ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Επερώτηση με θέμα: Ιδιωτικοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων των ΟΛΠ και ΟΛΘ ΑΕ
 
 
11/6/2008

Ιδιωτικοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων των ΟΛΠ και ΟΛΘ ΑΕ


Η προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει Εθνικής σημασίας, αλλά και ασφάλειας, περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων, οι πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες των λιμανιών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στο πλαίσιο των «μεταρρυθμίσεων» της «νέας διακυβέρνησης», με τις οποίες, η μείωση του Κράτους ταυτίζεται με τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και συνοψίζεται στην εκποίηση υγιών δημοσίων επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μία κυβερνητική επιλογή, η υλοποίηση της οποίας είχε αρχικά εξαγγελθεί, μετά από ταξίδια, επαφές και υποσχέσεις σε ξένους επενδυτές και Κυβερνήσεις, με τη μορφή των διακρατικών συμφωνιών, και που στη συνέχεια, λόγω της αντίδρασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεθοδεύτηκε με νομοθετική ρύθμιση, με τη διαδικασία διεθνών διαγωνισμών.
Οι πρόσφατοι και με αξιοσημείωτη σπουδή, πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το τίμημα εκχώρησης του ΣΕΜΠΟ στο Λιμάνι του Πειραιά, αποκάλυψαν την εναγώνια προσπάθειά της να αυτοδικαιώσει τις επιλογές της, αποκρύπτοντας, σκόπιμα, την αλήθεια, καθώς επίσης, και τις ζημιές των εκ€ που έχουν, ήδη, υποστεί οι δύο Οργανισμοί Λιμένος και το κόστος για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων.
Η ανακοίνωση αποσπασματικών και ασαφών οικονομικών μεγεθών για το διαγωνισμό, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αποτελεί, αν μη τι άλλο, δείγμα ανευθυνότητας, προς εξυπηρέτηση, καθαρά και μόνον, επικοινωνιακών σκοπών. Η ανακοίνωση της ίδιας της Κινεζικής εταιρείας COSCO, με την οποία «διευκρινίζεται» ότι η παρούσα αξία της οικονομική της προσφοράς κινείται σε επίπεδο μόλις 500 εκατ. ευρώ, έναντι των 4,3 δις€, που ο ίδιος ο Υπουργός διατυμπάνιζε, ήρθε, απλώς ως επιβεβαίωση.
Οι λιμένες ΟΛΠ και ΟΛΘ εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία -παρουσίασαν το 2007 αύξηση των κερδών κατά 103,3% και 200% αντίστοιχα- ενώ με την υλοποίηση των υπό εξέλιξη επενδυτικών προγραμμάτων προβλέπεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τον κύκλο εργασιών και την παραγωγικότητά τους.

Δεδομένων όλων των παραπάνω:

Επερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Για την απόφαση παράδοσης των στρατηγικής σημασίας πυλών της χώρας, σε ιδιωτικά μονοπώλια, ξένων Κρατικών συμφερόντων, τα οποία θα διαχειρίζονται όλο σχεδόν το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας και την ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών.
2. Για το μείζον πολιτικό θέμα που προέκυψε από την παραπληροφόρηση του Ελληνικού λαού, με την ανεπαρκή και ανακριβή ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία των προσφορών.

Οι επερωτώντες βουλευτές


Ελπίδα Τσουρή
Ιωάννης Διαμαντίδης
Τόνια Αντωνίου
Ευάγγελος Αργύρης
Σοφία Γιαννακά
Αγγελική Γκερέκου
Ιωάννης Δριβελέγκας
Νικόλαος Ζωϊδης
Απόστολος Κατσιφάρας
Βασίλης Κεγκέρογλου
Ιωάννης Κουτσούκος
Δημήτρης Λιντζέρης
Γεώργιος Νικητιάδης
Γρηγόρης Νιώτης
Ευάγγελος Παπαχρήστος
Ιωάννης Ραγκούσης
Παναγιώτης Ρήγας
Φίλιππος Σαχινίδης
Νικόλαος Σηφουνάκης
Αναστάσιος Σιδηρόπουλος
Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος
Εμμανουήλ Στρατάκης
Δημήτρης Τσιρώνης
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Χρήστος Παπουτσής

 

 
Ημ. Έκδοσης:11/06/2008 Share Εκτύπωση
| | |