ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, Υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και 'Aμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο
 
 
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, Υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και 'Aμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ σε επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις της, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής συνέντευξης του κ. Βαληνάκη στην εφημερίδα "Ημερήσιος Κήρυκας" της Νέας Υόρκης, για το διαπραγματευτικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2005


«Με φυγομαχία από τη συζήτηση στη Βουλή και συνεχή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να αποκρύψει τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής της ήσσονος προσπάθειας και της παράδοσης των όπλων.

Ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται δεν μπορεί να συγκαλύψει την ανυπαρξία ουσιαστικών και τεκμηριωμένων απαντήσεων στην κριτική και τον έλεγχο που ασκούμε. Η Κυβέρνηση ας απαντήσει με σαφή και υπεύθυνο τρόπο:

· Ποιο χρονοδιάγραμμα και ποιες ασφαλιστικές δικλείδες τίθενται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ε.Ε. με την Τουρκία για την υλοποίηση των αυτονόητων υποχρεώσεων της Τουρκίας για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης, την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη θέση του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης;

· Ποιες συγκεκριμένα επιπτώσεις θα υπάρξουν για την Τουρκία, ποιες κυρώσεις και με ποια διαδικασία θα επιβληθούν εάν δεν προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των υποχρεώσεων της;

· Ποιες δεσμεύσεις και εγγυήσεις μπορεί να επικαλεσθεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι κατοχύρωσε, έτσι ώστε να αποτελούν μέρος του νομικά δεσμευτικού διαπραγματευτικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής νομιμότητας;

Έστω και την τελευταία στιγμή, πριν τις τελικές αποφάσεις, πριν χαθεί οριστικά και η τελευταία ευκαιρία, η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ας αναλογισθεί τις ιστορικές της ευθύνες και ας αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Υποστηρίζουμε σταθερά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Επιμένουμε στη διατήρηση της αξιοπιστίας της Ένωσης όσον αφορά στις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας. Εγκαλούμε, όμως, την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γιατί με τις διαρκείς υποχωρήσεις, τη γενικευμένη αδράνεια και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού επέτρεψε στην Τουρκία να επιχειρεί να ερμηνεύσει την ευρωπαϊκή νομιμότητα με δικά της κριτήρια και επιλεκτικό τρόπο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε μια πρακτική εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομιμότητας «αλα Τούρκα».

Το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ένωση να οδηγεί στην ένταξη, με σαφές και σταθερό πλαίσιο, και να εγγυάται την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών.

Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με σκληρότατες διαπραγματεύσεις, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και αργότερα του Ελσίνκι, πέτυχαν τόσο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την υποστήριξη του ευρωπαϊκού δρόμου της Τουρκίας, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για τη διασφάλιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Προσπάθειες και χρονοδιαγράμματα τα οποία η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έσπευσε να εγκαταλείψει ευθύς μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε ένα προφανώς ευνοϊκότερο υπέρ της Τουρκίας κλίμα την εποχή εκείνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απ' ότι σήμερα, πέτυχαν να ανατραπούν οι σχεδιασμοί εκείνοι που ήθελαν να κρατήσουν την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου όμηρο της Τουρκίας. Και επιπλέον, η διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Ελλάδα να αποτελούν προϋπόθεση, υποχρέωση και μέρος του «οδικού χάρτη»της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας που επιχειρεί η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αλλοιώσει την ιστορική μνήμη. Ούτε μπορεί να αποτρέψει την ανάδειξη της αλήθειας: ότι, η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή είναι η Κυβέρνηση των μειωμένων προσδοκιών και των χαμένων ευκαιριών για την Ελλάδα και τον ελληνισμό.

 

 
Ημ. Έκδοσης:25/09/2005 Share Εκτύπωση
| | |