας θέματα να βρίσκονται σε μια περιοχή όπου πραγματικά αμφισβητούνται.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:23/02/2006 Share Εκτύπωση
| | |