ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Επερώτηση με θέμα: Σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ΟΑΕΔ: Διάλυση και κομματική επανίδρυση
 
 
16/10/2008

Σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ΟΑΕΔ: Διάλυση και κομματική επανίδρυσηΟι υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, έχουν από πολλού ξεχαστεί. Τη θέση τους κατέλαβε από το 2004 ο σκληρός κομματισμός και η αποδιοργάνωση του φορέα με στόχο τη δημιουργία εκλογικής πελατείας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Αγνοώντας επιδεικτικά τη σημαντική του αποστολή στην αγορά εργασίας και το συνεκτικό του ρόλο για τον κοινωνικό ιστό, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ έχει υποβαθμίσει τον ΟΑΕΔ, ζημιώνοντας τους άνεργους, τους μαθητές και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Από το 1994 έως το 2003 η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και η Κατάρτιση του ΟΑΕΔ γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη και καταξιώθηκαν στην ελληνική κοινωνία. Τα 54 ΤΕΕ δέχονταν 25.000 μαθητές ετησίως που αντιστοιχούσε στο 1/3 των μαθητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης στη χώρα. Από το 2001 τα σχολεία του ΟΑΕΔ λειτούργησαν ισότιμα (ΤΕΕ Β’ Κύκλου) με τα σχολεία του ΥΠΕΠΘ δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία, με βάση την ισότιμη μεταχείριση, σε όλους τους μαθητές της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι οποίοι αποφοιτούσαν με πληρότητα γενικών και τεχνικών γνώσεων. Επίσης λειτουργούσαν 33 ΙΕΚ όπου φοιτούσαν ετησίως 4.500 σπουδαστές οι οποίοι κατατάσσονταν πάντα πρώτοι στις πιστοποιήσεις αποφοίτων του ΟΕΕΚ, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η πρωτοφανής προχειρότητα που είχαμε επισημάνει το 2006 με την οποία τα Υπουργεία Απασχόλησης και Παιδείας αντιμετώπισαν τους μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ σήμερα αποδεικνύει την πρόθεση διάλυσης του θεσμού. Παρότι τα Υπουργεία Απασχόλησης και Παιδείας θεσμοθέτησαν το 2006 την (εσφαλμένη κατά τεκμήριο) κατάργηση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) το 2008, συνέχισαν κανονικά να εγγράφουν μαθητές στον Α΄Κύκλο σπουδών για να τους ανακοινώσουν σήμερα μετά από 2 χρόνια ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις τετραετείς σπουδές τους! Περίπου 4-5.000 μαθητές των ΤΕΕ έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δεν θεωρήθηκε σκόπιμο από τα Υπουργεία Απασχόλησης και Παιδείας να εκδώσουν κοινή απόφαση που θα επέτρεπε μεταβατικά την ολοκλήρωση των σπουδών στους σπουδαστές που άφησαν εκτεθειμένους.

Καθόλου καλύτερη δεν είναι η κατάσταση στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), στις οποία κανονικά πρέπει να εγγράφονται οι απόφοιτοι της Α΄Τάξης του Λυκείου. Μετά την άκρως παραπλανητική, πομπώδη και ακριβή διαφήμιση που επιλέγηκε για την προβολή τους, σημειώνεται φέτος αθρόα προσέλευση αποφοίτων Λυκείου έως και κατά 75%, οι οποίοι εγγράφονται για να αποκτήσουν κάποια ειδικότητα, χωρίς κανείς να τους ενημερώνει ότι το πτυχίο που θα αποκτήσουν σε δύο χρόνια θα είναι κατώτερο αυτού που ήδη έχουν! Ακόμη όμως και οι μαθητές που εγγράφονται κανονικά στις ΕΠΑΣ μετά την Α’ Λυκείου, γίνονται αποδέκτες μιας άκρως υποβαθμισμένης εκπαίδευσης από την οποία έχουν αφαιρεθεί τελείως σημαντικά γνωστικά αντικείμενα, όπως τα νέα ελληνικά ή τα μαθηματικά, με αντίκτυπο τόσο στα κοινωνικά όσο και στα επαγγελματικά εφόδια που τους παρέχονται. Οι δε ωρομίσθιοι καθηγητές των μαθημάτων γενικής παιδείας πληρώνουν έως σήμερα την αδιαφορία της κυβέρνησης, καθώς όχι μόνο έμειναν άνεργοι και εκτός της πρόβλεψης του ΟΑΕΔ για μονιμοποίηση (από την οποία ωφελήθηκαν μόνο οι εργαζόμενοι της περιόδου 1990-1993, ανεξαρτήτως προσόντων!), αλλά ούτε το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την προϋπηρεσία τους στις τότε ισότιμες σχολές του ΟΑΕΔ και δεν τους επιτρέπει την εγγραφή στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών.

Πρόσφατα τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) πέρασαν με νόμο από την Κατάρτιση ΑΕ στον ΟΑΕΔ, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσής τους. Εντούτοις, και παρότι λειτουργούν χρόνια, η Διοίκηση του οργανισμού θεώρησε σκόπιμη την αναστολή της λειτουργίας τους για ένα έτος, με πρόσχημα «οργανωτικούς λόγους», στερώντας από χιλιάδες παιδιά μια αξιόλογη διετή μεταλυκειακή εκπαίδευση σε μονάδες με πολύ καλή υποδομή, και εκτρέποντάς τα προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Όσο για τους «οργανωτικούς λόγους» που επικαλείται, η Διοίκηση του Οργανισμού, πιστή στην πολιτική της ελάσσονος αξιοκρατίας και νομιμότητας που έχει αλώσει επί 4 χρόνια τον ΟΑΕΔ αλλά και το Κράτος, μας έχει ήδη διαφωτίσει: προκήρυξε νέες θέσεις καθηγητών στα ΙΕΚ για τις οποίες μοριοδοτείται μόνο η εμπειρία των τελευταίων 5 ετών, που συμπίπτει και με τα έτη διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ακυρώνοντας το πλεονέκτημα οποιουδήποτε υποψηφίου διαθέτει εμπειρία που εκτείνεται και σε παλαιότερα έτη!

Η συστηματική απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης δε φαίνεται να γνωρίζει όρια στον ΟΑΕΔ. Αντί να συνεχίσει να επενδύει στους νέους, το πολυτιμότερο κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας, στο πνεύμα της πολυετούς πολιτικής που παρέλαβε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, έβαλε λουκέτο στις πιο δυναμικές από πλευράς ειδικοτήτων και εξοπλισμού δομές που διαθέτει, το ΤΕΕ και το ΙΕΚ Αλίμου για να χρησιμοποιήσει το κτίριο ο Διοικητής για νέα πολυτελή γραφεία! Καθώς φαίνεται, υπάρχει περίσσεια χρημάτων και στόχων προς υλοποίηση στον Οργανισμό.

Ο αυταρχισμός και ο κομματισμός κυριαρχούν. Οι διώξεις συνδικαλιστών και ο εκφοβισμός των μη «ημετέρων» υπαλλήλων συνεχίζονται, παρά την πληθώρα καταγγελιών, παρά τη δικαίωση από τα δικαστήρια όσων αντέχουν να προσφύγουν σε αυτά. Επιπλέον, νεομονιμοποιηθέντες υπάλληλοι τοποθετούνται ως Διευθυντές στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα ΙΕΚ και τις ΕΠΑΣ οι οποίοι εκτός ότι έχουν μειωμένα προσόντα, δεν έχουν καν διανύσει τη δοκιμαστική προϋπηρεσία των 2 ετών, καταλύοντας τον Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων και κάθε νομιμότητα.

Με τόσα που έχει αποφασίσει να … επανιδρύσει στον ΟΑΕΔ, προφανώς είναι δευτερεύουσας σημασίας για το Υπουργείο Απασχόλησης ότι οι προηγούμενοι καθηγητές των ΙΕΚ παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2007.

Ο ΟΑΕΔ της Νέας Δημοκρατίας είναι η επαγγελματική εκπαίδευση που καταρρέει, η δημόσια επαγγελματική κατάρτιση που παραχωρεί τη θέση της στον ιδιωτικό τομέα και ο κομματισμός που αντικαθιστά την αξιοκρατία και εντέλει τη δημοκρατία. Ο ΟΑΕΔ της Νέας Δημοκρατίας αντανακλάται ακριβώς στις επιλογές της: είναι το σύγχρονο εκπαιδευτήριο για νέους που κλείνει για να γίνει πολυτελή γραφεία διοίκησης κενών πολιτικών.

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:


1. Για την εξαπάτηση και την εγκατάλειψη χιλιάδων μαθητών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων του ΟΑΕΔ που σύρθηκαν σε μαθητεία που δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμα έτη εκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης.
2. Για την αναστολή της λειτουργίας των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και την εκτροπή όσων νέων έχουν την οικονομική δυνατότητα προς τον ιδιωτικό τομέα.
3. Για τη διάλυση του συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΟΑΕΔ προκειμένου να προσαρμοστεί σε κομματικές επιδιώξεις.
4. Για την επανειλημμένη παραβίαση της νομιμότητας και αγνόηση της αξιοκρατίας στη στελέχωση, τις κρίσεις προσωπικού και τη διοίκηση του Οργανισμού.
5. Για την υποβάθμιση, αντί ανάπτυξης, των πολιτικών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων του ΟΑΕΔ και του κεντρικού ρόλου του στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.


ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ
ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΪΛΗ ΕΥΑ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ
ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 
Ημ. Έκδοσης:16/10/2008 Share Εκτύπωση
| | |