ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής
 
 
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής


Αθήνα, 18 Ιουνίου 2005


Η χθεσινή αποτυχία του Συμβουλίου Κορυφής να καταλήξει σε αποφάσεις, όσον αφορά την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, και όσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013, επιβεβαιώνει μια κρίση στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη μπαίνει σε μια δύσκολη περίοδο. Μια περίοδο που θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις με μετριοπάθεια, με σύνεση, για να προσεγγίσουμε ξανά τους στόχους εκείνους που καθιστούν την Ευρώπη πιο προσιτή στους πολίτες της, που δημιουργεί ένα πεδίο ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάστηκε σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς σαφές διαπραγματευτικό πλαίσιο. Κανείς δεν γνώριζε ποιοι, ακριβώς, ήταν οι στόχοι, και τι, ακριβώς, επιθυμούσε να πετύχει.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή διευκρινίσαμε σε όλους τους τόνους ότι, ευχόμαστε για το καλύτερο, ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις διαπραγματεύσεις για να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς στόχους. Ωστόσο, όμως, η κυβέρνηση προτίμησε τη μεθοδολογία της Λουκέρνης, δηλαδή, έβαλε την Ελλάδα στη γωνία, σε ένα πλαίσιο που ποτέ δε μάθαμε, ακριβώς τι επεδίωκε
Δεν θα σταθούμε, και δεν θα μείνουμε στους, εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων, επικοινωνιακούς χειρισμούς του κ. πρωθυπουργού, όσον αφορά τα κονδύλια. Αυτά είναι θέματα, τα οποία θα τα κρίνουμε στο μέλλον.

Ωστόσο, όμως, εκείνο το οποίο θέλουμε να επισημάνουμε, είναι ότι, από χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολό της, χρειάζεται μια μακρά περίοδο περίσκεψης, περισυλλογής, ουσιαστικής συζήτησης. Και ειδικά στη χώρα μας, στην Ελλάδα, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους στόχους για την χώρα μας, για την ελληνική κοινωνία του μέλλοντος, να εκφράσουμε τις αγωνίες και τις ανησυχίες των νέων γενεών, και κυρίως, να προσδιορίσουμε τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες θα εγγυώνται την συνοχή και την ασφάλεια στην κοινωνία.

Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλλει με όλους τους τρόπους και σε όλα τα διεθνή Φόρα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Όμως, η ευθύνη του κ. Καραμανλή είναι μεγάλη. Το πλαίσιο είναι δύσκολο, και ο πήχης ψηλά. Ο ίδιος επέλεξε μια πολιτική χειρισμών πίσω από το παραβάν, χωρίς διαφάνεια, και χωρίς να επιζητεί την συναίνεση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. Ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν τους αγρότες.

Χθες, ακούσαμε πολλούς να θέτουν σε αμφισβήτηση την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την πολιτική την οποία εγγυήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από τις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου, της πολιτικής, η οποία εγγυάται ένα ασφαλές πλαίσιο για το αγροτικό εισόδημα, για τα αγροτικά προϊόντα, μέχρι το 2013.

Χθες, ο κ. Καραμανλής, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν προχώρησε σε αποσαφήνιση και σε μια νέα δέσμευση, όσον αφορά την ελληνική θέση για την κοινή αγροτική πολιτική. Εμείς επιμένουμε ότι, η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένας βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας μας, για την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένας βασικός αναπτυξιακός και κοινωνικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύνολό της.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε από τον κ. Καραμανλή να συνεχίσει τις προσπάθειές του, και κυρίως να επιβεβαιώσει τις προσωπικές του δεσμεύσεις, ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών.
Οι Έλληνες αγρότες πρέπει να αισθάνονται ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς το εγγυήθηκε το ΠΑΣΟΚ, μέχρι το 2013. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καραμανλής αναλαμβάνει την ευθύνη για την όποια υποχώρηση θελήσει να προχωρήσει σ' αυτό τον τομέα.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση στρατηγικής, η οποία καθορίζεται και από το γεγονός, ότι ορισμένα κράτη θεώρησαν, ότι είναι σκόπιμο να παγώσουν για ένα χρονικό διάστημα την διαδικασία επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Στην πραγματικότητα, μετέφεραν την πιθανότητα επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, για μετά το μέσον του 2007.

Αυτό σημαίνει ότι, τίθεται σε αμφισβήτηση και σε συζήτηση ο συνολικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΠΑΣΟΚ και η Ελλάδα, θα πρέπει να παραμείνουμε σταθερά στην ίδια κατεύθυνση, την οποία ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, για την δημιουργία μιας Ευρώπης, της οικονομικής ανάπτυξης και της συνοχής, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, της κοινωνικής Ευρώπης, με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Μιας Ευρώπης, η οποία είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο με πολιτικές οι οποίες χρηματοδοτούνται αποφασιστικά μέσα από τις δημοσιονομικές προοπτικές, εγγυώνται την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους, και ενισχύουν την αξιοπιστία τους στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να καταστήσουμε την περιοχή μας μια περιοχή ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας, με την προϋπόθεση ότι παράλληλα θα ενισχύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι δημοκρατικές λειτουργίες και κυρίως θα χρηματοδοτούνται οι πολιτικές εκείνες που εγγυώνται την συνοχή και την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και της ευρωπαϊκής κοινωνίας στο σύνολό της.
Ευχαριστώ.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:18/06/2005 Share Εκτύπωση
| | |