Εκτύπωση
Παρέμβαση Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, για τη «Μνημονιολογία»
Παρέμβαση Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, για τη «Μνημονιολογία»


Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010


Όσον αφορά στο γενικότερο πολιτικό σχόλιο, το οποίο άκουσα τόσο από εσάς, όσο και από ορισμένους άλλους συναδέλφους, επικαλούμενοι τη γενικότερη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, έχω την αίσθηση ότι ιδιαίτερα για τους συναδέλφους της ΝΔ, θα περίμενα μετά το καλοκαίρι, μετά τις διακοπές να έχουν αξιοποιήσει αυτή την περίοδο ως περίοδο περισυλλογής και αυτοκριτικής για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας.

Όμως βλέπω ότι παρά το γεγονός ότι οι διακοπές ήταν αρκετές, ήταν τρεις εβδομάδες, παρόλα αυτά επιστρέψατε αμετανόητοι, στρουθοκαμηλίζοντας, για να μην αντιμετωπίσετε τις μεγάλες ευθύνες που έχετε, που έχει η παράταξη σας για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Τώρα όσον αφορά στα θέματα του Μνημονίου, στα οποία με πολύ μεγάλη επιμονή επανέρχεστε και εσείς και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, επιχειρώντας να εγκλωβίσετε την πολιτική συζήτηση σε μία ακατάσχετη Μνημονιολογία, θέλω να πω τα εξής.

Παρά την προσπάθεια την οποία καταβάλετε, και την καταβάλετε με πολύ μεγάλη επιμονή και εσείς και ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, να εμφανίσετε ότι στη χώρα υπάρχει Τρόϊκα, υπάρχει Μνημόνιο και υπάρχουν εντολοδόχοι – εκτελεστές, παρά το γεγονός αυτό η αλήθεια είναι μία. Ότι εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, όταν υπονοείτε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, προσβάλλετε το Κοινοβούλιο. Προσβάλλετε τη Δημοκρατία μας.

Η χώρα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση, έχει ικανή και μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων. Με απόλυτη ευθύνη προς τον ελληνικό λαό, με απόλυτη ευθύνη προς τους ψηφοφόρους μας, αλλά και στον κάθε Έλληνα πολίτη υλοποιούμε το πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μέσα στα πλαίσια τα οποία εσείς μας οδηγήσατε.
Γιατί υπενθυμίζω, ότι δεν βρισκόμαστε σε μία κανονική περίοδο. Ούτε πολιτική, ούτε οικονομική, ούτε κοινωνική περίοδο για τη χώρα μας. Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και είναι προφανές ότι αρκετά από τα μέτρα τα οποία αναγκαστήκαμε να πάρουμε, προκειμένου να διορθώσουμε τα δικά σας λάθη και τα δικά σας αδιέξοδα, πολλά από αυτά ενδεχομένως να μην τα είχαμε πάρει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια σειρά από επιλογές, οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν προδιαγεγραμμένες μέσα στο πρόγραμμα μας, που ήταν συγκεκριμένες και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού μας και της παράταξης μας, ότι αυτές αποτελούν τώρα εντολές της όποιας Τρόϊκας και του Μνημονίου.

Όχι αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι. Επιμένουμε σε μία προσπάθεια, που είναι η προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας. Και επιμένουμε με απόλυτη σαφήνεια και απόλυτη γνώση: Ότι η έξοδος από το Μνημόνιο, η έξοδος από το πλαίσιο το οποίο ορίσαμε με το Μνημόνιο δεν γίνεται με ξόρκια. Θα γίνει μέσα από μία σκληρή προσπάθεια, σκληρή προσπάθεια όλων μας και κυρίως του ελληνικού λαού, ο οποίος αναγκάζεται αυτή τη στιγμή να συμμετάσχει για να πληρώσει το μάρμαρο το οποίο σπάσατε εσείς. Για να μην ξεχνιόμαστε.