Εκτύπωση
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών, για τα σημεία συμφωνίας του ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, τους αναποφάσιστους και τις δημοσκοπήσεις, στο «ΒΗΜΑ FM» και τους δημοσιογράφους Α. Ραβανό και Γ. Παπαχρήστο.

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

 

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών, για τα σημεία συμφωνίας του ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, τους αναποφάσιστους και τις δημοσκοπήσεις, στο «ΒΗΜΑ FM» και τους δημοσιογράφους Α. Ραβανό και Γ. Παπαχρήστο.

 

·        Το ΠΑΣΟΚ θα αποδεχόταν κυβερνητική συνεργασία με όποιο κόμμα: Πρώτον, συμφωνεί σε σταθερή ευρωπαϊκή πορεία με την έννοια της συνεχούς διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί οι εκλογές αυτές δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, αφορούν και την Ευρώπη την ίδια και τις εξελίξεις εκεί. Δεύτερον, συμφωνεί σε μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, για την κοινωνική αλληλεγγύη και για την προστασία των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, βεβαίως με αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος ,  διαρκή μείωση των δαπανών και  ορθολογική χρήση του προϋπολογισμού. Τρίτον, μπορεί να συμφωνήσει στο στόχο ανάπτυξη χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Δηλαδή, ρευστότητα στην αγορά, ιδιαίτερα στο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκείνοι οι οποίοι θέλουν ν’ αντιμετωπίσουν την ανεργία, γιατί υπάρχουν πίσω από τα ωραία συνθήματα κάποιοι οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν εκείνες τις δυνάμεις που βολεύονται με το μεγάλο αριθμό ανεργίας. Εμείς θέλουμε ν’ αντιμετωπισθεί η ανεργία, θέλουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αυτό σημαίνει συγκεκριμένες πολιτικές και άρα και πολιτικές συμφωνίες. Και τελευταίο ,  θεωρώ το σημαντικότερο, είναι ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία. Δημοκρατία έχουμε βεβαίως, αλλά χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία γιατί η κοινωνία μας είναι σε ένταση. Γιατί η εποχή μας είναι ταραγμένη. Γιατί υπάρχουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για την ανάφλεξη ανά πάσα στιγμή μιας κοινωνικής κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και όχι περισσότερο αυταρχικό κράτος. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φέρουμε τον κοινοβουλευτισμό στο κέντρο της λειτουργίας του πολιτεύματος, περισσότερη αξιοπιστία στους θεσμούς, ενίσχυση των θεσμών, δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Αυτό είναι ένα πλαίσιο στο οποίο κόμματα και πολιτικοί στην επόμενη Βουλή, θα κληθούν να πάρουν θέση έτσι κι αλλιώς. Εμείς θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί και μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας γύρω από τον οποίο μπορεί να αρθρωθεί μια τέτοια συνεργασία, δεδομένου ότι έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής.

 

·        Απευθυνόμαστε στον πολίτη, λέμε ότι αυτή είναι ώρα κρίσιμη, είναι ώρα ευθύνης για όλους. Εμείς λέμε ότι, όπως το αποδείξαμε εξάλλου, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση η οποία να στηρίζεται σε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως τη γνωρίσαμε μέχρι τώρα όπου το ΠΑΣΟΚ πήρε το βάρος όλης της ευθύνης στην πλάτη του και η Νέα Δημοκρατία δήθεν συμμετείχε αντιπολιτευόμενη, και κάνοντας επικοινωνιακή πολιτική εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Εφ' όσον υπάρξει συνεργασία που είναι αναγκαία κατά τη γνώμη μας για τη χώρα, θα πρέπει να είναι επί τη βάσει συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων.

 

·        Υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα η οποία δικαιολογείται σ’ ένα μεγάλο βαθμό λόγω της κρισιμότητας της περιόδου, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται η χώρα. Ελπίζω όμως ότι ολα θα πάνε καλά όσον αφορά τη χώρα. Γι’ αυτό κι εμείς στο ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς γνωρίζουμε την πραγματικότητα, δε θέσαμε εκβιαστικά διλήμματα αλλά μόνο πραγματικά διλήμματα για την κοινωνία. :Αναφερθήκαμε σε ρεαλιστικά θέματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Και πέραν αυτού με πολλή προσοχή και υπευθυνότητα, μακριά από οποιοδήποτε ίχνος αλαζονείας, παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση.

 

·        Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και συσπειρώνεται και θα κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το οποίο φαίνεται τις δημοσκοπήσεις.  Eνα πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι πάνω από 37%, θ’ αποφασίσει μέχρι και την τελευταία στιγμή, ακόμη και για το εάν θα πάει να ψηφίσει. Μιλάμε για το 37% του εκλογικού σώματος το οποίο ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Αυτό λένε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Τ’ αποτελέσματα τα οποία δίνουν στη δημοσιότητα, τα δίνουν μετά πολλών χιλίων κόπων και βασάνων, δηλαδή χρειάζονται για να έχουν ένα δείγμα χιλίων τηλεφωνημάτων να κάνουν 8 και 10 χιλιάδες τηλέφωνα. Οι ίδιοι λοιπόν λένε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που θ’ αποφασίσουν μέχρι και την τελευταία στιγμή εάν θα πάνε στις κάλπες, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν και ποιον υποψήφιο θα σταυρώσουν.

 

·        Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα, είναι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή και μην ξεχνάμε ότι παραμένει ο βασικός πυλώνας του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνιόμαστε και ας μη βγάζουμε συμπεράσματα μόνο από τις δημοσκοπήσεις. Άμα ήταν έτσι τότε θα έπρεπε να καθόμαστε όλοι σπίτι μας.

 

·        Είναι σεβαστή η επιδίωξη του καθένα. Αλλά είναι και απόλυτο δικαίωμα του κάθε πολίτη να κρίνει και να αποφασίσει αν θ’ αποδεχθεί το προσκλητήριο του κ. Τσίπρα στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακούω ότι γίνονται και ορισμένες αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου.