ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
 
 
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα
του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ


11 Οκτωβρίου 2005


Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι μεγαλύτεροι φόβοι μας για τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Είχαμε εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι η διπλωματική ακινησία και η επιλογή της άμεσης αποδοχής της πρώτης δέσμης ιδεών Νίμιτς, έφεραν τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση για τις όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η Νέα Δημοκρατία, με προφανή έλλειψη αντανακλαστικών, απέτυχε να αποτρέψει την αναγνώριση των Σκοπίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με το συνταγματικό τους όνομα, γεγονός που προϊδέαζε τις εξελίξεις.

Η αξία των δηλώσεων της αμερικανικής ηγεσίας, ότι η Ελλάδα αποτελεί προνομιακό και στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Νοτιανατολική Ευρώπη, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ούτε και σήμερα.

Με την πολιτική της, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επέτρεψε τη διατύπωση απαράδεκτων προτάσεων για τη χώρα. Εκεί που διαπραγματευόμασταν αν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα, τώρα βρισκόμαστε στο σημείο και μάλιστα ως βάση διαπραγμάτευσης, αν η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία».

Όπως και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έτσι και στην υπόθεση της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποδεικνύεται ότι η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, στερείται πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού, στερείται διορατικότητας, στερείται συμμαχιών.

Η Κυβέρνηση έχει καθηλώσει το διπλωματικό σώμα στην αδράνεια. Με αποτέλεσμα να δέχεται η χώρα τον έναν αιφνιδιασμό μετά τον άλλο. Πότε με λεονταρισμούς και πότε με την παράδοση των όπλων, η χώρα οδηγείται σε δυσχερή θέση, σε νέα αδιέξοδα, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνησή του, εμφανίζουν πλήρη αδυναμία να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός της χώρας σε ένα δυσμενές, για τα ελληνικά συμφέροντα, πλαίσιο διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων.

Η Νέα Δημοκρατία διαρκώς επιβεβαιώνει τον εαυτό της, ότι είναι μια Κυβέρνηση μειωμένων προσδοκιών και χαμένων ευκαιριών για την Ελλάδα και τον ελληνισμό.

Η συναίνεση σε εθνικής σημασίας θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί πολιτική επιλογή και μόνιμη επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια. Σε καμία περίπτωση όμως δε σημαίνει λευκή επιταγή προς την Κυβέρνηση, δε σημαίνει αποσιώπηση των μεγάλων ευθυνών που αναλαμβάνει με την άρνηση ενημέρωσης της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού.

Υποστηρίζουμε σταθερά την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Υποστηρίζουμε θερμά την περιφερειακή, διμερή και πολυμερή, συνεργασία των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, η ευρωπαϊκή πορεία των οποίων αποτελεί μια μεγάλη επένδυση για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών.

Υπάρχει άλλος δρόμος.

Η Ελλάδα αξίζει μιας κυβέρνησης που με αποφασιστικότητα και δημιουργική συμμετοχή σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις, κατοχυρώνει τα δίκαια αιτήματα του ελληνισμού, τα εθνικά συμφέροντα και διασφαλίζει το κύρος της χώρας, την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, χτες βγήκαν κάποιες πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται ακόμα και το δημοψήφισμα. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κατ? αρχάς η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή των Ελλήνων, για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων του κ. Νίμιτς, τις οποίες υποτίθεται ότι απέρριψε.

Δεύτερον, ακούμε κι εμείς αυτές τις σκέψεις. Έχω την αίσθηση ότι ψάχνει για δρόμους διαφυγής. Ψάχνουν στο λαό για συνενόχους. Μόνο όμως που το σκέφτονται, ομολογούν την αποτυχία της πολιτικής τους.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:11/10/2005 Share Εκτύπωση
| | |