ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπεύθυνου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και 'Αμυνα, μετά την 5η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
 
 
Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπεύθυνου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και 'Αμυνα, μετά την 5η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής 


Tρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005κ. ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σε μια περίοδο αλλαγών η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας προϋποθέτει μία εξωτερική πολιτική με διορατικότητα, με τόλμη, με αποφασιστικότητα, με σχέδιο και πάνω απ? όλα με ισχυρή πολιτική βούληση. Στοιχεία, δηλαδή, που λείπουν από τη σημερινή εξωτερική πολιτική της χώρας.

Γι' αυτό συζητήσαμε σήμερα, για το έλλειμμα στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και επιπλέον για τις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας.

Για το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική επιλογή η διαρκής επιδίωξη της συναίνεσης στους στρατηγικούς στόχους για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Και σ? αυτή την πολιτική επιλογή μένουμε. Δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ?λευκή επιταγή?, δεν σημαίνει συναίνεση στη συγκάλυψη των ευθυνών της Κυβέρνησης για τους επιμέρους χειρισμούς, για τις τακτικές επιλογές και για τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε με τον υπουργό Εξωτερικών όσα έχουν μείνει ανοιχτά περί δημοψηφίσματος ή περί βέτο, διάφορα ενδεχόμενα για το θέμα των Σκοπίων;

κ. ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Είναι σκέψεις που αφορούν το μέλλον και σε κάθε περίπτωση για τόσο κρίσιμα θέματα όταν συζητούνται στον παρόντα χρόνο και αφορούν το μέλλον, αποτελούν απλά ανεύθυνες σκέψεις και στην πραγματικότητα μία ομολογία αδυναμίας για τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τον κ. Νίμιτς;

κ. ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είμαστε υπέρ της συνεχούς προσπάθειας για να βαδίσουν όλοι οι λαοί της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στο δρόμο της Ευρώπης, υπέρ αυτής της επιλογής που αποτελεί στην πραγματικότητα μια μεγάλη επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα.

Και μέσα σ? αυτό το πλαίσιο επιμένουμε στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και εννοούμε μία ενιαία ονομασία με σεβασμό στα ιδιαίτερα γεωγραφικά, πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά των δύο λαών.

Σ? αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε και να προσπαθούμε διαμορφώνοντας συμμαχίες στη διεθνή κοινότητα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, να προβάλλουμε τα πολιτικά κριτήρια, τα οποία απαιτούνται για την ένταξη για την ευρωπαϊκή πορεία των λαών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των Σκοπίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας.

Να είστε καλά.


 

 

 
Ημ. Έκδοσης:18/10/2005 Share Εκτύπωση
| | |