Εκτύπωση
Δήλωση μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Κινήματος με θέμα «Το νέο ενεργειακό περιβάλλον – Η ενεργειακή πρόκληση για την Ελλάδα»
Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, υπεύθυνου Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Κινήματος με θέμα «Το νέο ενεργειακό περιβάλλον – Η ενεργειακή πρόκληση για την Ελλάδα»

13/2/2007


Στην εποχή μας, η ενέργεια αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την ειρήνη, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την συνεργασία των λαών.
Αποτελεί το βασικό πεδίο των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Και επιπλέον, η ενέργεια αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Η Ενεργειακή πολιτική σε συνδυασμό με την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος, τις νέες τεχνολογίες και την παιδεία, θα κρίνουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η κοινωνική πολιτική θα επηρεάζονται πάντα από τις εξελίξεις στα δύο αυτά πεδία.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περίοδο των προκλήσεων του μέλλοντος η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμφανίζεται με σοβαρό έλλειμμα, σύγχρονης στρατηγικής με άγνοια και ευρωπαϊκό επαρχιωτισμό.
Ταυτόχρονα, σε όλες τις Δημόσιες επιχειρήσεις του Ενεργειακού τομέα υλοποιείται ο ίδιος σχεδιασμός.
Απαξίωση των επιχειρήσεων, κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα. Κι αυτό το ονομάζουν μεταρρύθμιση.
Η ΔΕΗ η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας βρίσκεται στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. σε σταθερή πτωτική πορεία της κερδοφορίας της, αντιμετωπίζοντας πλέον σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον.
Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων και αποκαλύφθηκε η ένδεια, η φτώχεια της πολιτικής της Ν.Δ., αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να επεξεργασθεί και να υλοποιήσει ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.
Και ποιος πληρώνει το μάρμαρο;
Ο Πολίτης, ο καταναλωτής, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αγρότης, οι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος.
Το ίδιο με τα καύσιμα, όπου οργιάζει η κερδοσκοπία, η ασυδοσία, το λαθρεμπόριο, οι ρυθμίσεις υπέρ ημετέρων.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Πρόκειται, λοιπόν, για κυβερνητική ανευθυνότητα και ανικανότητα ή για επιτυχή εκτέλεση «προσυμφωνημένων συμβολαίων με φίλια οικονομικά συμφέροντα»;
Ας επιλέξουν και ας μας πουν.
Και στις δύο περιπτώσεις η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι μεγάλη.
Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ζημιογόνος πολιτική. Κι αυτή η ζημιά θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των τιμολογίων σε βάρος των καταναλωτών.
Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες μια εκτεταμένη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψουν τις μεγάλες τους ευθύνες, την έλλειψη σχεδιασμού και επενδύσεων που δημιουργούν κινδύνους για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια αναδεικνύοντας δήθεν το πρόβλημα της ανομβρίας.
Δηλαδή τι μας λένε; Μια βροχή μας σώζει.
Εάν υπάρξει μπλάκ άουτ αυτό θα είναι μπλάκ άουτ της κυβέρνησης της Ν.Δ.