ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία στο 42ο ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελ
 
 
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο 42ο ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων


Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2007

 
Kυρία Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και θα ήθελα να σας μεταφέρω από το βήμα του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων τις ευχές του Προέδρου του Κινήματος για την επιτυχία του Συνεδρίου σας.

Ο Τουρισμός με συμμετοχή 18% του ΑΕΠ και με 800.000 θέσεις εργασίας, αποτελεί την πρώτη οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Ο Τουρισμός είναι μία από τις σημαντικότερες «βιομηχανίες» της χώρας μας, ατμομηχανή ανάπτυξης, συνισταμένη πολιτισμού, εργαλείο πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας.

Ο Τουρισμός είναι μια «βιομηχανία» όμως με ανθρώπινο πρόσωπο. Το πρόσωπο της χώρας μας. Το δικό σας πρόσωπο. Γιατί εσείς είστε το πρόσωπο της χώρας μας. Εσείς δημιουργείτε, συντηρείτε και αναπαράγετε την ωραία εντύπωση. Εσείς συμμετέχετε στο να γίνει η εντύπωση ανάμνηση ζωής.

Είμαστε η χώρα της φιλοξενίας, του Ξένιου Δία, μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που κυριαρχείται από κρίσεις και ανασφάλεια.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η χώρα μας βρήκε την ευκαιρία, να δημιουργήσει μια τεράστια υπεραξία.

Και εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε περήφανοι γιατί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αυτή η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της πολύχρονης συστηματικής προσπάθειας των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Η εικόνα μιας χώρας με υποδομές, σε συνδυασμό με μια κοινωνία με ικανότητα και αποτελεσματικότητα να ανταποκριθεί στις πιο υψηλές απαιτήσεις διεξαγωγής διεθνών δραστηριοτήτων. Με τέτοια ποιότητα, που μόνο μεγάλες χώρες ως τώρα κατόρθωναν, έδωσε αυτοπεποίθηση στο εσωτερικό και αναγνώριση από το εξωτερικό.

Οι οδικοί άξονες, το αεροδρόμιο, το μετρό, ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών, η Εγνατία και η Αττική οδός, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, έβαλαν τα θεμέλια για ένα τουρισμό ποιοτικό αλλά και μαζικό, που θα έδινε τις δυνατότητες αύξησης των τουριστών και των τουριστικών εσόδων αλλά και των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων στον τομέα του επισιτισμού και των τουριστικών επαγγελμάτων. Όμως η δυναμική σταμάτησε εκεί

Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς έχει εγκλωβίσει την οικονομία της χώρας και αναπόφευκτα και τον Τουρισμό. Ουσιαστικά έχει χαθεί η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την υπεραξία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακόμη, βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι πολυδιαφημισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις τουριστικές επενδύσεις. Ενώ προβληματίζει όλους μας η επιδίωξη προνομιακής επιχορήγησης τουριστικών μονάδων, με αιφνίδια τροπολογία, στην Αττική αντί της περιφέρειας που σηκώνει το κύριο βάρος της τουριστικής εξυπηρέτησης, αλλά και η ασαφής ως προς τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες κατάσταση στο Υπουργείο Τουρισμού.

Μπορεί η κα Υπουργός να φαίνεται ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια, αλλά η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα και θετικό έργο. Αποδεικνύεται ότι δεν θέλει μέσα από τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και αντιπαραθέσεις των Υπουργών.

Επιπλέον, είναι εμφανής, η γενικότερη οικονομική δυσπραγία για τους ίδιους τους Έλληνες που περιορίζουν σταδιακά τον χρόνο των διακοπών τους.

Είναι εμφανής, η αναποτελεσματικότητα, η κεντρική αδυναμία υποστήριξης της ανταγωνιστικότητας της Τουριστικής βιομηχανίας, οι ολιγωρίες στους ελέγχους προϊόντων, τιμών και υπηρεσιών, η έλλειψη στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και η συμπόρευση με τις διεθνείς τάσεις της τουριστικής αγοράς που δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε χώρες με ιδιαίτερα γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά όπως η Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα δυστυχώς το πληρώνει ο τουρισμός, το πληρώνουν η ανάπτυξη και η προοπτική της χώρας, οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός.

Γιατί ο τουρισμός, απαιτεί μεγάλη και ολόπλευρη υποστήριξη στα χρόνια που έρχονται, εάν θέλουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Η απόδοση του Τουρισμού δεν γίνεται χωρίς συνεχή βελτίωση των υποδομών και εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η στροφή στο ποιοτικό τουρισμό απαιτεί συνεργασία του Κράτους, των εργοδοτών και των εργαζομένων για να βρεθούν λύσεις στην Ανάπτυξη των περιοχών που επηρεάζονται, να επιτευχθεί αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών, με σωστή συμπεριφορά στους τουρίστες, που θα εξυπηρετούνται από εργαζόμενους σωστά εκπαιδευμένους και δίκαια αμειβόμενους.

Τα μεγάλα προβλήματα του Κλάδου σας, που έχουν σχέση με την εποχικότητα, τις επαναπροσλήψεις, τον Κανονισμό Υποχρεώσεων και Δικαιωμάτων, των εργασιακών σχέσεων, της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να εξετασθούν σοβαρά και συστηματικά, γιατί οι ανάγκες των εργαζομένων και οι απαιτήσεις των καιρών δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα ξεπεραστεί η αδράνεια των διοικητικών μηχανισμών στο αρμόδιο Υπουργείο.

Η ποιότητα μπορεί να εξασφαλισθεί με αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, το οποίο για την ώρα ολισθαίνει σε μείωση των εισαγόμενων σπουδαστών (129 το 2006 έναντι 1434 το 2005).

Οι μηχανισμοί ελέγχου θα πρέπει να οργανωθούν και να λειτουργήσουν ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και η υπερεργασία με τις παράνομες παρατάσεις του ωραρίου καθώς και την ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία, που πλήττει ιδιαίτερα τον Κλάδος σας και ανέρχεται στο 64%.

Θα πρέπει να ελέγχεται η είσοδος και παράνομη κάλυψη θέσεων εργασίας από μαθητευόμενους από άλλες χώρες, οι οποίοι όμως θα αμείβονται αναλογικά και δίκαια.

Άλλες ρυθμίσεις όπως η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη προστασία και προσμέτρηση του χρόνου εργασίας, την αξιολόγηση των ξενοδοχείων με αστέρια, αλλά και δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στα αεροδρόμια, λιμάνια, οδικό δίκτυο, προστασία περιβάλλοντος, δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο αν δεν θέλουμε να χάσουμε το τραίνο και να απορροφηθεί ο τουρισμός από ανταγωνιστές.

Η ανάκαμψη του τουρισμού θα έλθει δυναμικά όταν εμπλουτίσουμε την προσφορά, όταν αναβαθμίσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών, όταν διαφοροποιήσουμε το τουριστικό προϊόν, όταν αξιοποιήσουμε και στηρίξουμε τους ανθρώπους που εργάζονται σ’ αυτόν.

Το μέλλον των υπηρεσιών επισιτισμού και τουρισμού στη χώρα μας έχει κύρια σχέση με την ποιότητα. Όμως, ποιότητα χωρίς την ένταξη του ανθρώπινου παράγοντα δεν υπάρχει, παρά μόνο στα χαρτιά της κυβέρνησης.

Για το ΠΑΣΟΚ, Ποιότητα και Άνθρωπος πάνε μαζί. Έτσι τα βλέπουμε, έτσι τα στηρίζουμε και έτσι θα τα αντιμετωπίσουμε.

 

 
Ημ. Έκδοσης:31/01/2007 Share Εκτύπωση
| | |