ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ερώτηση με θέμα: Σε προεκλογική εξαπάτηση και εμπαιγμό των οικογενειών με τρία και άνω παιδιά και των οικογενειών με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, μετατράπηκαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξασφάλιση στέγης από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας!
 
 
24/6/2008

Σε προεκλογική εξαπάτηση και εμπαιγμό των οικογενειών με τρία και άνω παιδιά και των οικογενειών με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, μετατράπηκαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξασφάλιση στέγης από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας!


Κυρία Υπουργέ,

Τόσο πριν τις εκλογές του 2004 όσο και μετά οι πολίτες θυμούνται τον Πρωθυπουργό να δεσμεύεται για ειδικές πολιτικές στέγης που θα επιτρέψουν στις οικογένειες αυξημένων κοινωνικών αναγκών να αποκτήσουν κατοικία. Κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ότι «Ευνοούνται ιδιαίτερα οι οικογένειες με τρία παιδιά, που είναι δικαιούχοι του Οργανισμού». Στην πράξη όμως, ο ΟΕΚ που φέρει την κυρίως ευθύνη για τη στεγαστική πολιτική στη χώρα κινείται προς εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, συρρικνώνοντας τις παροχές, τις διευκολύνσεις και, τελικά, την ίδια την ομάδα των δικαιούχων πολιτών.

Ο ΟΕΚ σήμερα συρρικνώνει δραματικά τον τομέα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των δικαιούχων, αυτόν της δανειοδότησης για αγορά κατοικίας. Από την αρχή της διενέργειας των προγραμμάτων του και μέχρι πρόσφατα ο ΟΕΚ εκτιμούσε τα ακίνητα βάσει της εμπορικής, δηλαδή της πραγματικής τους αξίας. Με την Υπουργική Απόφαση 50072/2007 η κυβέρνηση σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ενέταξε στους δικαιούχους του ειδικού προγράμματος και τις οικογένειες με τρία παιδιά. Αλλά οι προθέσεις της δεν ήταν τελείως καθαρές. Γιατί με πρόσφατη πρωτοφανή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του ποσού του άτοκου δανείου που χορηγεί μέσω του Ειδικού Προγράμματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και σε οικογένειες αναπήρων ή θυμάτων θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων χρησιμοποιώντας ως βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι την εμπορική την οποία τελικά καλείται να πληρώσει στην αγορά ο δικαιούχος. Έτσι σήμερα ο ΟΕΚ υπολογίζει την αξία των ακινήτων με δύο μέτρα και δύο σταθμά: χρησιμοποιεί την εμπορική αξία για όλους τους δικαιούχους που λαμβάνουν δάνεια από τράπεζες επιδοτούμενα από τον Οργανισμό ενώ για τις τρίτεκνες, τις πολύτεκνες και τις οικογένειες με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, χρησιμοποιεί την αντικειμενική αξία του ακινήτου!

Η εξαπάτηση είναι προφανής και οι εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι το έχουν αντιληφθεί. Αν υποθέσουμε ότι, για παράδειγμα, μια οικογένεια με τρία παιδιά που ζει σε μια επαρχιακή πόλη θέλει να αγοράσει ένα διαμέρισμα 100τμ που στοιχίζει 150-160.000€, ενώ δικαιούται από τον ΟΕΚ δάνειο ύψους 160.000€ (δηλαδή 100.000€ συν 20.000€ ανά παιδί), όπως θεωρητικά μόνο εξασφάλιζε η Υ.Α. 50072/2007, σήμερα ο ΟΕΚ αλλάζοντας πλεύση της ανακοινώνει ότι δικαιούται δάνειο βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πολλαπλασιασμένης με συντελεστή 1,2. Έτσι το δάνειο που τελικώς χορηγεί ο ΟΕΚ στην τρίτεκνη οικογένεια αν η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος είναι χαμηλή, π.χ. 90.000€, θα είναι 90.000Χ1,2= 108.000€, δηλαδή 50.000 λιγότερο από όσα θα έπρεπε να λάβουν και σίγουρα πολύ χαμηλότερο από την εμπορική αξία του ακινήτου την οποία καλείται να πληρώσουν τελικά.

Η νέα πολιτική του ΟΕΚ, θα πρέπει προφανώς να προϋποθέτει ότι οι ειδικές κατηγορίες οικογενειών είναι και οι πιο... εύρωστες οικονομικά, αλλιώς δεν εξηγείται η τεράστια διάκριση εις βάρος τους συγκριτικά με τους υπόλοιπους δικαιούχους του ΟΕΚ των οποίων τα ακίνητα εκτιμώνται βάσει της εμπορικής τους αξίας.

Επειδή οι δικαιούχοι του Ειδικού Προγράμματος του ΟΕΚ δε φιλοδοξούν όλοι να μείνουν σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων και επειδή χρήζουν υποστήριξης και όχι ανέξοδων προεκλογικών υποσχέσεων, χρήζουν πραγματικού δανείου βάσει των δεδομένων της αγοράς και όχι «βοηθήματος» το οποίο ή δε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν ή θα στραφούν σε τράπεζα με επαχθείς όρους,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

- Με ποια ακριβώς λογική το Ειδικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας άλλαξε τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου που επιθυμεί να αγοράσει μια οικογένεια με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, μειώνοντας το τελικό ποσό του δανείου που της χορηγείται;
- Θεωρείτε επιτυχή πολιτική του ΟΕΚ τη συρρίκνωση της ομάδας των δικαιούχων στεγαστικού;
- Προτίθεστε να επέμβετε για να άρετε τη συγκεκριμένη αδικία προς τις οικογένειες με αυξημένες ανάγκες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ
ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:24/06/2008 Share Εκτύπωση
| | |